Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava
aktualizované: 31.10.2014

Volčko Juraj (30) - VO4

Názov / Meno:
Volčko Juraj (30) - VO4
Sídlo (adresa):
Prešov, volebný obvod č. 4
E-mail:
WEB:
http://www.korupcia.sk/
Juraj Volčko

42 r., profesionálny vojak, nezávislý kandidát



1. Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Rozhodol som sa, že sa v sobotu 15. novembra budem uchádzať o váš hlas na post poslanca mesta Prešov ako nezávislý kandidát. Domnievam sa, že moje rodné mesto Prešov má obrovský potenciál byť dobrým miestom pre život, tak pre všetky vekové kategórie, rodiny ako aj mladých. Bohužiaľ v súčasnosti nie len ja, ale aj vy každodenne vidíte, že túto svoju prioritu využíva len minimálne.
Mám rodinu a ako rodič sa aj z tohto dôvodu dlhoročne zameriavam ako občiansky aktivista viac na oblasti školstva a výstavby. Tak ako mne, určite aj vám záleží na tom, aby naše deti mali možnosť v Prešove navštevovať kvalitné základné školy a voľnočasové aktivity. Mali možnosť zdržiavať sa v čistom prostredí. A parkovanie bolo financované nie v prospech súkromnej firmy, lebo vyzbierané financie sa majú dostať od nás do rozpočtu mesta, aby sa mohla napr. efektívnejšie riešiť statická doprava. Cyklistické chodníky by nemali byť vytvárané umelo na existujúcich chodníkoch pre peších ako je to riešené momentálne v centre mesta. Kolíziami medzi chodcami a cyklistami sú bežne ohrozovaní nielen dospelí, ale aj malé deti a menej mobilní občania. 
Má sa minimalizovať korupcia v mestskom aparáte. Zvyšovať jej transparentnosť, ktorá sa nemá používať len ako nástroj predvolebných sľubov jej momentálnych zástupcov. Samozrejmosťou má byť seriózna kontrola s možným prístupom k vykonávaniu verejnej služby štátnymi zamestnancami. 
Za posledné roky som sa zúčastnil na niekoľkých zasadnutiach mesta a zaujalo ma ako málo občanov sa na týchto akciách vzhľadom na počet obyvateľov účastní. Po čase som pochopil, že Prešovčanov zrejme nepresvedčili súčasní poslanci o tom, že sa oplatí tráviť voľný čas riešením problémov, ak si v závere primátor a zvyšok jemu blízkych poslancov schváli čo chce, aj napriek ich nesúhlasu či petícii. Situácii, ktorá nastala odvolaním hlavného kontrolóra mesta svedčí o tom, kam dokáže siahať výklad „práva“. Viem, vypočul som si mnoho argumentov, čo urobil primátor a iní primátori pred ním nie, ale „tí“ pred ním neporušovali zákony, aspoň nie do takej miery ako je tomu teraz. V súčasnosti to, že sa opravujú školy, škôlky, látajú diery na chodníkoch, parkoviskách a dostávame telefonické ankety je všetko predvolebná kampaň a mali by sme si položiť otázku „kto ju financuje?“ no predsa MY – obyvatelia Prešova. Podobne ako všetky predražené opravy, cesty a aj tie služobné. Viem, tak ako aj vy, že ako občan mám právo sa sťažovať, žiadať o informácie, požiadať o vydanie protestu prokurátora, riešiť situáciu súdnou cestou, ale to sú všetko len kvapky v mori pokiaľ ide o uplatnenia práv občana voči mestu. Leží mi na srdci, že sa v Prešove deje mnoho nie v súlade so zákonom. 

Prečo teda kandidujem?
Domnievam sa o sebe, že som tak ako aj mnohí z vás veľký lokálpatriot, ktorý tu prežil celý život, vždy som sa zaujímal o dianie v meste, aj keď verejne, okázalo a mediálne nezlaňujem kostolnú vežu, nešoférujem bez vodičského oprávnenia minibus, nechodím gratulovať rodičkám a dôchodcom s budíkom pod pažou a neviem happy spievať. Mám rád toto mesto, kde sa cítim doma a doma sa chcem predsa cítiť dobre, tak ako vo svojom živote s rodinou. Neverím v ideál bezproblémového spolunažívania, lebo mesto tvoria rôzni ľudia, rôzne povahy, ale ten základ musí fungovať a nesmie v ňom prevládať korupcia a lož opradená právnymi analýzami, ktoré v konečnom dôsledku zaplatíme opäť len MY, aj keď nám gazdovský rozum hovorí, že vedenie koná protizákonne. Jednoducho problémy aj tie verejné sú nato, aby sa riešili bez veľkých emócii, intríg, vydierania a ohovárania bez dôkazov a samozrejme hlavne verejne a nie v zákulisí. 
Teraz nastal čas naozaj nevyhnutne riešiť to, čo sa tu za dlhé roky napáchalo. Pomenovať problémy, hľadať zodpovedných za výsledky vyčíňania a následne navrhnúť a zrealizovať nové riešenia.
Keďže som stále veci verejné nechcel nielen pasívne sledovať, ale aj aktívne ovplyvňovať, rozhodol som sa v minulosti proti tomu bojovať, ale v tomto roku cítim, že je čas podať kandidatúru na poslanca v komunálnych voľbách, lebo si uvedomujem v akom stave je Prešov, kde hlasy a názory nás občanov nie sú vypočuté.
Vidím, že kto môže, ten sa radšej odsťahuje, ostatní zostávame buď v pozícii pasívneho prežívania alebo sa už desaťročia len prizeráme, hundrajúc nad tým, čo sa deje, ako sa rozdeľujú v meste zákazky, funkcie a rozhadzujú verejné financie. Mestské podniky a inštitúcie šafária a spravujú tak, že z nich majú úžitok najmä iní, nie MY Prešovčania. Sledujúc konanie poslancov vidíme z postu obyčajných obyvateľov, že neriešia naše problémy, až na pár výnimiek, nemajú ani snahu reagovať na naše otázky a žiadosti, a keď sa aj do niečoho pustia, buď sa to skončí ako katastrofa, alebo ako podozrivý príbeh, na ktorý doplácame všetci z našich daní. Úprimne si vážim všetkých, ktorí sa už roky snažia toto mesto zmeniť k lepšiemu a samozrejme spolupracujem aj s nimi a budem ich naďalej podporovať, aby sa mesto stalo naozajstným partnerom a najmä podporovateľom všetkých šikovných a aktívnych Prešovčanov a nie len vyvolených martýrov a akože mecenášov. 
A naopak, tam kde to mestu prináleží chcem, aby sa postaralo o všetkých svojich občanov – od detí až po seniorov. Ako občania máme právo žiadať, aby bola otvorená samospráva s možnosťou participácie na rozpočte a nechceme sa uspokojiť s argumentom poslankyne blízkej primátorovi „že ľudia tomu aj tak nerozumejú“. Preto budem v prípade, že mi dáte svoj hlas 15. novembra požadovať väčšiu zodpovednosť nielen ako poslanec voči voličom, ale aj ako občan voči poslancom a hlave mesta.


2. Prečo by Vám mali Prešovčania dať vo voľbách svoj hlas?

Mojou snahou je, aby sa naše mesto začalo rozvíjať, aby sa zlepšila kvalita života všetkých občanov a zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov transparentným spôsobom, lebo v súčasnosti to vyzerá tak, že vedenie dáva zelenú len blízkym ich mentalite. Pritom mesto nemá dôvod zasahovať do podnikateľských zámerov súkromných firiem a má zo zákona možnosť vytvárať len podmienky pre príchod investorov, a pre ich uľahčenie rozhodnutia pôsobiť v našom meste - zlepšiť infraštruktúru. Nie ich priamym dotovaním alebo prevodom často bez verejného obstarávania.
Nie je mi ľahostajný život v meste, kde vyrastá moje dieťa. A aj z tohto dôvodu sa chcem aktívne zapojiť a riešiť dané pozitíva a negatíva, aby som uľahčil život budúcej a samozrejme aj súčasnej mladej generácii, ktorá stráca záujem o veci verejné. Chcem byť zodpovedným poslancom, ktorý bude v záujme Prešovčanov plniť požiadavky, ktorými ma budú konfrontovať osobne, e-mailom alebo oficiálnou cestou.
Pokúšam sa už roky ako občiansky aktivista tento systém zmeniť. No výrazne zmení ako bežný občan nemám šancu realizovať, preto sa uchádzam o vašu priazeň pri voľbách na post poslanca, aby som mohol aj vaše požiadavky pretransformovať do reálnej podoby. 
V uplynulých rokoch som aktívne bojoval aj za pomoci hŕstky Prešovčanov proti privatizácii mestskej základnej umeleckej školy, čo sa podarilo a zatiaľ je naďalej škola majetkom mesta, nie súkromnej osoby – nepodnikateľa. Vyzval som ku kontrole aj hlavného kontrolóra mesta, Najvyšší kontrolný úrad a prokuratúru k prešetreniu delimitácie štátnych škôl nášho mesta. Neustále žiadam o transparentné zverejňovanie správ o činnosti škôl a ich verifikovanie zriaďovateľom, teda mestom. Bohužiaľ zatiaľ stále bezúspešne. 
Snažím sa, aby v meste nevznikali nelegálne výruby porastov a výsadby bez oznámenia majiteľov pozemkov. 
Apelujem na neodborné riešenie mnohých podnetov zo strany mesta, kde sú na svojich funkciách prijímaní ľudia bez adekvátneho vzdelania a bez znalosti platnej legislatívy. 
Svojou aktivitou som neraz dokázal, že nie som len populista, čo sľúbi čokoľvek, len aby som bol obľúbený, od populárnych sľubov istoty, stability, po prácu, ale som človek, ktorý verí, že ak je po niekoľkých desaťročiach Slovensko krajinou vyhlasovanou za právny štát, tak by to tak malo platiť pre všetkých, aj v Prešove (a nie len pre hŕstku vyvolených), ktorým často v nádeji na zmenu dávame vo voľbách svoju dôveru, ktorá sa proti nám hneď po voľbách obracia chrbtom. Mesto Prešov funguje prevažne z daní, ktoré obdŕža zo štátneho rozpočtu, kde prispievame všetci. Preto máme právo vedieť ako sa s týmito financiami nakladá. Odmietam argumenty, že stále sa kradlo a bude, lebo je to len na nás ako sa systém zmení. Predsa sú krajiny, kde je nulová tolerancia voči korupcii a rozkrádaniu verejných zdrojov aj napriek tomu, že musia obyvatelia prispievať štátu vyššími odvodmi ako MY na Slovensku. Zmena je na nás – AJ MY SME PREŠOV – facebook.com/Aj.MY.sme.Presov  a každý z nás sa podieľame na tom, aké je a aké bude do budúcna pre nás a naše deti.   
Povolaním som v súčasnosti profesionálny vojak a od svojho štúdia na strednej vojenskej škole som stále v aktívnej armádnej službe a aj z tohto dôvodu bolo toto pre mňa osobne ťažké rozhodnutie, lebo zo zákona sa budem musieť v prípade zvolenia vzdať buď zamestnania a tak sa naplno venovať funkcii poslanca.  Alebo je tu pre mňa prijateľnejšia alternatíva a tou je, že ostanem naďalej pracovať vo svojej profesii a stanem sa NEPLATENÝM POSLANCOM mestského zastupiteľstva – BUDEM ZADARMO VYKONÁVAŤ FUNKCIU ZVERENÚ PREŠOVČANMI a tak ušetrí mesto Prešov jeden plať na poste poslanca v prospech rozpočtu mesta. 
Napokon som rád, že som tento krok k rozhodnutiu uchádzať sa vo voľbách o vašu priazeň urobil. Ako neplatený a občiansky kandidát v jednej osobe budem môcť byť naďalej nezávislý od politických kruhov, a ani si neviem predstaviť svoju kandidatúru ako člen ktorejkoľvek z nich. 


3. Aké budú Vaše priority?

Je ich viac, tak ich skúsim rozvinúť aj na základe skúsenosti, ktoré mám aj ja ako bežný občan a o ktorých sa domnievam, že by sa dali vyriešiť. Ktoré problémy považujete za najdôležitejšie, ktoré treba v meste Prešov riešiť ?
PARKOVANIE - Parkovné pásmo III. bolo zdarma, a v súčasnosti je využívane len na 30-35 percent a všetci zamestnanci, ktorí dochádzajú za prácou do centra Prešova nakoniec aj tak parkuje medzi blokmi, kde už niet miesto ani pre nás. Prečo sa mi Prešovčania v starom meste máme obmedzovať ? Keď aj výber parkovného je len zisk pre súkromnú firmu. To sa musí zmeniť !
Zmeniť sa musí aj to, aby rodičia nemuseli svoje deti voziť na opačný koniec mesta do materskej školy ak ju majú hneď v mieste bydliska len pár metrov, čím by sa v meste vyriešili mnohé zápchy.

ŠKOLSTVO – Chcem presadiť zjednotenie prijímanie deti do materských škôl v jednotnom registri, aby zbytočne rodičia nemuseli vynakladať finančné prostriedky na neustále potvrdzovanie zdravotného stavu ich dieťaťa na každej prihláške, čo zaťažuje domáce rozpočty rodičov, ktorý nemajú nato zbytočne navyše prostriedky, aby si mohli zabezpečiť s istotou miesto pre svoje dieťa kde je to pre ne najbližšie k ich bydlisku, (tak ako je tomu v mnohých iných obciach a mestách) a aj napriek tomu nakoniec nemali dieťa prijaté ani do jednej z mestských / štátnych materských škôlok.
Týmto by som chcel aj apelovať na mesto, aby zrušilo „legálne úplatky“ zakotvené vo Všeobecne záväznom nariadení v ktorom sa jedná „o uprednostnení dieťaťa pri zápise na základe daru“.
Budem preferovať zjednotenie a prezentovanie odovzdaných ročných správ do riaditeľov základných a základných umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na jednom mieste vo virtuálnej podobe, lebo v súčasnosti je nad ľudské sily sa dopracovať k týmto materiálom, ktoré sú často len akoby kopírovaním tých istých dokumentov len so zmenou hlavičky a školských rokom. Ale ich obsah nie je verifikovateľný, ani na základe zverejnených faktúr, zmlúv a objednávok. Je to jeden veľký chaos v ktorom sa veľmi ťažko môže obyčajný pracovne vyťažený rodič zorientovať pri výbere školy aj na základe toho, aké dosahuje reálne, nie len fiktívne výsledky. A samozrejme aj na základe toho ako škola hospodári s financiami, ktoré aj formou darov dostáva od rodičov svojich zverencov. 
Celkovo je nutné zjednotiť aj prístupnosť zverejnených webových odkazov na školy, lebo niektoré už roky nefungujú, respektíve nič neaktualizujú, akoby už ani neexistovali aj napriek tomu, že ich vedenie dostáva ocenenia od svojho zriaďovateľa. Mesto musí ako zriaďovateľ dokázať skontrolovať aj finančnú dokumentáciu jednotlivých škôl a nesmie znova nastať situácia, že pri kontrole sa dozvie, že boli doklady skartované na základe internej smernice školy podozrivej z korupcie a nič sa neudeje. 
Nikto nenesie zodpovednosť ! 
Len preto, lebo má škola právnu subjektivitu – toto sa musí zmeniť a budem naďalej preferovať kontrolu financovania. Samozrejme do systému vzdelávania nebudem zasahovať, či hodnotiť jeho kvalitu – to som ani nikdy nerobil a na to nemá nikto právomoc, ani mesto - primátor, ani poslanci ! Ale ako sa nakladá zo zverenými zdrojmi je veľmi dôležité kontrolovať, lebo v školstve sú aj podľa súčasného ministra dostatočne pridelené financie, len sa zle, neprimerane a netransparentne prideľujú a často končia v neprimerane vyplatených odmenách pre hŕstku vyvolených.  

ZAMESTNANOSŤ – ani naše mesto by sa nemalo stať miestom, kde za každú cenu budeme ospevovať investorov s technológiami, ktoré v žiadnom európskom štáte nechcú pustiť na trh, len za cenu, aby sme tu zamestnali Prešovčanov ako zásobáreň lacných pracovných síl. Ľudia v Prešove majú na viac ! Mesto by malo podporovať a participovať na zlepšení podmienok pre vlastných ľudí, aby si dokázali na základe zdravej konkurencieschopnosti udržať vlastnú prácu, ale nie tým, že bude bez verejnej súťaže dotovať len privilegované firmy a podnikateľov. 
Takto sa budeme v našom meste stále točiť dookola a umelo udržiavať nažive neschopní podnikatelia a zamestnanci. Chceme tu všetci dôstojne žiť ! A k dôstojnému životu potrebujeme aj priestor pre sebarealizáciu a prácu. Tento bod ako poslanec nemôžem ovplyvniť a hľadať, či ponúkať prácu Prešovčanom, ale verím, že ak sa nastavia transparentné podmienky a verejné súťaže budú prebiehať korektne – nekorupčne, tak sa tu oživí zdravý trh práce, lebo mesto by nemalo zasahovať do chodu ekonomiky do takej miery ako sa to deje v súčasnosti. 
V súčasnosti tu pretrváva trend, kedy mnohé rodiny sú doslova nútene opúšťať svoje rodné mesto pre neuplatnenie sa na trhu práce, často pre pomery, ktoré nastali pod súčasným vedením mesta. A to sa musí zmeniť !

BÝVANIE – to je ďalší veľmi závažný bod, ktorému by som chcel venovať veľkú pozornosť, ale uvedomujem si ako je silne prepojený práve s vyriešením otázky zamestnanosti. Písať o prioritnej výstavbe bytov je v poriadku, ale je to aj populistické, lebo ak niekto nemá prácu vo svojom bydlisku, tak ťažko zaplatí nový byt hoci aj sociálny. V tejto oblasti sa musia urobiť zásadné zmeny aj za pomoci EU fondov, lebo inak si neviem predstaviť ich realizáciu. 

OSVETLENIE – Mnohí Prešovčania ktorých stretávam mi už niekoľko mesiacov hovoria, prečo sa nezmyslene mení verejné osvetlenie, ktoré ma len 15 ročnú životnosť, ak návratnosť je údajne až za 25 rokov? Nie je lepšie meniť osvetlenie postupne, tam kde je už nefunkčné. Predsa ceny LED osvetlenia idú stále dole! Tak prečo míňame naraz na svetlo, ak môžeme vyplniť medzery tam kde sú ? 
A tu by som mohlo pokračovať v ďalších takýchto nadhodnotených inováciách. Samozrejme mnohé, ktoré vidíme na fotografiách so súčasným vedením mesta potešia, ale je nutné si položiť otázku a vidieť reálne čísla. Koľko to stojí ? Kto to zaplatí ? A kto to realizoval ? Kto to bude v prípade reklamácii aj riešiť ? atď. Dlh mesta je realitou, ktorá nesublimuje zo dňa na deň !

Preto chcem presadzovať rešpektovanie platnej legislatívy zo strany vedenia mesta v rátane nezávislých kontrolných zistení, ktoré predkladá hlavný kontrolór mesta Prešov. 

Budem iniciovať vedomostný audit zamestnancov. 

Zjednotené pravidlá pri poskytovaní podpory podnikateľským subjektom na základe verejných súťaži – všetkých, aj tých na logá, nie ako tomu bolo pri kandidatúre na Európske mesto kultúry, kde nám Brusel kriticky neodobril ospevované logo od stále toho istého preferovaného Prešovčana.  

Nechcem byť populista, ale som proti etnickej netolerancie, ktorou sa prezentuje súčasné vedenie mesta a svojim konaním nerieši skutočné otázky menšiny, ktorá je neplatiaca - lebo sa domnievam, že až teraz nastane ešte väčší problém, keď sa budú schovávať pred zimou v našich nebytových priestoroch ako tomu začalo teraz po nástupe prvých mrazov. Takto „vyriešené problémy“ sa len presúvajú z jednej časti mesta na druhú.

Ale ak to zhrniem : Viem, že chcem presadzovať právo občanov a žiadať transparentnosť, zjednotenie pravidiel v mestských inštitúciách a dohliadať na plnenie primátorských populistických sľubov v reálnych projektoch a nie len počúvať o večne sublimujúcich investoroch či zákazkách pre známych bez verejného obstarávania čím sa svojím konaním a postojom radím k obhajovaniu stredopravicových záujmov. 

Ako poslednú prioritu som mal na záver napísanú odrážku „podpory umenia a umelcov v našom meste“. Ale stopla ma manželka. Zúčastnila sa otvorenia bienále, kde predstaviteľ mesta ako hosť začal svoj prejav slovami „Umenie a umelci nepotrebujú mesto – ale naše mesto potrebuje umenie a umelcov“. Jednoznačne súhlasím ! Ak bude mesto fungovať ako má, tak aj táto kultúrna sféra bude mať možnosť sa realizovať aj bez toho, aby ju museli narúšať vplyvy umelecky negramotných politikov priživujúcich sa na ich úspechoch. 



aktualizované: 31.10.2014
5678
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK