Sobota, 11. máj 2024
Meniny má Blažena | zajtra Pankrác

Archív článkov

  • Chiki liki tu-a
    Svoj prvý koncert preukázateľne odohrala jedna z najznámejších prešovských skupín na Rockovej lige 22. 3. 1995. Od tejto chvíle sa presne datuje vznik skupiny Chiki liki tu-a, ktorá na tomto koncerte (existuje z neho videozáznam) vystúpila v zložení Martin „Višňo“ Višňovský (basa, spev), Marián „Maňas“ Ivan (gitara, vokály) a Peter „Pipo“ Šima (bicie). Vtedy ešte nemali charakteristické kostýmy, hoci náznaky už boli, napríklad v podobe šašovských nosov.
    9.6.2007
    Autor: Michal Frank
    0
  • Vyše 550 projektov bolo podaných do konca apríla v úvodnom grantovom kole Neinvestičného fondu (NEFO) Prešovského samosprávneho kraja, ktorý v ňom prerozdeľoval 21 miliónov korún v štyroch oblastiach – športe, kultúre, regionálnom rozvoji a sociálnych veciach.
  • Sabinovský primátor Peter Molčan sa pred štyrmi rokmi rozhodol po vzore poľských partnerských miest intenzívnejšie sústrediť život v meste do Dní Sabinova. Podujatie sa koná v týždni od 11. do 16. júna, kedy je aj termín Sabinovského jarmoku.
  • Mária Michalková s otcom Jozefom pri práci na tradičných drevených krosnách
    Včera sa v centre mesta začal Prešovský trojičný jarmok, ktorý je súčasťou tohtotýždňových Dní mesta Prešov. Námestie pred mestskou radnicou sa zaplnilo 60-timi stánkami, v ktorých možno nájsť množstvo tradičných remeselných výrobkov.
  • V posledných rokoch sa podstatne zmenil systém financovania časti štátnych rezortov, samospráv. Príčinou je prispôsobovanie sa smerniciam EU, vzniku samosprávy a jej postupnému osamostatňovaniu sa od štátnych rezortov. No ako to už na našom Slovensku chodí, jeden krok vpred, dva vzad.
    8.6.2007
    0
  • Prezident SR Ivan Gašparovič a primátor Prešova P. Hagyari počas návštevy hlavy štátu v Prešove pri príležitosti 760. výročia 1. písomnej zmienky o meste
    Stretnutím s primátorom mesta Pavlom Hagyarim a následne aj s poslancami mestského zastupiteľstva odštartoval dnešnú návštevu Prešova prezident SR Ivan Gašparovič. Ten svoj dnešný päťhodinový program v metropole Šariša ukončí prehliadkou Trojičného jarmoku, ktorý o 14. hodine v centre mesta otvorí.
  • Program Dní mesta Prešov (4. – 10. júna) pokračuje od dnes až do soboty Trojičným jarmokom. Ten sa slávnostným otvorením začne za účasti prezidenta SR Ivana Gašparoviča dnes o 14. hodine.
  • Vrcholová hlava Kojšovskej hole
    Najvyšší vrch východnej časti Volovských vrchov Kojšovská hoľa (1 246 m) patrí skôr do „záujmovej sféry“ košických turistov. Je však dostupnosťou blízka aj Prešovčanom a natoľko zaujímavá, že by ju bola škoda opomenúť v našom seriáli. Z množstva variantov výstupu sme vybrali okruh z Kojšova, trocha náročnejší, najmä prevýšením.
  • Krv prišiel darovať aj primátor P. Hagyari
    Počas včerajšieho Dňa záchrany života prišlo odovzdať svoju krv 146 darcov, z nich bolo až 60 prvodarcov. Organizátorom sa tak splnilo želanie prekonať minulý ročník akcie, keď do centra mesta prišlo niečo vyše 100 darcov.
  • Mesto Prešov figuruje v 98 súdnych prípadoch. Z tohto počtu je 13 súdnych sporov v štádiu odvolacieho konania, mesto sa odvolalo v piatich prípadoch. Ďalších 29 sporov tvoria pohľadávky postúpené s právoplatným súdnym rozhodnutím na výkon rozhodnutia.
  • Tragédia dnes ráno otriasla sídliskom Sekčov. Obyvatelia jedného z panelákov počuli ráno okolo 6.00 hod. tupý náraz. V tej chvíli prišlo možno o život novonarodené dieťa.
  • Krajskí poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na dnešnom zastupiteľstve schválili Racionalizáciu kultúrnych služieb v kultúrnych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Návrh sa týkal predovšetkým zrušenia všetkých siedmich regionálnych osvetových stredísk v Prešovskom kraji, ktoré majú sídla v Prešove, Vranove nad Topľou, Bardejove, Humennom, Svidníku, Poprade a Starej Ľubovni
  • Štyri kolá pred koncom naberá Pohár primátora vo futsale na ešte väčšej atraktivite. Kým v posledných rokoch si boj o prvenstvo jednoznačne „prisvojili“ 3b Brahama a MFC Tatra Temex, tentoraz je v hre aj Gemor team. No a po senzačnej prehre MFC Tatra Temexu s Gaskom sa Gemor team dokonca opätovne prepracoval na druhú priečku.
    5.6.2007
    0
  • Druhá futsalová liga dostala tentoraz nepríjemnú nádielku priamo z neba. Nevľúdne počasie opanovalo prakticky všetky zápasy a akoby schladilo ambície na zmeny v celkovom umiestnení.
    5.6.2007
    0
  • Yehuda Lahav
    Čakal som skoro týždeň a keďže som sa nedočkal správy tlačového tajomníka MsÚ, ani nikoho iného od fachu informácií skúsim to na vlastnú päsť. Uvidíme či niekoho napadne aspoň povedať prepáčte prešovčania, ušlo nám to v zápale príprav MDD, alebo Dní mesta, alebo nejakú inú dosť dobrú výhovorku.
    5.6.2007
    0
  • Prešovčanka Lenka Palaščáková (vpravo) získala na MS v kanadskom Quebecu dve medaile - striebro a bronz
    Dve medaily získalo Slovensko zásluhou juniorskej reprezentantky a teakwondistky ŠKT Ge-baek Slávia PU Prešov Lenky Palaščákovej na 15. seniorských a 9. juniorských majstrovstvách sveta Teakwon-do ITF, ktoré vyvrcholil v nedeľu v kanadskom Quebecu.
    5.6.2007
    0
  • Ahojte. V Prešove je to čím ďalej – tým pestrejšie. V poslednom čase na zaujalo ďalšie vyvádzanie (ex)KDHckej mlade z Realu pod dozorom Mestského úradu pri prideľovaní nebytových priestorov. Myslím tým hračkárstvo, ktoré vraj nikto v centre mesta nepotrebuje. Čo je za tým?
    5.6.2007
    0
  • V čase od 21.30 h včerajšieho dňa do 5.00 h dnešného rána ukradol neznámy páchateľ automobile Škoda Octávia combi, zelenej farby, EČV: PO-971CN, ktoré bolo zaparkované na Ulici Antona Prídavku v Prešove. Ak mate informácie o ukradnutom aute oznámte ich na známom tel. č. 158.
  • Aj takto vyzerali niektoré "šachové" súboje. V tomto prípade prešovský "kôň" vyhadzuje "strelca" B. Štiavnice II.
    Z veže kostola sv. Mikuláša dnes tesne po pol štvrtej zaznela znelka, ktorá aj v dávnej minulosti predznamenávala dôležité akcie a udalosti v meste Prešov a tá prakticky spustila pestrú paletu podujatí, ktoré sú pripravené pri príležitosti Dní mesta Prešov (4. – 10. jún) venovaných oslavám 760. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove.
  • Dni mesta Prešov (4. – 10. jún) budú po svojom dnešnom otvorení pokračovať bohatým programom aj v utorok. Už od 10. hodiny sa na pešej zóne rozbehne akcia Deň záchrany života, poobede sa zase odohrá „Súboj roka“ mimovládnych organizácií o grant Komunitnej nadácie Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK