Diskusná téma:
A ešte viem urobiť čaj :-)
5 g třezalky tečkované, 5 g jitrocele kopinatého, 5 g podražce křovištního,
5g prvosenky jarní neboli petrklíče, 3 g zeměžluče lékařské.
Užití: Byliny je nejlépe sbírat osobně, ale lze je koupit i ve
specializovaných prodejnách zdravé výživy.
Směs bylin nasypeme do hrnku, zalijeme 0,5 l vody a důkladně promícháme.
Necháme přejít varem a okamžitě odstavíme. Necháme 15 minut odstát a poté
velmi, ale velmi opatrně, nejlépe přes plátýnko scedíme do půllitrového
hrnku. Nedoslazujeme, a to ani medem.
Otevřeme okno, čaj opatrně vychrstneme na dvůr či na ulici a prázdný hrnek
doplníme až po okraj slivovicí. Pijeme táhlými doušky.
Fakt, prajem Ti to. Ale ono to tak v živote nefunguje :-)
Raz si hore, raz si dole.
A aby si mohol byť lepší, musíš občas padnúť aj na papuľu :-))
Fajni kolač
8 ks... ... . žĺtka / malé žĺtka 12 ks/
25 dkg .. práškový cukor preosiaty
25 dkg .. mleté orechy
2 pol. lyž. ...strúhanky
8 ks ... ..bielka /alebo 12 malé vajíčka/
Urobiť z bielok sneh a všetko zmiešať, upiecť do ¾, pri 180°C, potom poliať polevou
Poleva:
10 dkg ... .. Hera
10 dkg... ... .práškového cukru - preosioaty
15/20 /aby nezvýšilo/ dkg... ... . rozpustenej varovej čokolády, aspoň 52%
4 ks... ... ... ... žĺtka / malé žĺtka 6 ks/
Dopiecť 5-8 minút v mierne teplej rúre. 1 minútu nechať pri 180° C, potom stiahnuť na 100°C.
Technologický postup:
1. Poleva - Rozpustiť čokoládu, aby sa dala miešať, pridať Hera rozmiešať aby neboli hrudky, pridať žĺtka pomiešať, pridať práškový cukor. Všetko vymiešať do hladka, dať do tepla – nie aby bolo tekuté!
2. Dobre vytrieť pekáč s Herou, posypať strúhankou – preosiatou alebo hrubou múkou, dať do chladu.
3. Vymiešať žĺtka s cukrom, pridať orechy, strúhanku pomiešať.
4. Zapnúť rúru na 180°C
5. Urobiť sneh z 8/12/ ks bielkov
6. Na pekáč dať orechy so žĺtkami, upiecť na ¾ - povrch mierne hnedý
7. Na povrch dať polevu – roztrieť, dať do rúry
8. Po vybratí z rúry nechať vychladnúť, potom nakrájať.
Utopence
Špekáčky - ošúpať, rozkrojiť na polovicu, osoliť, opepriť
Nakrájať cibuľku na kolieska
Nálev – 2 diely vody, 1 diel octu, bobkový list, guľky čierne korenie, prevariť-vychladnúť
Do pohára, napr. 1,7 litra – 6ks špekáčky, dávať špekáčky, cibuľu, feferonku, baraní roh, strúčik cesnaku a zaliať. Nechať aspoň 2 dni v chladničke, čím dlhšie tým sú lepšie.
Varím, varíš, varíme
Registrovaný a prihlásený užívateľ má možnosť jednotlivé príspevky hodnotiť.
Diskutujúci odoslaním príspevku potvrdzuje súhlas s Kódexom diskusie
Roobert | 18.11.2014 23:29
Jednou z mojich vasni je varenie. Ak sa tu najde podobny magor budem rad ak prihodi foto svojich vytvorov :)
Gusto | 19.11.2014 08:03
Chutné raňajky : sypané ovsené vločky, zaliate bielym jogurtom, postrúhané jablko, oriešký, sušená slivka + hrozienka, koolieska banánu, lyžička medu a 4 kvapky citronu.A ešte viem urobiť čaj :-)
Roobert | 18.11.2014 23:29
Hovädzí guľáš
babajajka | 19.11.2014 20:12
Robo, príloha by nemala trčať z taniera, radšej použi väčší tanier.
Roobert | 18.11.2014 23:31
Homemade cheesecake
helios | 19.11.2014 08:01
dobre temy Robo, konecne nieco mimo politiku kua
helios | 19.11.2014 08:01
ked budem mat nejaky receptik hotovy tiez pridam
Roobert | 19.11.2014 19:51
tak toto skúsim
eddy | 20.11.2014 18:37
Čaj z valašských kotárů – zaručený všelék5 g třezalky tečkované, 5 g jitrocele kopinatého, 5 g podražce křovištního,
5g prvosenky jarní neboli petrklíče, 3 g zeměžluče lékařské.
Užití: Byliny je nejlépe sbírat osobně, ale lze je koupit i ve
specializovaných prodejnách zdravé výživy.
Směs bylin nasypeme do hrnku, zalijeme 0,5 l vody a důkladně promícháme.
Necháme přejít varem a okamžitě odstavíme. Necháme 15 minut odstát a poté
velmi, ale velmi opatrně, nejlépe přes plátýnko scedíme do půllitrového
hrnku. Nedoslazujeme, a to ani medem.
Otevřeme okno, čaj opatrně vychrstneme na dvůr či na ulici a prázdný hrnek
doplníme až po okraj slivovicí. Pijeme táhlými doušky.
Hangari | 21.11.2014 09:41
Take dobre naľešňiki, fizolova poľivka. No a i dajaki recept na naľešňiki, pre totich co maju problemi zos masnim - žlučňikare. Na tarlu na hrubo postruham bandurečki/das 10 ks vekšich/, dam pokrajanu cibuľku na jemno, kus popučeného cesniku, pepru, majoranku, osoľim, das 5-6 vajička a hlavňe ňedam žadnu muku, bo tota saje šmaľec abo olej jak špongia. Ňecham das 2 hodzinki postac a smažim pomaľučki na teflonke, abi ňebuľi surove a furth čvirkňem kus oľeja abi ňebuľki calkom suche. Budu chrumkave a ňe masne, skušce, mňam.
Hangari | 28.11.2014 08:08
U nas še temu hvari: Dzeň vivoľenej puľki. Zaš jedna americka vtakovina.
helios | 28.11.2014 08:28
su tam dva pohare vina, dve porcie, stale nemas frajerku, hej? Robo, Robo... :-)
Roobert | 28.11.2014 18:44
uz som ti x krat napisal, ze nepotrebujem frajerku ked mam najlepsiu manzelku ;)
koala | 30.11.2014 14:57
a velmi prijemnu a peknu k tomu :) robko klobuk dole pred tvojim kucharskym umenim... to som o tebe netusil.. vyberam si tatarak :)
babajajka | 9.12.2014 07:40
a ešte si k tomu aj skromný !Fakt, prajem Ti to. Ale ono to tak v živote nefunguje :-)
Raz si hore, raz si dole.
A aby si mohol byť lepší, musíš občas padnúť aj na papuľu :-))
Roobert | 9.12.2014 20:53
Vies co chyba slovakom? Sebavedomie... . vzdy zavisi na tebe co znamena padnut na papulu... Ja som na tu svoju padol uz vela krat ale este viac som si utrel pysky a siel dalej ;)
Hangari | 30.11.2014 09:23
tha coška pre gazdiňe i chlopoch:Fajni kolač
8 ks... ... . žĺtka / malé žĺtka 12 ks/
25 dkg .. práškový cukor preosiaty
25 dkg .. mleté orechy
2 pol. lyž. ...strúhanky
8 ks ... ..bielka /alebo 12 malé vajíčka/
Urobiť z bielok sneh a všetko zmiešať, upiecť do ¾, pri 180°C, potom poliať polevou
Poleva:
10 dkg ... .. Hera
10 dkg... ... .práškového cukru - preosioaty
15/20 /aby nezvýšilo/ dkg... ... . rozpustenej varovej čokolády, aspoň 52%
4 ks... ... ... ... žĺtka / malé žĺtka 6 ks/
Dopiecť 5-8 minút v mierne teplej rúre. 1 minútu nechať pri 180° C, potom stiahnuť na 100°C.
Technologický postup:
1. Poleva - Rozpustiť čokoládu, aby sa dala miešať, pridať Hera rozmiešať aby neboli hrudky, pridať žĺtka pomiešať, pridať práškový cukor. Všetko vymiešať do hladka, dať do tepla – nie aby bolo tekuté!
2. Dobre vytrieť pekáč s Herou, posypať strúhankou – preosiatou alebo hrubou múkou, dať do chladu.
3. Vymiešať žĺtka s cukrom, pridať orechy, strúhanku pomiešať.
4. Zapnúť rúru na 180°C
5. Urobiť sneh z 8/12/ ks bielkov
6. Na pekáč dať orechy so žĺtkami, upiecť na ¾ - povrch mierne hnedý
7. Na povrch dať polevu – roztrieť, dať do rúry
8. Po vybratí z rúry nechať vychladnúť, potom nakrájať.
Utopence
Špekáčky - ošúpať, rozkrojiť na polovicu, osoliť, opepriť
Nakrájať cibuľku na kolieska
Nálev – 2 diely vody, 1 diel octu, bobkový list, guľky čierne korenie, prevariť-vychladnúť
Do pohára, napr. 1,7 litra – 6ks špekáčky, dávať špekáčky, cibuľu, feferonku, baraní roh, strúčik cesnaku a zaliať. Nechať aspoň 2 dni v chladničke, čím dlhšie tým sú lepšie.
Roobert | 6.12.2014 22:14
Spenatove rizoto, parmezan, kuracie masko...
Roobert | 6.12.2014 22:17
Kuskus a kuracie masko na indicky sposob
Roobert | 6.12.2014 22:18
Losos, parena zelenina a spenatove listy
pisak | 10.12.2014 09:46
Skoda ta robco, mohol si robit karieru ako kuchar v Carpe... .
racio | 30.12.2014 18:48
Aj knedle z domácej produkcie? Sviečková vyzerá suprovo
Pridať diskusný príspevok môže len registrovaný a prihlásený používateľ.