PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/9846/hrad_krasna_horka_je_v_plamenoch.html

Hrad Krásna Hôrka je v plameňoch

Národná kultúrna pamiatka, hrad v Krásnej Hôrke v Rožňavskom okrese, je v plameňoch.
(Foto: Jozef Krúpa tvnoviny.sk)
(Foto: Jozef Krúpa tvnoviny.sk)

Operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave Stanislav Peti pre TASR potvrdil, že horí strecha hradu aj okolitý les.

Na mieste je desať vozidiel našej techniky, povolali sme na pomoc armádu a dobrovoľníkov. Naši príslušníci už zasahujú aj vnútri hradu“, povedal Peti.

Na sto percent vieme potvrdiť, že požiar sa rozšíril z vypaľovania trávy. Pôvodne nás totiž volali na zásah k tamojšej osade“, potvrdil operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave Stanislav Peti.

Podľa posledných informácií z hradu začali evakuovať vzácne exponáty, ktorých je na hrade obrovské množstvo. Hasiči už stihli evakuovať expozíciu zbrojnice. Podľa informácie hasičov sa vnútri hradu nenachádzajú nijakí návštevníci.

Minister vnútra Daniel Lipšic je na ceste do Krásnej Hôrky. Očakávaný príchod cca o 18.00 h. Na mieste sa uskutoční krátky brífing s prezidentom Hasičského a záchranného zboru.

Aktualizované
Hrad Krásna Hôrka, ktorý dnes zachvátil požiar, už hasí aj vojenský vrtuľník. Pri rozsiahlom požiari hradu boli okamžite nasadení aj vojaci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR).

Po urgentnej požiadavke Integrovaného záchranného systému z Prešova okamžite vzlietol vrtuľník MI-17 s bambi vakom, ktorý už pomáha hasičom pri ničení požiaru tejto národnej kultúrnej pamiatky. V prípade potreby sú v pohotovosti aj ďalšie dva vojenské vrtuľníky“, informoval TASR hovorca Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf.

Zo správ, ktoré mám, to považujem za veľkú tragédiu. Okamžite som vydala pokyn, aby ozbrojené sily boli civilným zložkám maximálne nápomocné pri hasení tohto rozsiahleho požiaru. Toto sú práve situácie, kedy sa ukazuje opodstatnenosť ozbrojených síl“, uviedla v tejto súvislosti premiérka Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany.

Okrem vrtuľníka vzdušných síl je na mieste aj vojenská vysokokapacitná cisterna z neďalekého útvaru radiadiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave. Táto cisterna vozí vodu hasičom na ťažko prístupný hradný kopec, ktorý je v plameňoch.

Krásna Hôrka je zachovalý hrad zo 14. storočia, ktorý sa nachádza nad obcou Krásnohorské Podhradie neďaleko Rožňavy. Vlastnili ho tri významné rody: Mariássyovci, Bebekovci a Andrássyovci. Patril k najkrajším hradom na Slovensku.

Z rôznych zdrojov

 
10.3.2012 | Pridal: Redakcia PIS | Polícia a záchranné zložky | čítané: 8850 krát