Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Bažant kinematograf

Bažant kinematograf Premietanie filmov pod nočnou oblohou


15.8.2016 o 21. hodine
Stratení v Mníchove


ČR, 2015, 105 min.
Réžia: Petr Zelenka, Scenár: Petr Zelenka, Kamera: Alexander Šurkala, Strih: Vladimír Barák
Hrajú: Martin Myšička, Tomáš Bambušek, Marek Taclík, Marcial Di Fonzo Bo, Stanislas Pierret, Jana Plodková, Miroslav Škultéty, Václav Neužil, Jiří Rendl, Jitka Schneiderová a ďalší .
Sir „P“ je deväťdesiatročný papagáj sivý, ktorý kedysi patril Édouardovi Daladierovi. Na pozvanie riaditeľa Francúzskeho kultúrneho inštitútu sa v roku 2008 ako živá relikvia z čias Mníchovskej dohody ocitne v Prahe. Sir „P“ po Daladierovi jeho hlasom dodnes opakuje niektoré dôležité vety a prehlásenia. Papagája za dramatických okolností unesie český novinár Pavel (Martin Myšička) a na základe papagájových kontroverzných citácií Daladiera rozpúta medzinárodný škandál. To je však len polovica príbehu. Ďalšie dve tretiny tvorí „film o filme“ – hodinový hraný dokument zo zákulisia nakrúcania, ktoré spúšťa špirálu nepríjemností a poukazuje na české povahové rysy, stereotypy a mýty o národnej povahe. Film na udeľovaní cien Český lev 2016 získal dve ocenenia (scenár, strih). Produkoval ho David Ondříček, ktorý v minulosti podľa Zelenkovho scenára nakrútil divácky hit Samotári (2000).


16.8.2016 o 21. hodine
Eva Nová


SR/ČR, 2015, 106 min.
Réžia: Marko Škop, Scenár: Marko Škop, Kamera: Ján Meliš, Strih: František Krähenbiel
Hrajú: Emília Vášáryová, Milan Ondrík, Anikó Vargová, Žofia Martišová a ďalší.
Eva (Emília Vášáryová) je vyliečená alkoholička, ale pred rokmi bola známou herečkou. Teraz by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň svojho syna (Milan Ondrík), ktorého pred rokmi opustila kvôli kariére. Na protialkoholickom liečení ju terapeuticky naformátovali, že život má zmysel, ale treba si dať veci do poriadku. Eva má strach, či to zvládne, ale chce zabojovať a napraviť niečo, na čo celé roky nemala odvahu, a vycestuje navštíviť svojho syna. Každý si vraj zaslúži druhú šancu. Otázne je, či niekedy už nie je neskoro… Film mal svetovú premiéru na MFF v Toronte, kde získal Cenu filmovej kritiky FIPRESCI. Na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti 2016 získal päť ocenení za najlepší hraný film, scenár, réžiu a najlepší ženský herecký výkon pre Emíliu Vášáryovú a najlepší mužský herecký výkon pre Milana Ondríka.


17.8.2016 o 21. hodine
Kobry a užovky


ČR, 2015, 111 min.
Réžia: Jan Prušinovský, Scenár: Jaroslav Žváček, Kamera: Petr Koblovský, Strih: Lukáš Opatrný
Hrajú: Matěj Hádek, Kryštof Hádek, Jan Hájek, Lucie Polišenská, Lucie Žáčková, Jana Šulcová, David Máj, Věra Kubánková a ďalší.
Užovka (Matěj Hádek) je stratený vo vlastnom živote. Napriek tomu, že má už skoro štyridsať, nemá babu ani prácu, pričom cíti, že má poslednú šancu sám niečo so sebou urobiť. Najbližšiu príležitosť rozhodne nehodlá premárniť. Jeho brat Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpovedné dieťa a feťák. Býva s večne opitou matkou (Jana Šulcová), vykráda chatky a zo všetkého najradšej stavia vzdušné zámky. Vo chvíli, keď to vyzerá tak, že Užovka by konečne mohol byť šťastný, na scéne sa objaví Kobra. Užovka sa mu rozhodne dať poriadnu lekciu, ale situácia sa, žiaľ, vymkne spod kontroly… Film minulý rok súťažil na MFF Karlove Vary a Kryštof Hádek získal Cenu za mužský herecký výkon. Na udeľovaní výročných cien Český lev 2016 získal šesť ocenení za najlepší hraný film, réžiu, kameru, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Matěj Hádek), vo vedľajšej úlohe (Kryštof Hádek) a najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Lucie Žáčková).


18.8.2016 o 21. hodine
Pelíšky


ČR, 1999, 115 min.
Réžia: Jan Hřebejk, Scenár: Petr Jarchovský, Kamera: Jan Malíř, Strih: Vladimír Barák,
Hudba: Ivan Král, Ivan Hlas
Hrajú: Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Simona Stašová, Emília Vášáryová, Eva Holubová, Boleslav Polívka, Stella Zázvorková, Jiří Krejčík, Jaroslav Dušek, Michael Beran, Kristýna Nováková, Ondřej Brousek, Boris Hybner a ďalší.
Kultový film Pelíšky je príbehom jednej historickej generácie od starnúcich rodičov cez dospievajúcu mládež až po malé deti. Dej filmu sa odohráva na konci 60. rokov s krátkym epilógom presahujúcim do 70. rokov minulého storočia v pražskej štvrti, kde v jednej dvojposchodovej vile žijú dve rodiny – Šebkovci a Krausovci. Otec Šebek (Miroslav Donutil), prostoduchý, ale dobrácky dôstojník z povolania, je zástancom politického režimu i vlastnej neomylnosti. Elegantný otec Kraus (Jiří Kodet) je naopak ako bývalý odbojár s trpkou vojnovou skúsenosťou zarytým opozičníkom a tiež je presvedčený, že má za každých okolností pravdu. Niet sa čo čudovať, že sa veľmi nemajú v láske. Mozaikovité rozprávanie paralelných životných osudov troch generácií mužov a žien vo zvláštnom období našich dejín v roku 1968 charakterizujú jemná poetika a vtipný nadhľad. Pelíšky sa opakovane umiestňujú v rôznych diváckych anketách na popredných miestach ako najlepšia česká komédia všetkých čias a mnohé z dialógov filmu zľudoveli. Film vznikol na motívy knihy Petra Šabacha Hovno hoří a premietal sa v programe historicky prvého ročníka Bažant Kinematografu v roku 2003.


19.8.2016 o 21. hodine
Wilsonov


SR/ČR, 2015, 115 min.
Réžia: Tomáš Mašín, Scenár: Marek Epstein, Kamera: Martin Štrba, Strih: Petr Mrkous,
Hudba: Michal Novinski
Hrajú: Jiří Macháček, Vojtěch Dyk, Táňa Pauhofová, Jan Kraus, Richard Stanke, Ľuboš Kostelný, Petr Čtvrtníček a ďalší .
Píše sa rok 1919 a v jednom zapadnutom meste kdesi v strednej Európe, ktoré sa až príliš podobá na starú Bratislavu, začína primátor Dangl snívať svoj veľký sen. Plánuje pripojiť svoje mesto k USA a premenovať ho na Wilsonov. Všetko klape, až na jeden nepríjemný problém! V starej židovskej štvrti mesta vyčíňa tajomný vrah. Miestny policajný zbor je v koncoch, a preto prichádza špeciálna posila spoza oceánu. Príslušník americkej FBI Aaron Food (Jiří Macháček), špecialista na mafiu, drogy, komunistov, socialistov a inú zberbu, vyriešil už 513 vrážd a teraz pomôže aj Wilsonovu. Za svojho pomocníka si vyberie mladého a na prvý pohľad nie veľmi nádejného policajného čakateľa Kvída Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhujúca naháňačka po stopách šialeného vraha sa môže začať. Výpravná komédia s detektívnou až hororovou zápletkou bola inšpirovaná poviedkou slovenského autora Michala Hvoreckého Najhorší zločin vo Wilsonove a nakrúcala sa koncom augusta 2014 aj v historickom centre Bratislavy.

Pridal: Redakcia PIS
1459
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK