PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/podujatie/6565/dama_vo_fialovom.html

Dáma vo fialovom

udalosť sa už konala < Park Kultúry a Oddychu < Divadlo

Historická sála PKO, vstupné: 5, - €


O predstavení: Do kaštieľa v Jarovniciach sa schádza smotánka šarišskej stolice. Z jedného zo salónov na poschodí sa ozývajú melódie kráľa valčíkov Johanna Straussa mladšieho, skladateľa, ktorý v tom čase ovládol spoločenskú zábavu v takmer všetkých vrstvách spoločnosti. Hostiteľka charitatívneho večierka Žofia Probstnerová víta svojich hostí. Prichádzajú páni Berzeviczy, Péchy s manželkami, pozornosť spoločnosti však najviac púta mladý barón Imrich Ghilány, priekopník všetkého moderného v šarišskej stolici. Takto sa začína skutočný príbeh zo života slávneho maliara Pavla Szinyei Merse, príslušníka starej šarišskej šľachty. Napriek tomu, že patril k privilegovanej vrstve, nemal to v živote ľahké.


Hra Dáma vo fialovom s komediálnym nadhľadom zobrazuje životné peripetie tohto nevšedného umelca. Pavol Szinyei Merse na svojej ceste za uznaním musel prekonať nejednu prekážku, nepochopenie vtedajšej spoločnosti, manželskú, aj umeleckú krízu. Napriek všetkému nezatrpkol, ale zachoval si otvorené a úprimné srdce ku krásam i radostiam tohto života. Dnes tento rodák zo Šariša, ktorý je pochovaný v Jarovniciach, je uznávaným európskym maliarom. Jeho obrazy sa predávajú za státisíce eur. Svet ho pozná, u nás je takmer neznámy. Dáma vo fialovom chce dnešným divákom priblížiť životný príbeh tohto výnimočného človeka. Tvorcovia inscenácie sú presvedčení, že objavovanie vlastnej histórie nás robí vnímavejšími k našej súčasnosti a pomáha, aj lepšie spoznávať jej skutočné hodnoty.


Účinkujú: Daniela Libezňuk (ako hosť z Divadla Alexandra Duchnoviča), Martina Klimová, Michal Glevaňák, Róbert Poklemba; Dámske trio: Jana Bilaničová (violončelo), Dagmar Čurová ( husle), Renáta Zgolová ( priečna flauta); Hudba k piesňam Bernard Herstek;
Scenár a réžia: Vlado Šmihula.

 
  Divadlo | Park Kultúry a Oddychu | Pridal: Redakcia PIS | čítané: 815 krát |  diskusia (0)