PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/podujatie/7683/versus_2017_-_rozpravka.html

Versus 2017 - Rozprávka

udalosť sa už konala < Šarišská galéria < Vernisáž

Rozprávka a jej reflexia v súčasnom umení.


Šarišská galéria v Prešove otvorí nastávajúci rok 2018 kolektívnou výstavou prác hneď niekoľkých výtvarníkov a fotografov. To, čo jednotlivé práce spája, je rozprávka a jej reflexia v súčasnom umení. Tak totiž znela téma workshopu, ktorý sa realizoval v rámci projektu Versus koncom septembra 2017 v okolí Regetovky.


Projekt Versus je dlhodobou aktivitou občianskeho združenia Rutenicart. Za cieľ si kladie popularizáciu ľudového umenia v dobe, keď si už zrejmé odkazy z minulosti – tradičné prvky nachádzajúce sa všade okolo – pod vplyvom realít doby prestávame všímať, uvedomovať, nehľadáme ich. Jednou z častí prachom zapadajúceho dedičstva tvorivej činnosti našich predkov je aj ľudová čarodejná rozprávka. Charakterizovaná je špecifickými archetypmi a univerzálnymi posolstvami ako hľadanie hlbšieho zmyslu života a hodnôt ako pravda, láska, dobro. Tie bývajú v súčasnosti značne relativizované.
Diela, ktoré v rámci projektu vznikli, zobrazujú vybrané rozprávkové námety niektorou zo súčasných techník a aj v tomto zrýchlenom svete nás prinútia na chvíľu sa zastaviť, vrátiť sa v spomienkach do dôb bezstarostného detstva, keď sme na základe čarovných príbehov z pier našich starých otcov a mám verili tomu, že dobro napokon vždy vyhrá a zlo bude potrestané.


Zhmotnenie svojich osobných konfrontácií rozprávok s realitou dneška predstavia výtvarníčky Emília Blašková, Tatiana Bachurová a Júlia Čuchtová, výtvarníci Slavomír Capek, Vladimír Seman, Jaroslav Švestka, fotografi Patrik Čech a Dávid Doroš a kováč a sochár Michal Kačmár.


Vernisáž: vo štvrtok 18.1. 2018 o 17.00 hod.
Kurátor: Mgr. Jozef Ridilla

 
  Vernisáž | Šarišská galéria | Pridal: Redakcia PIS | čítané: 1019 krát |  diskusia (0)