Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Svetlo poznania a sila vyznania

Svetlo poznania a sila vyznania Ďalšími dvomi udalosťami, ktoré podujatie rámcujú, je 500. výročie reformácie a 330. výročie Prešovských jatiek – na čo upozorňuje aj baner inštalovaný medzi budovu Starého kolégia a Chrámom sv. Trojice v Prešove.


V súvislosti s Prešovskými jatkami program otvorí v sobotu 21. októbra „Reformačná kvapka krvi“. V spolupráci s Transfúznou stanicou SR sú od 7,30 do 11,00 hod. do Veľkej zasadačky Starého kolégia pozvaní ochotní darcovia krvi.


Žiaci a študenti Evanjelickej spojenej školy v Prešove popoludní (17,00 hod.) vystúpia s hudobno-dramatickým pásmom spojeným s duchovným slovom. Organizátor, Biskupský úrad VD, následne do programu zaradil odbornú prednášku Mariána Damankoša, riaditeľa Evanjelickej spojenej školy v Prešove, po ktorej bude nasledovať večerné objavovanie pamätihodností Starého kolégia.
V nedeľu po slávnostných službách Božích (so začiatkom o 9,30 hod.) bude pri evanjelickom kostole sv. Trojice zasadený strom reformácie. Následne sa zhromaždenie presunie k pamätníku obetí Caraffových súdov na rohu Starého kolégia. Na pamätnej výstave vo Veľkej zasadačke budú návštevníkom sprístupnené archívne listiny súvisiace s Kolégiom, reformáciou a Caraffovými súdmi, ďalej historické mince a náhľad vzácnych kníh z Kolegiálnej knižnice. Informačné panely v skratke priblížia reformačné hnutie.


Slávnostný obed bude spojený taktiež s oslavou 50. narodenín biskupa VD ECAV Slavomíra Sabola (nar. 10. októbra 1967, Kuková) v Dvorane Kolégia, kde sa prihovoria pozvaní hostia.
Program podujatia SVETLO POZNANIA A SILA VYZNANIA ukončí divadelné predstavenie Krvavý trón v prešovskom Kine Scala (so začiatkom o 17,00 hod). Na pozadí historických udalostí Prešovských jatiek predstavenie približuje hrdinstvo a príbeh lásky generála Juraja Ottlíka, evanjelického zemana z Horných Ozoroviec, ktorý len o vlások unikol poprave vedenej generálom Antóniom Caraffom. Projekt divadelného predstavenia podporil Prešovský samosprávny kraj a Mesto Prešov.

Pridal: Redakcia PIS
791
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK