Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Fašiangovanie 2017

Fašiangovanie 2017 Nezvyčajné masky, folklórne zvyky, ľudová zábava a tiež fašiangová zabíjačka – také bude prešovské „Fašiangovanie 2017“. Fašiangy vyvrcholia tradične v utorok pred Popolcovou stredou, teda 28. februára.


Jedno z najobľúbenejších, no zároveň i najzábavnejších prešovských podujatí FAŠIANGOVANIE sa uskutoční 28. februára so začiatkom o 11:00 h na pešej zóne. Prešovčania si počas tohto veselého popoludnia pripomenú staré zvyky, spojené s netradičnými vinšovačkami a maskami, folklórom, unikátnymi kostýmami, či s pochabosťou maškár.


Fašiangy sú spojené aj s dobrým jedlom. K tým tradičným šišky, fánky, pampúchy, rôzne záviny, či zabíjačkové špeciality. Práve tradičná šarišská zabíjačka, spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít, bude aj súčasťou prešovského Fašiangovania.


Na čo sa môžu Prešovčania tešiť?


11.00 h
- Šarišská zabíjačka spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít a folklórnymi melódiami
15.00 h
- Fašiangový sprievod v maskách od Kolégia
- Vinšovačky folklórnych súborov a skupín primátorke mesta
- Fašiangový program na pódiu
- Domáce fašiangové dobroty
- Stánky s občerstvením a výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami


Fašiangy – obdobie, ktoré začína v čase vrcholu zimy, na Troch kráľov a trvá do polnoci pred Popolcovou stredou. Tvoria pritom pomyselný prechod medzi Vianocami a Veľkonočnými sviatkami. I keď v každej časti Slovenska sú zaužívané iné zvyky a tradície, v jednom sú rovnaké – nesmie počas nich chýbať dobrá zábava a výborné jedlo. Sú teda spojené s veselosťou, zábavou, zvykmi a ľudovými tradíciami, ku ktorým patria aj masky a maškarné sprievody v uliciach. Najveselšie sú posledné dni tohto obdobia, spojené s karnevalmi či s hodovaním.

Pridal: Redakcia PIS
971
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK