Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela
udalosť sa už konala

Caraffove jatky: Nič pre slabé povahy

Caraffove jatky: Nič pre slabé povahy Divadelná rekonštrukcia historickej udalosti na autentických miestach je ďalším príspevkom do plejády podujatí k 770. výročiu prvej písomnej zmienky o Prešove.


V roku 1687 boli Prešovčania svedkami krvavého divadla. Generál Antonio Carafa zriadil v tomto meste mimoriadny súd, ktorý poslal na smrť 24 mešťanov a šľachticov z Prešova a širšieho okolia horného Uhorska. Ich previnením bola príprava nového sprisahania proti cisárovi Leopoldovi I.


Čo nám môže táto udalosť povedať dnes?


„Tragické udalosti v Prešove, ktorých 330. výročie si pripomíname v tomto roku, majú svoju nadčasovú platnosť, a preto sme sa ich rozhodli inscenovať. Udalosti spred 330. rokov sa budú odohrávať na autentických miestach, budú v nej účinkovať skutočné historické osoby, nebude chýbať ani popravisko a krutá poprava, aká prebehla v tých časoch. Nie je to nič pre slabé povahy! Kruté divadlo, ktoré oživí atmosféru tragických udalostí, vypovedá nielen o histórii, ale je príležitosťou, aby sme o svojich dejinách začali premýšľať, “ vraví autor scenára a režisér Vlado Šmihula.


V divadelnej rekonštrukcii historickej udalosti účinkujú ako hostia herci Divadla Jonáša Záborského Silvia Donová, Peter Krivý, Michal Novodomský, Študentské divadlo PU, skupina historického šermu Cohors, ZUŠ Jána Pöschla, Prešovské dobrovoľnícke centrum a Gymnázium na Konštantínovej, ZŠ Kúpeľná.


Carafove jatky sú venované oslavám 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove. Podujatie pripravili Divadelné štúdio na Hlavnej a PKO Prešov v spolupráci s mestom Prešov.

Pridal: Redakcia PIS
966
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK