Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Kolobeh popola

Spektakulárny večer o monumentálnej maľbe v kotolni akademického maliara Petra Popelku spojená s prezentáciou knihy jeho obrazov ilustrovanej poéziou básnika Erika ONDREJIČKU ako účinkujúceho hosťa. To všetko čaká návštevníkov mestskej galérie v Caraffovej väznici Predstavia sa aj ďalší hostia dramaturg, scenárista Jakub Tholka a režisér Miro Remo.


Projekt kotolňa je o monumentálnej maľbe na troch stenách starej uhoľnej kotolne v hotely Junior vo Vrútkach. Jej rozmery sú 17m x 4 m, maľované akrylom a uhľom. Umelec sa inšpiroval autetičnosťou priestoru kotolne používanej niekoľko desaťročí. Jedinečné prístroje v interiéri a textúry popola, sadzí na stenách popretkávané množstvom naťahaných elektrických káblov a rôznych potrubí využil ako podklad pre svoju maľbu. Obsahom maľby je umelcovo emotívne zobrazenie svojho príbehu. Maľba obsahuje množstvo postáv. Centrom maľby je slnko. Ženské a mužské postavy sú maľované ako príbehy zo života. Realizácia trvala pol roka na prelome rokov 2015 - 2016.


Takto vymaľovaná kotolňa priviedla jej autora k vytvoreniu série obrazov inšpirujúcich sa atmosférou maľby v kotolne spracovaných ako jeho životopis. Vzniká tak kniha s obrazmi P. Popelku, ktoré sú ilustrované poéziou básnika E. Ondrejičku s názvom: „Kolobeh popola“.


Zároveň vzniká aj film dramaturga J. Tholku s pôvodnou hudbou. Je to projekt výtvarno – básnicko - filmovo - hudobný.

Pridal: Redakcia PIS
442
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK