Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel
udalosť sa už konala

Alexander Eckerdt

Alexander Eckerdt Veľká výstavná sieň, Poschodie – Hlavná 51:
Reprezentatívna výstava významnej osobnosti výtvarného sveta 2.polovice 20. storočia zo zbierok ŠG v Prešove a zbierok viacerých galérií Slovenska, ktoré budú doplnené o diela zo súkromných zbierok


Prešovská výstava kladie dôraz na Eckerdta ako maliara, nie snáď preto, že by jeho grafiky a kresby boli menej hodnotné (Eckerdt je naopak povestný vzácnou kvalitatívnou vyrovnanosťou svojich prác bez ohľadu na médium). Skutočným dôvodom je prostý fakt, že v posledných rokoch boli verejnosti poväčšine prezentované autorove diela v „menej náročnej“ technike grafiky a kresby. Koncentrácia na maliarsku tvorbu pripomenie Eckerdta ako úžasného koloristu, jedného z najväčších svojej generácie. Výstavné siene sa v očiach diváka rozžiaria typicky eckerdtovským dvojzvukom červenej a modrej.


Eckerdtove plátna však nie sú len zmyslovou adoráciou farieb – v druhej polovici 60. rokov a neskôr autor inklinuje k výrazu lyrickej abstrakcie, i keď sa nikdy celkom nevzdáva figurácie. Skutočnosti sa zmocňuje tak, že ju lyricky prebásňuje, čoho výsledkom je svojská verzia imaginatívnej maľby, ktorej meditatívnosť je čiastočne narušovaná tenziou vyplývajúcou z expresívnej štylizácie.


Kurátor: J. Ridilla
Vernisáž výstavy spojená s prezentáciou katalógu bude dňa 24.4.2014 o 16.00 hod.

Pridal: Redakcia PIS
1421
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK