Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

J. Vaľová nepodpíše uznesenie o zvýšení svojho primátorského platu

Primátorka Humenného Jana Vaľová (Smer-SD) nepodpíše uznesenie týkajúce sa 40-percentného navýšenia jej platu, ktoré schválilo v priebehu minulého týždňa humenské mestské zastupiteľstvo (MsZ).

Jana Vaľová (foto: TASR)
Jana Vaľová (foto: TASR)

Ako pre TASR uviedla samotná primátorka, uznesenie je po formálnej a právnej stránke v rozpore so zákonom.

Humenskej primátorke prináleží od januára tohto roka základný plat 2272 eur. Jeho 40-percentným navýšením by dosiahol sumu 3181 eur. V súvislosti s úpravou Vaľovej mzdy, schválenou MsZ, médiá informovali, že z titulu jej funkcií primátorky, poslankyne Národnej rady (NR) SR, ako aj Prešovského samosprávneho kraja, môže jej celkový mesačný príjem presiahnuť sumu 7000 eur.

"Primátorka mesta považuje za neférové, že sa upozorňuje len na jedného poslanca NR SR, ktorý je zároveň primátorom, aj keď takýchto poslancov je a bude v NR SR omnoho viac", podotkla v tejto súvislosti hovorkyňa humenskej radnice Slavěna Vorobelová.

Uznesenie o navýšení platu primátorky sa Vaľová rozhodla nepodpísať pre chyby pri jeho schvaľovaní. "V prvom rade malo MsZ zrušiť prvé uznesenie, ktoré platilo o mojom plate, a potom mali schváliť ďalšie. Zákon zároveň ukladá, že v schválenom uznesení musí byť vyjadrená finančná čiastka, o akú výšku platu ide, čo v tomto uznesení nie je", prízvukovala Vaľová.

Od nástupu Vaľovej do funkcie primátorky ide v súvislosti s odobrením nárastu jej platu poslancami MsZ o druhé schválené uznesenie, ktoré nepodpíše. "Bolo by už podľa mňa tragikomické, ak mi tretíkrát navrhnú plat a ja ho neschválim", povedala hlava miestnej samosprávy.

Ako dodala, materiál o úprave jej tohtoročného platu by mal prísť do jedného z ďalších MsZ opätovne, a to v podobe kompromisného návrhu. Ak ho potom poslanci schvália, Vaľová ho bude následne akceptovať. "Budem s poslancami rozprávať tak, aby sme sa navzájom dohodli, aby to bolo finančne prijateľne pre mesto, aj keď je v dobrej kondícii. Dohodneme sa a potom tento plat podpíšem", uzavrela humenská primátorka. Zároveň dodala, že v nasledujúcich voľbách do krajského parlamentu už kandidovať nemieni.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK