Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava
udalosť sa už konala

Benefičná aukcia umeleckých diel

Benefičná aukcia umeleckých diel Záver kalendárneho roka je obdobím, ktoré najviac praje transakciám s umením v akomkoľvek význame. Dovoľte mi preto osloviť Vás s ponukou dražby, ktorú organizujeme v spolupráci s o. z. Prešovská gotika a Rímskokatolíckou farnosťou v Prešove, dňa 23.11.2017 o 18tej hodine v hoteli Dukla. Vďaka tejto dražbe spojíme profánne so sakrálnym a pomôžeme zachrániť výnimočný kus histórie – organ v Konkatedrále sv. Mikuláša, ktorý si vyžaduje rozsiahlu rekonštrukciu.


Ako každá naša benefičná aukcia, aj táto kopíruje formát bežných komerčných aukcií – to znamená, že zákazník si môže kúpiť obraz, alebo umelecké dielo za štandardných – bežných, obchodných podmienok a za rovnakú cenu, ako pri komerčnej aukcii, s tým, že zároveň podporí dobrú vec, bez toho, aby ho to stálo viac peňazí.


Na tejto dražbe ponúkneme diela od takmer všetkých relevantných prešovských maliarov. Dôraz sme kládli aj na kvalitnú ponuku diel so sakrálnou tematikou. Ponúkame aj diela od zakarpatských umelcov, českú modernu, či dielo od Konštantína Bauera, jedného z kľúčových predstaviteľov košickej moderny. Jedným z najvýznamnejších diel tejto aukcie bude veľkoformátové galerijné dielo nedávno zosnulého Milana Johanidesa, s názvom Fantázia, alebo jedno z kľúčových diel Júliusa Lörincza – Madona z pusty. Od nuly budeme dražiť diela Ľubomíra Gumana či Dušana Očkoviča.
Veľké poďakovanie tradične patrí mestu Prešov a Prešovskému Večerníku za mediálnu podporu a tiež hotelu Dukla za poskytnutie priestoru a podporu benefičnej myšlienky.


Okrem tejto aukcie organizujeme ďalšie tri dražby, s ktorých ponukou sa viete oboznámiť na našej stránke www.art-gallery.sk. V poradí prvou bude aukcia v Michalovciach, 19.11.2017, ktorú otvoríme dražbou akvarelu zemplínskej krajiny od Štefana Bubána, ktorého jeden japonských prieskumov zaradil medzi Top 100 maliarov sveta. Druhou v poradí bude práve táto prešovská aukcia. Treťou dražbou bude aukcia pre združenie Patriot – klub východniarov. Podujatia pre tieto kluby patria k vrcholom našej aukčnej sezóny vďaka výnimočnej atmosfére, ktorá na nich panuje, a vďaka srdečnosti zúčastnených a ich úprimnej snahe pomôcť východu Slovenska a východniarom.


Najvýznamnejšie bude nepochybne dielo Júliusa Jakobyho. Autor nesporne patrí k špičke slovenskej modernej maliarskej tvorby a jeho diela sa na trhu objavujú veľmi sporadicky. Dielom s nulovou vyvolávacou cenou bude farebný drevoryt Ľudovíta Fullu. Súčasťou aukcie bude aj samostatná dražba sochy anjela, ktorú nechal vyrezať rezbár a filantrop Milan Krajňák rezbárovi Marekovi Maťašovi podľa návrhu Alenky Barudiak. Sochu sme vydražili na poslednej aukcii v Tatranskej galérii v Poprade. Celá získaná suma sa použila na biologickú liečbu Alenky Barudiak, ktorá sa aukcie aj zúčastnila. Vydražiteľ sa rozhodol túto sochu znova venovať do dražby s tým, že celý výťažok opäť venujeme na charitatívny účel. Klub Patriot v spolupráci so sociálnym odborom magistrátu mesta Košice vyberie rodinu, ktorá je napriek svojej pracovitosti a vzornej výchove detí v sociálnej núdzi.
Poslednou tohtoročnou aukciu bude Vianočná aukcia v Poprade, v hoteli Poprad, kde medzi titulné diela môžeme zaradiť nádherný komorný olej Miloša Alexandra Bazovského, či obraz Tatry nestora košickej moderny Antona Jasuscha. Od nuly začneme dražiť veľkorozmernú olejomaľbu horskej (tatranskej) krajiny maliara Stonea z roku 1935.


Veríme, že Vás táto ponuka oslovila a nájdete si v nej kúsok, ktorý obohatí Vašu zbierku, poteší Vašu umeleckú dušu alebo sa stane darčekom, ktorým niekoho potešíte v čase blížiacich sa Vianoc. Na každú aukciu je vstup pre dražiteľov voľný. V prípade záujmu o podanie písomného limitu na dražbu niektorej položky, alebo snahy dražiť cez telefón, nás kontaktujte na tel. čísle uvedenom na webovej stránke.

Pridal: Redakcia PIS
1080

Hotel DUKLA, a. s. Prešov

Sídlo (adresa):
Námestie legionárov 2, 080 01 Prešov
Telefón:
051/772 27 41
Mobil:
E-mail:
WEB:
http://www.hotelduklapresov.sk
Facebook:
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK