Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

R. Fico: Slabším regiónom môže najviac pomôcť výstavba ciest

Výstavba ciest a rýchlostných komunikácií je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica najlepšia cesta k tomu, aby sa odstraňovali veľké regionálne rozdiely na Slovensku. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Prešove.

"Po spojení Banskej Bystrice a Nitry už dochádza k oživovaniu tohto regiónu, pretože ho robí atraktívnejším kvôli R1. Ak dôjde k spojeniu Prešova s Banskou Bystricou, so Žilinou a Bratislavou, bude to ako životodarná tekutina pre tento región", povedal predseda Smeru-SD.

V súvislosti s rozvojom regiónov upozornil na potrebu aktivizácie v oblasti čerpania eurofondov, pretože v opačnom prípade Európska komisia nikdy neodsúhlasí presun peňazí z iných operačných programov na výstavbu ciest.

Ako ďalšiu prioritu pri odstraňovaní rozdielov medzi regiónmi uviedol, že treba využiť všetky kapacity, ktoré sú k dispozícii z hľadiska súkromného kapitálu. "Mám na mysli bankový sektor, ale aj druhý pilier – dôchodkové správcovské spoločnosti, diskutovať s nimi na tému, že či by boli pripravené použiť naakumulované zdroje na výstavbu diaľnic", konštatoval Fico.

Zdôraznil, že Smer-SD sa nebojí PPP projektov, pretože ich považuje za dobrú cestu ako stavať diaľnice. Fico verí, že slovenské regióny, ktoré nedosahujú dobré ekonomické výsledky, budú stredobodom záujmu novej vlády.

Pripomenul, že v čase, keď predsedal vláde, len v rokoch 2009-2010 priamo namieste vyčlenili asi 20 miliónov eur na drobné projekty, ktoré pomáhali obciam. Dodal, že išlo o výstavbu športovísk, ciest, kruhové križovatky a priemyselné parky.

(foto: greatmilan)

(foto: greatmilan)
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK