Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Mestskí poslanci schválili rozpočet vo výške 58,6 milióna eur

Mesto Prešov by malo v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 58,6 milióna eur. Návrh rozpočtu dnes schválili poslanci mestského zastupiteľstva, prešiel predovšetkým vďaka hlasom poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a členom poslaneckého klubu nezávislých.

mestské zastupiteľstvo

Návrh, ktorý predkladalo mesto, počítal s výškou rozpočtu viac ako 66,2 milióna eur. Pravicový poslanecký klub však predložil výrazne úspornejší návrh. Návrh radnice bol podľa poslanca Richarda Drutarovského (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd), nerealistický v kapitole napĺňania prímov.

"Rátal s tým, že sa predajú mestské nehnuteľnosti za takmer päť miliónov eur. My sme vyhodnotili, že prímy v takomto vysokom objeme sú nerealisticky vysoké a zreálnili sme teda príjem na jeden milión eur z predaja mestských nehnuteľností a jeden milión z IPZ Záborské", uviedol Drutarovský. Doplnil, že v tomto prípade museli reagovať aj znížením výdavkov.

"Tento rozpočet, ktorý poslanci schválili, ráta s celkovými výdavkami už len 58,6 milióna eur. Rozpočet je vyrovnaný, úver ktorý potrebujeme splácať v tomto roku, sa spláca len z prebytku bežného rozpočtu", povedal poslanec. Dodal, že k najväčším škrtom oproti pôvodnému návrhu rozpočtu došlo v kapitolách výdavkov úradu. Čo sa týka výšky financií, ide o najnižší rozpočet od roku 2009.

Okrem toho zastupiteľstvo schválilo aj viazanie prostriedkov vo výške 1,22 milióna eur. Drutarovský uviedol, že dôvodom bolo to, aby sa investičné akcie nerozbiehali skôr, ako by mohli byť kryté napríklad príjmami z predaja.

Za úsporný návrh rozpočtu nakoniec zahlasovalo 19 poslancov, 10 bolo proti a jeden sa zdržal. Proti boli poslanci za stranu Smer-SD. Poslanec Michal Kaliňák konštatoval, že oba návrhy boli pre ich stranu neprijateľné, pretože nešlo o štandardný prístup predkladania.

"Nie je normálne to, že mesto preloží rozpočet, ktorý je úverovo strašne zaťažený, a na druhej strane v momente, keď začne zastupiteľstvo, dostaneme úplne iný materiál, ktorý ani nebol predmetom verenej diskusie, ktorý nebol predstavený nikomu, a od nás sa chce, aby sme podporili rozpočet v sume takmer 59 miliónov eur", povedal Kaliňák.

Mnohí z poslancov už počas rozpravy upozorňovali, že v diskusii je neprehľadné, či sa hovorí o návrhu mesta alebo úspornom poslaneckom návrhu pravice. Ľavicový klub upozorňoval na to, že v schválenom rozpočte sa počíta už z príjmami, ktoré majú plynúť z mestských daní a poplatkov po zmene sadzieb. O príslušných všeobecne záväzných nariadeniach sa má rokovať až v ďalších bodoch programu.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK