Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Leto s Rákocim

Leto s Rákocim Leto s Rákocim v príjemnom prostredí nádvoria Krajského múzea v Prešove pokračuje v nedeľu 23.7.2017 od 15. 00 hod. svojim druhým podujatím. Tohto roku, v súvislosti so 770. výročím prvej písomnej zmienky o Prešove ponúka tento cyklus letných múzejných stretnutí kultúru menšín a etník, ktoré sa tiež podieľali (a podieľajú) na spoločenskom, kultúrnom i hospodárskom živote mesta a vytvárajú jeho charakteristický kolorit a neopakovateľnú atmosféru.


Po vydarenom predstavení rómskej minority v Živej knihe pred dvoma týždňami, pripravenej Štátnou vedeckou knižnicou v Prešove, oddelením dokumentácie Rómov, nás v nedeľu prídu zabaviť i poučiť Rusíni. Rusíni žijú pozdĺž severných a južných svahov Karpát, na rozhraní Ukrajiny, Slovenska a Poľska. Menší počet Rusínov žije aj v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku, Chorvátsku a Českej republike. V žiadnom štáte nemajú administratívne vyčlenené územie.


V Prešovskom kraji sa k rusínskej národnosti hlási početná komunita. Ich bohatú históriu a čarokrásnu ľudovú kultúru priblížime prostredníctvom prednášky a výstavky Múzea rusínskej kultúry SNM a Krajského múzea v Prešove a tiež možnosťou prezrieť si etnografickú expozíciu Krajského múzea v Prešove. Živú ľudovú kultúru predstavia amatérski nositelia tradícií, ktorí – ako poznáme rusínsky folklór – do historických priestorov Rákociho paláca určite prinesú temperament i nostalgiu.


Štipka histórie a folklóru, kúsok poznania a zábavy s podtónom tolerancie a stáročnej koexistencie – je to pravé pre letné nedeľné popoludnie v príjemnom prostredí Rákociho paláca – Krajského múzea v Prešove pre všetkých, ktorí radi spoja poznanie so zábavou. Zároveň je možnosťou pozrieť si expozície múzea a jedinečnú výstavu 770 – Prešov – mesto v srdci Európy, kde sú okrem početných exponátov z dávnej i menej vzdialenej histórie Prešova vystavené originály stredovekých listín súvisiacich s dejinami nášho krásneho mesta.


Záštitu nad podujatím Leto s Rákocim v Krajskom múzeu v Prešove prevzal predseda PSK MUDr. Peter Chudík a primátorka Mesta Prešov Ing. Andrea Turčanová.

Pridal: Redakcia PIS
438

Krajské múzeum

Sídlo (adresa):
Hlavná 86, 080 01 Prešov
Telefón:
051/ 773 4708
Mobil:
E-mail:
WEB:
http://tripolitana.sk/
Facebook:
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK