Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Poetika v ženskom šate - Szidi Tobias

„Pieseň je dobrá keď je v nej pravdivý pocit, neha, krásna metafora, príbeh. Obraz, ktorý si viem vizualizovať. V piesni musí byť túžba vzlietnuť či padnúť na kolená. Keď sa podarí, som šťastná.“ vraví SZIDI TOBIAS, slovenská herečka a speváčka maďarského pôvodu, ktorá patrí k najvýraznejším hudobným osobnostiam spievaného šansónu nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike.
Jej umelecká charizma a špecifické zafarbenie hlasu sú kombináciou pre silný umelecký zážitok. Pre svoje publikum koncertuje už niekoľko rokov. Jej umelecký prístup je príznačný svojou vyšperkovanosťou a citom pre spájanie textu a hudby, s dôrazom pre detail a zachytenie okamihu. Každý jej hudobný počin je akýmsi spievaným divadlom s mimoriadne silným akcentom na obsahovú zložku.


„Sedem je symbol. Symbol pochádza z gréckeho výrazu symbállein, čo znamená spájať dohromady. Kedysi bol zvyk, že uzavretá zmluva sa zaznačila na hlinenú tabuľku, ktorá sa rozbila a rozdelila medzi účastníkov zmluvy. Pri stretnutí ich opätovne spojili. Tieto črepy sa nazývali symbola. Takže z týchto faktov môžeme symbol považovať za niečo, čo označuje spojenie vecí, ktoré dohromady vytvoria zmysluplný celok. SEDMOLÁSKA ako siedme nebo, ako sedem dní v týždni, ako sedem pečatí. „Tajomstvo siedmich hviezd, ktoré si videl v mojej pravici, a siedmich zlatých svietnikov je toto: sedem hviezd sú anjeli siedmich cirkví a sedem svietnikov je sedem cirkví.“ (Ján 1,20) Sedem svietnikov je sedem zborov. „A keď Baránok otvoril siedmu pečať, nastalo v nebi asi pol hodiny ticho.“- Zjavenie Jána 08:01
Sedem je silné číslo a láska je to, na čom záleží.“


VSTUPNÉ: 12 € / 15 €
Vstupenky si môžete rezervovať priamo v Literárnej kaviarni VIOLA alebo na info@literarnakaviaren.sk / 0905 688 665
Platnosť rezervácie vstupeniek končí 24 hodín pred konaním podujatia. Ak rezervované vstupenky nebudú v tejto lehote vyzdvihnuté, budú zaradené do predaja.


Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Pridal: Redakcia PIS
481
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK