Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava
aktualizované: 6.11.2018

Benko Miroslav, PaedDr., MBA

Názov / Meno:
Benko Miroslav, PaedDr., MBA
Sídlo (adresa):
Urxova 25, 080 05 Prešov
Mobil:
+421 907 917 600
E-mail:
WEB:
http://mirobenko.sk/
Facebook:
https://www.facebook.com/miroslav.benko.1
Benko Miroslav

44 rokov, Vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie v sídle kraja na Okresnom úrade v Prešove.
Poslanec Prešovského samosprávneho kraja a Mestského zastupiteľstva v Prešove.
Som ženatý a mám dve deti.

A)  Prečo ste sa rozhodli kandidovať?
Moje rozhodnutie pre kandidatúru na post primátora mesta Prešov je výsledkom skúseností niekoľkoročného politického a manažérskeho pôsobenia ako poslanca mestského zastupiteľstva a v riadiacej pozícii Vedúceho odboru starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade v Prešove. Som presvedčený, že nadobudnuté skúsenosti z rôznych oblastí ma budú celou primátorskou cestou viesť a budú mi pomáhať pri neraz ťažkých a vážnych rozhodnutiach pre budovanie všeobecného dobra nášho mesta Prešov.
 
B)  Prečo by Vám mali Prešovčania dať vo voľbách svoj hlas?
Myslím si, že Prešovčania, ktorí sledujú moju kariéru vedia, že si stojím za svojím slovom a vždy čo som sľúbil som aj dodržal. Neraz som sa aktívne zapájal do života mesta Prešov a šlo mi o dobro pre všetkých jeho obyvateľov. Snažil sa o to, aby dobré myšlienky, ktorým som veril, našli svoju cestu k ich realizácii, no taktiež som vyslovil svoje rozhodne nie tým krokom, ktoré neboli výhodné pre mesto a slúžili k dobru len jednotlivcom. Nespočetne množstvo krát som sa snažil o pokojnú a konštruktívnu debatu na odborných úrovniach a snažil sa o upokojenie neraz búrlivých až arogantných presadzovaniach si postojoch jednotlivcov. Politika sa má robiť pre ľudí. Tí by z nej mali ťažiť v dobrých aj zlých časoch a mali by v nej cítiť oporu. Mali by cítiť, že rozum víťazí nad egom a pokrytectvom, čoho sme často v politike svedkami. Tomu verím, a to sa snažím presadzovať.  

C)  Aké budú Vaše priority?
Medzi moje hlavné priority určite radím ochranu životného prostredia a tvorbu zelených plôch určených pre rodiny, jednotlivcov ale aj tých, ktorí naše nádherné mesto navštevujú. Veď predsa miest na oddych je v našom meste málo a my ich aj napriek tomu neustále ničíme bezhlavým budovaním obchodných centier. Taktiež, ako medzinárodný futbalový rozhodca mám veľmi citlivé vnímenie podpory športu a športových podujatí. Verím, že ich podporou, či už dobudovaním futbalového alebo hokejového štadióna, v našom meste môžu vyrásť mnohé talenty, ktoré na vysokej úrovni budú reprezentovať naše mesto a štát. Veľkými a dlhodobo neriešenými medzerami ktoré v našom meste vnímam, sú doprava, podpora podnikateľských nápadov, modernou komunikáciou úradov mesta s jej obyvateľmi, služby pre seniorov a mládež, no taktiež pritiahnutie zaujímavého investora, ktorý dá prácu stovkám rodín nášho mesta. Tomu sa chcem počas svojho primátorského pôsobenia venovať a vynaložiť maximálne úsilie ku posunu v pred.
 

D)  Ako vidíte budúcnosť parkovania v Prešove?
Budúcnosť parkovania vidím najmä v riešení majetko-právneho vysporiadania a otvorenej diskusie s majiteľmi plôch, ktoré sú už dnes k dispozícií pre potreby vybudovania parkovísk. Dnes je to však postavané na neochote zodpovedných mesta ku otvorenej diskusii a riešeniach, ktoré sú však výhodné pre obe stany a nie len pre mesto či jednotlivcov. Mesto potrebuje parkovacie domy, ktoré sú v krajinách Európy úplne bežnými.

E)  Čo máte pripravené pre mladých Prešovčanov?
Pri prechádzkach večerným mestom počas týždňa ale aj víkendu vidím, že mesto je prázdne. Je to spôsobené nielen obmedzenými možnosťami a často zviazanými rukami podnikateľov, ktorí svoje služby pre mladých ponúkajú, ale aj veľmi slabým výberom zaujímavých možností aj pre kultúrne vyžitie. Verím, že sa mi spolu s tímom šikovných ľudí podarí prostredníctvom podpory aktívneho života v meste mladých ľudí znova pritiahnuť a vrátiť mestu dávno stratený život. Či už ide o podporu kultúrnych a športových podujatí a miest, podporu podnikateľského a kreatívneho ducha mladých ľudí alebo ponuku širokých príležitostí pre prvé bývanie a prácu, myslím si že tých oblastí je skutočne veľa.

G)  Máte pripravené projekty pre seniorov?
Pre seniorov chcem vytvoriť také podmienky, aby na stretnutia sa stále tešili. Chcem na Hlavnej ulici zriadiť Centrum /Dom/ seniorov, kde sa budú stretávať a budú mať vytvorené dôstojné podmienky. Pre seniorov chcem vytvoriť z veľkých sídlisk mimo špičky po 08.00 hod. senior busy do mesta. Seniori radi navštevujú rôzne kultúrne podujatia, tak vytvorím mestskú senior kartu, aby mali seniori znížené vstupné na kultúrne podujatia na území mesta.

F)  Kde vidíte najväčšie problémy mesta, ktoré budete riešiť?
Najväčšie problémy vidím v doprave, kde bude potrebná aj spolupráca s vládou, aby sa čím skôr vyriešil obchvat Prešova R4 a doslova „tlačiť“ čím skôr na dokončenie D1. Tým pádom bol by veľký pokles áut cez naše mesto. Veľký problém vidím aj v parkovaní, čiže v statickej doprave a áut nám stále pribúda. Ako primátor by som hneď riešil problém s firemnými autami a začal stavať na mestských pozemkoch parkovacie domy. Už vo viacerých európskych mestách to praktizujú, lebo iné riešenie nie je. Samozrejme nie na úkor zelene, lebo aj to vnímam, ako problém. Zastavil by som už výstavbu obchodných centier a využil by som každú plochu na oddychové zelené parky. Problémom už pomaly začína byť aj šport. Veď futbal hráme v Stropkove /štadión už mohol byť dávno postavený/ a hokej vo Zvolene. Ale chytiť do správnych rúk šport v našom meste sa nebojím, lebo som športovec, takže veľmi dobre viem, ako treba športu pomôcť. U mňa má šport zelenú. Vrátil by som do centra život, lebo je doslova „mŕtve“ v porovnaní s inými mestami. Aj Prešovské trhy by som vrátil na Pešiu zónu a dal by som im vážnosť, aby chodili do Prešova ľudia z celého Slovenska.




Milí Prešovčania,

už o niekoľko dní budeme opäť všetci spoločne stáť pred rozhodnutím, komu dať svoj hlas, dôveru viesť mesto Prešov v nasledujúcich štyroch rokoch.

Už 12 rokov patrím k tým aktívnejším Prešovčanom, ktorí sa priamo podieľajú na správe nášho mesta. Ako poslanec mestského zastupiteľstva, poslanec Prešovského samosprávneho kraja, alebo vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade. Na základe týchto a ďalších skúseností poznám náš kraj a jeho metropolu ako málokto. Preto mám právo nahlas vysloviť to, čo mnohí z Vás tušia: Veľa projektov, ktoré mohli posunúť naše mesto dopredu stroskotalo na neschopnosti a neochote doterajších primátorov dohodnúť sa. Aj preto dnes bojujeme s mizerným parkovaním, upadajúcimi podmienkami pre šport a  zlou dopravnou situáciou, ktorú charakterizujú každodenné zápchy.

Preto hovorím nie politickému egoizmu a nenávisti, ktorá naše mesto doslova pohltili. Rozumné riešenia nie sú o politike a egu, ale o spolupráci. S kolegami poslancami z klubu SMER-SD a nezávislými sme neraz ukázali, že radi podporíme dobré nápady, nech prichádzajú od kohokoľvek. Ak sú dobre zargumentované a nastavené efektívne a transparentne...

Som veľmi rád, že moje rozhodné ÁNO pre kandidatúru na post primátora Prešova podporili všetky koaličné strany, ale rád presvedčím o mojom odhodlaní a schopnostiach aj ľudí, ktorí majú iný politický názor. Riadenie mesta je našťastie viac o rozume ako o politike.

Som Miro Benko a 10. novembra sa budem uchádzať o Vašu podporu a priazeň. Viem, že naše mesto potrebuje dať zelenú dobrým nápadom v meste, širokej spolupráci a realizácii úspešných projektov rýchlejším tempom.

S úctou
Miroslav Benko
aktualizované: 6.11.2018
4233
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK