Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

TÚŽBA TVORIŤ: Aké inšpirácie ponúka škandinávska hudba?

Srdečne Vás pozývame na sériu štyroch popularizačných prednášok vedených štyrmi profesionálnymi hudobníkmi, ktorí upriamia pozornosť na vybranú oblasť konkrétnej umeleckej činnosti a zároveň uvedú blok hudobnej interpretácie alebo budú sami jej interpretmi. Súčasťou každého z umeleckých večerov bude aj diskusia s publikom.


Cieľom týchto večerov je sprostredkovať širšej verejnosti v pestrej palete tém kontakt so súčasnou umeleckou tvorbou.


Prvý z večerov sa uskutočnil 21. februára 2017 o 19:00h a bol venovaný téme Kedy sa stáva byzantská hudba výzvou k tvorbe. Zazneli úryvky z pripravovanej opery , , Gojdič“, ktorú autorsky pripravil Juraj Vajó.


Druhý večer sa uskutočnil 3. mája 2017 o 19:00h a zodpovedal otázku Ako si pestovať otvorenosť a úctu k umeleckým prejavom iných kultúr. Mária Kornucíková a RAMIVANA priblížili alikvotný a hrdelný spev a tradičné hudobné nástroje z celého sveta.


Pokračovať budeme 23. mája 2017 o 19:00h témou Aké inšpirácie ponúka škandinávska hudba. Prezentovaná bude aj skladba pre akordeón a interaktívny počítač. Tento večer povedie Peter Katina.


Sériu popularizačných prednášok ukončíme 13. júna 2017 o 19:00h témou Čím môže osloviť dnešného skladateľa a dirigenta operný žáner. Ukážky z opery "Bohom milovaný“ predstaví Marián Lejava.


Sériu popularizačných prednášok o súčasnej hudobnej tvorbe z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


VSTUP VOĽNÝ
Miesta si môžete rezervovať priamo v Literárnej kaviarni VIOLA alebo na info@literarnakaviaren.sk / 0905 688 665
Rezervované miesto je potrebné obsadiť minimálne 20 min. pred začiatkom podujatia, v opačnom prípade nárok na rezerváciu miesta zaniká.

Pridal: Redakcia PIS
415
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK