Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav
udalosť sa už konala

Vojtech Kolenčík a jeho žiaci

Veľká výstavná sieň – Hlavná 53:


Profilová výstava doc. Vojtecha Kolenčíka, akad. mal. , vedúceho Katedry grafiky
a iných médií na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.


Kurátorka k projektu prizvala i niekoľkých Kolenčíkových žiakov, ktorí sa už stihli etablovať na súčasnej slovenskej výtvarnej scéne. V posledný deň trvania výstavy sa uskutoční finisáž.


Kurátorka: Mgr. art. Eva Tkáčiková


28.6.2015 – finisáž výstavy


Akad. mal. Vojtech Kolenčík sa narodil 1956 v Nitre, študoval v ateliéri prof. Albína Brunovského na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde roky pedagogicky pôsobí ako docent na Katedre grafiky a iných médií. Vojtech Kolenčík už štvrťstoročie vedie Ateliér voľnej a farebnej grafiky, založený v roku 1990.  Kombinuje a kolážuje techniky, lavíruje na hranici medzi maľbou, kresbou a grafikou. Rozmerné plátna sú preňho priestorom na sebavyjadrenie, sú ukážkou jeho schopnosti improvizácie a spontánnej maľby. Z diel vyžaruje energia, ktorú Kolenčík vpisuje na plátna pomocou impulzívneho maliarskeho gesta, zároveň však jeho dielo oplýva akousi jemnou eleganciou. Vedie ho skúsenosť, intuícia a maliarsky inštinkt. Vyzerá to, akoby autor našiel patent na korigovanie náhody. Ak sa divák ocitne pred jeho obrazom, ocitne sa priamo uprostred deja. Zmyslami vníma zapíjanie, vrstvenie, prekrývanie a zmiešavanie farebných más. Explózie farebných hmôt, schnutím vzniknuté štruktúry a trblietavé krakeláže nás privádzajú do sveta na míle vzdialeného od reality. Kolenčíkovi je vlastná postmoderná verzia akčnej maľby a abstraktno-expresionistického prejavu.


Na výstave „Ateliér voľnej a farebnej grafiky / Vojtech Kolenčík a jeho študenti“ sa v ŠG v Prešove po prvýkrát predstaví Ateliér voľnej a farebnej grafiky Vojta Kolenčíka. Práce jeho študentov sú ukážkou tvorby založenej na poctivej grafickej skúsenosti, ale aj na následnom opúšťaní teritória klasických grafických techník a slobodného experimentovania na pôde maľby, objektu, inštalácie, grafického dizajnu a divadla... Absolventi Kolenčíkovho ateliéru sa presadili práve grafickým experimentom, ktorý často opúšťa dvojrozmernú dimenziu a ocitá sa v priestore v nečakaných podobách. Na výstave v Šarišskej galérii sa predstavia rôznorodými prejavmi počnúc grafikou až do presahov grafiky do grafického dizajnu, či divadelného predstavenia.

Pridal: Redakcia PIS
2131
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK