Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Rákociho paláci objavíte kabinet kuriozít

Krajské múzeum v Prešove predstaví návštevníkom unikátny kabinet kuriozít. Na svoje si prídu najmä zberatelia raritných predmetov.

Cieľom výstavy je prekvapiť diváka a zároveň mu ukázať artefakty, ktoré nebývajú bežne vystavené. Exponáty pochádzajú z viacerých fondov Krajského múzea v Prešove a Múzea v Kežmarku.

Kabinety kuriozít sú podľa kurátora výstavy predchodcami dnešných múzeí. V minulosti boli fenoménom zberateľstva najmä šľachty a intelektuálov z obdobia renesancie a baroka.
„Do týchto „kabinetov“ sústreďovali predmety rozmanitého druhu. Kritériom výberu bola kurióznosť, raritnosť, unikátnosť, podivnosť, no a niekedy aj morbídnosť, “ prezradil Mgr. Jozef Ridilla, historik umenia Krajského múzea v Prešove a kurátor výstavy.

Vystavené predmety vytypovali kurátori rôznych zbierok a pochádzajú z rozmanitých fondov, ako archeológia, etnografia, umelecká história, paleontológia, prírodoveda, numizmatika či literárna história. V každom prípade sa podľa Ridillu podarilo zhromaždiť artefakty, ktorými by nepohrdol ani najvyberanejší zberateľ zo 16. či 17. storočia.
„Ide najmä o paleontologické nálezy, v minulosti nezriedka interpretované ako pozostatky bájnych bytostí, napr. drakov, “ vysvetľuje Ridilla.
Do tejto skupiny patria podľa neho aj rarity par excellence, ktorých vystavenie bolo motivované najmä úsilím prekvapiť diváka.
„Máme tu napríklad symbolickú rakvu, ktorú dala objednať grófka Anna Csákyová v roku 1827, portrét zavraždeného dieťaťa z roku 1764 či súbor magických predmetov a iné zaujímavosti, ktoré sa určite oplatí vidieť, “ hovorí Ridilla.

Vystavené budú podľa jeho slov aj takzvané memorabíliá, to znamená predmety, ktoré sú spomienkou na nejakú významnú udalosť alebo osobnosť.
„Návštevníkov určite zaujme napríklad aj čipková šatka Alžbety Bavorskej - Sissi z 2. polovice 19. storočia, časť šiat Márie Terézie z roku 1750 alebo písacia súprava, ktorú použil prezident Masaryk pri svojej návšteve Kežmarku v 30. rokoch. 20. storočia, “ dodáva Ridilla.

Na príprave tejto expozície spolupracoval široký tím odborníkov Krajského múzea v Prešove, Múzea v Kežmarku, Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Prešovskej univerzity a Štátneho archívu v Prešove. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 20. júna o 16.00 h v priestoroch Rákociho paláca. Výstava potrvá do 15. septembra 2019.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Zub (stolička) mamuta, fosília
Hraničná stéla z obdobia cholerovej epidémie, 1831
Andrej Trtina, Posmrtný portrét dieťaťa, 1764
Amonit (hlavonožec),  druhohorná fosília, jura
Astrológ (Alchymista, Čarodejník), olej, plátno,  18. storočie
Kachlica s meluzínou, hrad Šariš, 15. storočie
Posmrtný portrét Amandy Demiány, olej, plátno,  1849
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK