Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

770 Prešov ‐ mesto v srdci Európy

Výstava predstaví verejnosti prierez dejinným vývojom mesta za posledných 770 rokov. Návštevníci v múzeu okrem exponátov, týkajúcich sa jednotlivých historických etáp Prešova, môžu vzhliadnuť unikátne originálne listiny, ktoré sú zvyčajne očiam verejnosti nedostupné. Za ich sprístupnenie možno poďakovať Štátnemu archívu v Prešove. Výstava sa dotýka konkrétnych celkov, ale aj významných a tragických udalostí, ktoré boli pre mesto kľúčové a nechali na jeho kultúrnom charaktere stopu. Oboznámite sa, akým smerom sa uberalo mesto vďaka cechom a remeslám, akú malo konfesionálnu či etnickú identitu jeho obyvateľstvo, aké následky mal pre mesto ničivý požiar v roku 1887, s čím súvisí aj organizovanie hasičstva v Prešove.


Dozviete sa aj o iných smutných udalostiach, ktoré nechali na jeho tvári výrazné jazvy, ako boli Prešovské krvavé jatky, poprava vojakov v roku 1918, 1. Židovský transport, či bombardovanie Prešova. O histórii mesta Prešov sa popísalo mnoho kníh rôznej výpovednej hodnoty. No jeho prvé stopy života sú zachytené už oveľa skôr, ako nám napovedá prvá písomná zmienka ‐ teda už od prítomnosti paleolitického človeka v údolí Torysy. Malebná krajinka s úrodnými riečnymi terasami či nerastným bohatstvom sa priam pýtala na využitie. Prvé trvalé osídlenie priamo v meste, aj keď mimo Hlavnej ulice, dokladujú archeologické nálezy od 8. storočia, napríklad na Pavlovičovom námestí alebo na Slovenskej ulici v Prešove. Keďže mesto ležalo na dôležitej križovatke ciest, rozvíjalo sa v stredoveku ako remeselnícka a obchodnícka osada.


Prvá písomná zmienka o Prešove pochádza zo 7. novembra 1247, v ktorej dostalo pomenovanie Epurries. Z listiny Belu IV. , napriek tomu, že je iba z odpisu, sa dozvedáme o sťažnosti cisterciánskych mníchov z Bardejova, ktorí obviňujú prešovských Nemcov, že si posunuli hraničné kamene na časť ich pozemkov. Nemci sa usadili v Prešove na mieste Hlavnej ulice už v 12. storočí, a to na pozvánku samotného kráľa. Ten po tatárskych vpádoch pozýva hostí do spustošenej krajiny, s cieľom, aby ju hospodársky oživili. Preto v roku 1299 panovník Ondrej III. vďačne udelil nemeckým obyvateľom Prešova, ale aj Veľkého Šariša a Sabinova mestské výsady. Privilégium sa vzťahovalo aj na ostatné obyvateľstvo, aj napriek tomu, že bolo udelené Nemcom. Prešov sa tak vymanil spod nadvlády hradného panstva v Šariši a stal sa kráľovským mestom.


O akte udelenia mestských výsad pojednáva listina, ktorú môže návštevník podobne ‐ ako aj iné významné originálne listiny a dokumenty o meste ‐ vidieť v Krajskom múzeu v Prešove na výstave 770 - Prešov ‐ mesto v srdci Európy. Nemali by ste si ju v priebehu jej trvania nechať újsť a oboznámiť sa s jedinečnými dejinami mesta Prešov, pri ktorých sa určite nikto z vás nudiť nebude.

Pridal: Redakcia PIS
1338

Krajské múzeum

Sídlo (adresa):
Hlavná 86, 080 01 Prešov
Telefón:
051/ 773 4708
Mobil:
E-mail:
WEB:
http://tripolitana.sk/
Facebook:
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK