Štvrtok, 30. máj 2024
Meniny má Ferdinand | zajtra Petronela, Petrana

Prvé tohtoročné cvičenie vrtuľníkov Mi-17 vo vojenskom obvode Valaškovce

Vo vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou - leteckej strelnici Valaškovce sa od utorka 6. marca realizuje prvé tohtoročné cvičenie pilotov vrtuľníkov Mi-17.

(ilustračné foto: archív)
(ilustračné foto: archív)

Príslušníci prešovského Vrtuľníkového krídla tu budú v sezóne 2012 realizovať skúšky ostrých bojových strelieb v ďalších štyroch termínoch.

Prostredníctvom vrtuľníka Mi-17 tu už druhý deň strieľame neriadené rakety na pozemný cieľ. Vzlet vrtuľníkov je z Prešova, kde sú pre túto úlohu pripravované a dopĺňané muníciou“, informoval dnes médiá v priestoroch leteckej strelnice veliteľ prešovského Vrtuľníkového krídla Miroslav Korba.

Ako dodal, v tomto roku sa prvýkrát zúčastňujú na cvičných streľbách iba vrtuľníky Mi-17. „Prevádzku vrtuľníkov Mi-24 sme vlani ukončili“, vysvetlil Korba. Piloti získavajú podľa jeho slov prostredníctvom cvičení skúsenosti na plnenie medzinárodných bojových úloh. „Zúčastňujeme sa misií, naposledy sme boli na jednej z nich v roku 2009 v Bosne a Hercegovine.

Cvičné strely v priestoroch Valaškoviec sú v týchto dňoch koordinované s neďalekou riadiacou vežou. Posádka vrtuľníka musí získať po komunikácii s ňou na streľbu povolenie. Rovnako vyhodnocuje, či správne rozpoznala svoj cieľ. V opačnom prípade alebo ak na cieľovej ploche zaregistruje pohyb osôb, zvery či oheň, streľbu začať nemôže.

Podľa Korbových slov sú neriadené rakety v ideálnom prípade strieľané na určený terč zo vzdialenosti približne 1200 metrov. Ako dodal, jedna raketnica môže obsahovať maximálne 32 rakiet.

Bojové nasadenie Vrtuľníkového krídla nie je podľa slov jeho veliteľa v súčasnosti to najväčšou prioritou. „V našom prípade ide skôr o leteckú pátraciu službu alebo pomoc pri krízových situáciách, požiaroch či pomoci obyvateľstvu pri povodniach prípadne podnikových haváriách“, uzavrel Korba.

Mohlo by Vás zaujímať
Strelca polícia zadržala
V jednom z prešovských pohostinstiev mal 50 ročný muž vystreliť zo zbrane.
Vozidlo v protismere, vodič pod vplyvom alkoholu
Výsledok presiahol 2,8 promile!
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK