Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

FHE: Jazz Prešov

Festival Jazz Prešov sa koná nepretržite už dve desaťročia. 20. ročník podujatia bude v stredu 19. 10. a vo štvrtok 20. 10. 1011 a vystúpia na ňom Raphael Wressing's Organic Trio (A), Štefan „Pišta“ Bartuš & Jazz Brothers feat. Andy Middleton (SK, USA), Mili Morena & N-Band(CUBA, PL), Matej Benko Quintet (SK, CZ), Randy Brecker & AMC Trio (USA, SK), Peter Lipa & Band (SK) a na jam-session Jazz & More (SK) a Gangway (PL, SK). Toto kultúrno-spoločenské podujatie, má svoje dominantné postavenie nielen v rámci prešovskej hudobnej scény, preto sa trochu obzrime do jeho histórie.

Premiéra festivalu bola v sále PKO Čierny orol koncom februára 1992. S duchovnými otcami celej akcie Janom Melichom a Petrom „Trezorom“ Kriškom spravil rozhovor ďalší zainteresovaný, Marcel Forgáč (áno, ten z Adela šou) v článku Jazzbomba veľkého kalibru. „Tak, ako sa na takéto myšlienky už tradične prichádza - pri orosenom pollitri v nemenovanom podniku“, opísali „otcovia zakladatelia“ nápad založiť festival, ktorý si Prešov zaslúži, lebo „tu účinkuje veľa kvalitných jazzových skupín a interpretov“. Okrem domácich amatérov pozvali organizátori aj (ako inak) Petra Lipu či Matúša Jakabčica. Prišli však i prí zahraniční hostia (Rakúsko, USA) na čele s Harrym Peplom a Jojom Mayerom.

O rok nato sa konala skúška správnosti, či akcia vydrží a má šance stať sa tradíciou. Podarilo sa. Znovu prišli Rakúšania, ktorých dotiahol Dodo Šošoka, znovu prišiel Lipa, predstavil sa i Andrej Šeban či Vojtěch Eckert. Nasledujúci rok dotiahol Šošoka brazílsku bossanovu v medzinárodnom zložení. Štvrtý ročník sa konal (prvý a posledný raz) v DJZ. S domácim AMC Triom vystúpila M. Bajlová, dorazil Poliak Piotr Baron so slovenským Pavol Bodnár Bandom, Lipa so Šebanom, Štěpán Markovič i Dodo Šošoka, tentoraz s americkým saxofonistom Shawnom Loescherom. Dodo nechýbal ani nasledujúci rok (vystúpil s americkou speváčkou Lindou Sharock), keď sa na pódiu ukázal i mladučký Vlado Soško a jeho VVV Trio, či Henry Tóth s Delmarom Brownom. Lipa sa zas ukázal v roku 1997, vystúpili i Karol Ondreička, Peter Cardarelli (USA), Adriena Bartošová a Poliaci Jarek Smietana Trio a Little Egoist.

Na siedmy ročník dotiahlo AMC Trio Titusa Waldenfelsa a Montyho Watersa, vystúpil i domáci Fade Out a hudobníci z Poľska a Maďarska. Waters, Waldenfels, Cardarelli i Šošoka sa vrátili aj v roku 1999, kedy sa predstavil aj Piotr Olszewski, maďarské Kaltenecker Trio a Jana Koubková. V roku 2000 zavŕšil hattrick Cardarelli, ktorého podporil Lipa i Gabriel Jonáš, Šošoka privábil Johna Purcella, domácu scénu zastupoval Jazzvec. Desiate jubileum oslávil Jazz Prešov Lipom, Pokorným, Jagodzinskim a najmä svetovým gitaristom Ralphom Townerom, na ktorého publikum čakalo hlboko do noci.

Druhú dekádu odštartoval Hot House (s Bartošom, Tariškom či Krajňákom), Maďarmi Djabe a skvelým poľským gitaristom J. Śmietanom. Prišiel aj J. Skrzek (z legendárnych SBB), P. Cieslikowski, L. Cruz, M. Waters, P. J. Ryba a na záver famózny Dán Bárta a jeho Illustratosphere. Rok 2003 bol rovnako pestrý. Na „džezáky“ dorazil Grzegorz Karnas, maďarské trio bubeníka Gábora Domyeiho, speváčka kubánskeho pôvodu Yvonna Sanchez, Robert Balzar, Jacek Pelc Trio a udial sa comeback Blues Bandu Petra Lipu v klasickej zostave na čele s Lubošom Andrštom.

13. ročník načalo pražské Vít Švec trio s Matejom Benkom, opäť prišiel Dodo Šošoka, AMC Trio zavolalo Ľ. Šama a M. Kureka, nechýbali ani poľské jazzové hviezdy, no vrcholom bol premiérový koncert Laca Decziho a jeho Celluly. V roku 2005 zavial v Prešove kubánsky vánok Pragasón, znovu vystúpili slovenské, poľské i české zoskupenia, headlinerom bol Jiří Stivín.

Hviezdou 15. ročníka bol gitarista Rudy Linka. Z ďalších účinkujúcich spomeňme Lipu, Cichońského, Big Band Matúša Jakabčica či AMC Trio, ktoré si tentoraz zahralo so sláčikovým kvartetom Adriána Havrana. V roku 2007 došlo k prepojeniu tunajšieho festivalu s Bratislavskými jazzovými dňami. Aj vďaka tomu mohli Prešovčania vidieť supergitaristu M. Sterna. Rozpálila ich však aj Nicole McLoude, či InterJAZZional Band.

V roku 2008 sa Čierny orol rekonštruoval, tak sa festival usídlil v Dukle, kde publikum rozpálili Dean Brown s Pavlom Jakubom Rybom, Lucia Lužinská, Miloš Železňák, maďarské vokálne kvarteto Cotton Club Singers či známa huslistka Karen Briggs. Nasledujúci rok, už na pôvodnom mieste, triumfovalo americké Christian McBride Trio. Na festival sa vrátil aj Dan Bárta s Robertom Balzarom. Atraktívny program dopĺňala plejáda ďalších mien (Zauner, Burian, Grigák, Valihora, Skolias, Duźy), debut zažilo východniarske The Illusions Trio. Najjagavejšou hviezdou vlaňajších „džezákov“ bol trubkár Christan Scott z amerického New Orleansu, zaujal aj domáci David Kollár, Poliak Pawel Kaczmarczyk, či Čech František Uhlíř.

Peter Lipa stál pri zrode festivalu Jazz Prešov ako akýsi konzultant. Na jeho začiatky si pri desiatom výročí zaspomínal takto: „Všetko závisí na ľuďoch. Moja skúsenosť z tejto muziky je taká, že pokiaľ sa niekde nájde aspoň jeden fanatik, tak je šanca, že to začne fungovať. Ten jeden človek totiž dokáže okolo seba vytvoriť okruh ľudí - druhého, tretieho, piateho... Až sa vytvorí taký tím ľudí, ktorý to bude ďalej ťahať. Samozrejme niektorí časom odpadávajú, ale ten jeden ostáva a tradícia pokračuje. Zdá sa, že v Prešove to nadšenie vydržalo, i keď viem, že niektorí po škole skončili, ale našlo sa zdravé jadro, napríklad Peter Adamkovič a Martin Marinčák, ktorí to myslia vážne a okrem toho, že hrajú a učia ešte aj organizujú festival. A to je kľúč k úspechu. Ak to niekto robiť chce a má vážny, až fanatický záujem.

Účinkujúci sú zväčša nadšení atmosférou Jazzu Prešov, za všetkých citujeme slová, ktoré vyslovil po svojom koncerte hviezdny gitarista Mike Stern: „Ľudia sú tu veľmi milí a prekrásni. Bolo pre nás ľahké hrať pre týchto ľudí, vtiahnuť ich do našej hudby, lebo boli vnímaví a búrlivo reagovali. Fakt drahocenní ľudia. Baví ma hrať pred takýmto publikom a s touto kapelou, lebo moji spoluhráči sú skutočne vynikajúci. Užívame si veľa zábavy. Aj tu by sme chceli zostať dlhšie, ale nemôžeme, presúvame sa do Bratislavy.“

Web:
www.jazpresov.sk

Program podujatia:
http://pis.sk/podujatie/1556/jazz_presov_2011.html
http://pis.sk/podujatie/1557/jazz_presov_2011.html

Z bibliografie:
Jazz Prešov 2010: www.frenky.sk/clanok/552/jazz_presov_2010_-_fotoreportaz.html

Jazz Prešov 2009: www.frenky.sk/clanok/700/jazz_presov_2009.html

Jazz Prešov 2008: www.frenky.sk/clanok/509/jazz_presov_2008.html

Jazz Prešov 2007: www.frenky.sk/?c=12&id=466

Rozhovor z Jazz Prešov 2005: www.frenky.sk/?c=12&id=435

Rozhovor z Jazz Prešov 2004: www.frenky.sk/?c=12&id=302

Jazz Prešov 2003: www.frenky.sk/?c=12&id=250

Jazz Prešov 2002: www.frenky.sk/?c=12&id=206

Jazz Prešov 2001: www.frenky.sk/?c=12&id=205

Peter Lipa: www.frenky.sk/?c=12&id=87
Dodo Šošoka www.frenky.sk/?c=12&id=208

Józef Skrzek www.frenky.sk/?c=12&id=207

Dan Bárta www.frenky.sk/?c=12&id=209

Rudy Linka: www.frenky.sk/?c=12&id=438

Peter Lipa (2): www.frenky.sk/?c=12&id=437

Leszek Cichoński: www.frenky.sk/?c=12&id=436

Roman Pokorný: www.frenky.sk/?c=12&id=88

James Harries: www.frenky.sk/?c=12&id=89

Jiří Stivín: www.frenky.sk/?c=12&id=373

Pragasón: www.frenky.sk/?c=12&id=374

Mike Stern: www.frenky.sk/clanok/467/mike_stern-mam_rad_dychovku_i_rockenroll.html

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK