Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel
udalosť sa už konala

Noc netopierov v Prešove

Noc netopierov v Prešove Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove pozýva na 4. ročník podujatia „Európska noc netopierov“, ktorá sa uskutoční v Ekoparku Holá hora, Botanická ulica, Prešov.


Pre najmenších sú pripravené tvorivé dielne, kde si môžu zhotoviť masku či maketu netopiera. Svoje vedomosti a šikovnosť si preskúšajú v hre „ Hľadači netopierov“, kde budú hľadať ukryté indície.


Pre všetkých, ktorí prídu v kostýme netopiera alebo prinesú počas celého dňa do Ekoparku vlastnoručne nakreslený obrázok netopiera čaká odmena.


Na tejto akcii sa účastníci dozvedia zaujímavé informácie zo života netopierov od pracovníkov Štátnej ochrany prírody SR, ktorí radi odpovedia na všetky zvedavé otázky,  porozprávajú o záchrane netopierov v Chovnej stanici v Prešove a zároveň predstavia najnovšie metódy pri výskume a ochrane netopierov. Jednou z nich je aj určovanie druhov netopierov na základe ich hlasu. Netopiere na lov využívajú echolokáciu založenú na vysielaní vysokofrekvenčných zvukov v pravidelných intervaloch, pričom počúvajú ich ozvenu odrážajúcu sa od okolitých predmetov. Pre každý druh je frekvencia hlasu a intenzita tónu špecifická a za pomoci prístrojov bat-detektorov je možné určiť o aký druh netopiera ide. Počas akcie budú mať návštevníci možnosť vyskúšať prácu s detektorom a vypočuť si netopieriu „ komunikáciu“ naživo.


Európsku noc netopierov vyhlasuje sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov (EUROBATS) so sídlom v Bone. Každoročne sa na prelome augusta a septembra konajú vo viac ako 30 štátoch rôzne prednášky, výstavy, ukážky výskumu netopierov a ďalšie aktivity približujúce ľuďom život netopierov.


Veríme, že toto podujatie splní svoj cieľ, priblížiť širokej verejnosti túto skupinu živočíchov, ktorá má svoje miesto v našej prírode a je pre človeka veľmi užitočná.

Pridal: Redakcia PIS
1904
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK