Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Národná kultúrna pamiatka hrad Krásna Hôrka je zničená

Prvé informácie o požiari hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava boli asi o 13.30 h. Miestni obyvatelia z obce Krásnohorské podhradie potvrdili, že požiar sa objavil "z ničoho nič". V priebehu desiatich minút bola celá strecha v plameňoch.

(foto: facebook)
(foto: facebook)

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ľubomíra Hochvarta ako prví zasahovali príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Rožňave. „Máme tu desať hasičských cisterien, 35 hasičov, prišiel aj armádny vrtuľník, ale našťastie, nemusel zasahovať“, povedal Hochvart.

Na mieste je aj vozidlo lekárskej záchrannej služby, ktoré ošetrilo drobné zranenie jedného hasiča. „V súčasnosti prebieha dokončovanie hasenia a lokalizácia drobných ohnísk. Strecha však zhorela celá, trámy našťastie vydržali“, dodal Hochvart.

Okrem príslušníkov HaZZ z hasičských staníc v Rožňave, Košiciach, Moldave nad Bodvou, boli povolaní aj hasiči zo ZHÚ Steel Košice a Záchranná brigáda HaZZ v Humennom. Na výpomoc boli neskôr privolaní aj dobrovoľní hasiči a príslušníci HaZZ z Prešova.

Okolie hradu zabezpečuje polícia, v hrade by sa údajne mohli nachádzať výbušné látky.

Na miesto by mal v najbližších hodinách prísť aj minister vnútra Daniel Lipšic, prezident HaZZ Pavol Mikulášek a riaditeľ odboru operatívneho riadenia a odborných služieb Prezídia HaZZ Jozef Voľanský. Na miesto smeruje aj minister kultúry Daniel Krajcer.

Ako TASR informovalo Ministerstvo kultúry SR, rozsah poškodenia hradu Krásna Hôrka následkom požiaru je značný. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu. Ostatné vnútorné časti hradného areálu sú zadymené a nie je ešte možné určiť definitívny rozsah škôd. Depozitár a väčšina zbierkových predmetov sú nepoškodené.

K udalosti sa prostredníctvom sociálnej siete Facebook vyjadril aj minister Krajcer. „Je to tragédia, horná časť hradu aj s exponátmi zhorela. Našťastie väčšina zbierkových predmetov a depozitár ostali nepoškodené. Verím ale, že dokážeme zabezpečiť, že do leta bude mať hrad novú strechu a bude sprístupnený pre verejnosť“, uviedol.

Aktualizované:
Zvládnuť následky dnešného rozsiahleho požiaru hradu Krásna Hôrka pomáha aj 20 profesionálnych vojakov z Rožňavy. Príslušníkov útvaru Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) si na miesto nešťastia vyžiadal zriadený krízový štáb.

Ako TASR informoval hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf, dvadsiati vojaci z pohotovostného oddielu budú počas celej noci až do ôsmej hodiny rána asistovať polícii pri zabezpečovaní objektu zhoreniska.

Všetci velitelia dostali rozkaz, aby boli maximálne nápomocní pri zvládnutí situácie“, konštatovala premiérka Iveta Radičová, poverená riadením ministerstva obrany.

V nedeľu (11. 3.) ráno bude opäť zasadať krízový štáb a je predpoklad, že opäť požiada o poskytnutie ďalších vojakov. Večer potom nastúpi do služby Raketometný oddiel z Rožňavy, ktorý vystrieda profesionálov z RCHBO útvaru. Vojaci majú poľnú výstroj a prilby pre prípad narušenia statiky múrov vyhoreného hradu.

Armáda zasahovala aj pri hasení požiaru v priebehu dňa. Na mieste bola cisterna na vodu a z Prešova menej ako do hodiny od prvej výzvy Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) priletel vojenský vrtuľník Mi-17, ktorý bol k dispozícii. V pohotovosti bol aj druhý vojenský stroj.

Aktualizované 20.57:
Príčinou požiaru hradu Krásna Hôrka bolo podľa ministra vnútra Daniela Lipšica vypaľovanie trávy. „Polícia už má aj okruh podozrivých osôb, ktoré zapríčinili tento požiar“, uviedol Lipšic na improvizovanej tlačovej konferencii v obci Krásnohorské Podhradie.

Dodal, že požiar bol nahlásený okolo 14.00 h a lokalizovaný o 15.25 h. „Boli nasadené aj vrtuľníky letky ministerstva vnútra aj ministerstva obrany, neboli však použité, pretože by pravdepodobne spôsobili veľké škody objemom vody, ktorá by bola spustená“, doplnil minister vnútra.

Pripomenul, že zhorela celá strecha hradu, ktorá bola z dreveného šindľa a aj krov, ale okrem jedného priestoru, takzvanej novej galérie, nedošlo k prevaleniu stropu a exponáty v hrade teda boli poškodené v minimálnej miere. Zásah hasičov označil minister za vynikajúci a vysoko profesionálny a vyjadril aj presvedčenie, že len vďaka ich zásahu, ale aj zásahu dobrovoľníkov a občanov obce, sú škody oveľa menšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Minister kultúry Daniel Krajcer doplnil, že exponáty a zbierky, okrem tých ktoré boli v hornom gotickom paláci, sú zachované a nepoškodené. „Je veľká nádej, že v priebehu niekoľkých mesiacov sa podarí aspoň čiastočne obnoviť túto kultúrnu pamiatku“, vyhlásil Krajcer. Zdôraznil, že hrad Krásna Hôrka, tak ako všetky nehnuteľnosti a zbierkové predmety v rámci rezortu kultúry je poistený. „Ministerstvo kultúry hneď zajtra (v nedeľu 11. marca, pozn. TASR) je pripravené uvoľniť finančné prostriedky zo svojej rezervy, ktoré potom budú postupne dopĺňané z poistenia“, dodal.

Veľkou mierou sa podľa Krajcera na požiari podpísali aj nezmyselné požiadavky ochranárov, ktorí nesúhlasili s vytvorením bezpečnostného pásma v okolí hradu a nedopustili výrub krovín. Taktiež ostro kritizoval skutočnosť, že požiar pravdepodobne spôsobili neprispôsobiví občania, ktorí žijú neďaleko hradu.

Krásna Hôrka po ničivom požiari
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.345066795536482.89245.172541149455715&type=3

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
12.3.2012 Tlejúce iskry spôsobili na Krásnej Hôrke v noci vizuálny efekt požiaru 11.3.2012 Požiar hradu Krásna Hôrka zapríčinili deti 10.3.2012 Hrad Krásna Hôrka je v plameňoch
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK