Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav
udalosť sa už konala

Stará múdrosť vo svetle vedy

Stará múdrosť vo svetle vedy Ako mýty a intuícia skryto vedú naše životy


Neuroveda a psychológia v súčasnosti prenikajú k skrytým mechanizmom, ktoré dovoľujú ovládať ľudskú myseľ tak, ako mohli len čarodeji v ríši rozprávok. Psychické techniky sa už účinne využívajú v mediálnej, komerčnej a politickej praxi. Ubrániť sa im môže len ten, kto ich pozná.
Naše pocity a myšlienky pramenia v hlbinách nevedomej mysle, ktorá má svoju vlastnú logiku. Múdrosť o nej nám odkázal starovek v obrazoch božstiev a archanjelov. Porozumieť jej znamená učiť sa reči pravzorov, ktoré tvoria základné sily duše, ako hlásky tvoria abecedu alebo chemické prvky periodickú tabuľku. Tieto pravzory pochádzajú z dávnej evolučnej minulosti Zeme. Cyklicky sa vracajú v dejinách pri striedaní kultúrnych vzorcov (náboženských kultov, umeleckých štýlov, vedeckých paradigiem i politických ústav). A sú určujúce aj pre typ osobnosti a osudovú cestu jednotlivca.
Výzvy doby sa dajú obrátiť na dobré – motivujú nás oprášiť odvekú múdrosť slnečných hrdinov, ktorí spoznali seba samých a zvíťazili sami nad sebou.


Emil Páleš (1966) sa tridsať rokov venuje integrálnym štúdiám, ktoré premosťujú vedu, umenie a náboženstvo. Obnovuje celistvé poznanie, ktoré je prameňom mravnej sily a inšpirácie v každej dobe. Prispel k viacerým novým myšlienkam, ktoré boli prijaté svetovou odbornou obcou. Jednou z nich je objav cirkasemimileniálnych cyklov v dejinách kultúry.


Vstupné: 10, - €
Miesto prednášky: Zasadacia miestnosť MsÚ Prešov, Jarkova 24
Predpokladaná dĺžka: Prednáška 2 hodiny, diskusia 1-2 hodiny

Pridal: Redakcia PIS
562

Mestský úrad Prešov

Sídlo (adresa):
Hlavná 73 Prešov 080 01
Telefón:
051/3100 154
Mobil:
E-mail:
WEB:
http://www.presov.sk
Facebook:
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK