Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Archív článkov

  • V uplynulom týždni sme sa rozlúčili s rokom 2001. Každý po svojom. Jedni doma, v kruhu rodiny, druhí v centre mesta, medzi Prešovčanmi, ďalší kdesi mimo mesta, na horách. Verím, že drvivá väčšina v zdraví, pohode a v dobrej nálade. Asi by málokto dokázal presvedčivo povedať, či sa tešil z toho, že má ďalší rok života opäť za sebou, alebo preto, že sa to na Silvestra jednoducho patrí. Dôležité je, že udržiavame tradície a že nikto z nás nechce byť posledný deň v roku sám.
  • Nečakanú návštevnosť zaznamenali v centre Prešova počas prelomu rokov 2001 a 2002. Tisícky Prešovčanov i cezpoľných zaplnili priestor pred Divadlom Jonáša Záborského a na Hlavnej ulici v krajskom meste.
  • Vyznávači malého futbalu v Prešove sa dočkali rozsahom aj úrovňou neobvyklého podujatia. Svojim nultým ročníkom sa totiž o slovo prihlásil Joma Cup, ktorý rozčeril trocha stojaté prešovské vody.
    31.12.2001
    0
  • „Aj neísť voliť je voľba a víťazom sa mohol stať len jeden, bez ohľadu na to, koľko získal hlasov,“ uviedol na povolebnej tlačovej besede víťaz sobotňajších volieb na predsedu prešovského vyššieho územného celku (VÚC) Peter Chudík. Ten iba o 242 hlasov porazil svojho protikandidáta Juraja Kopčáka, ktorého 51 574 získaných hlasov tak vyšlo navnivoč.
    20.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Aj druhá zo súťaží organizovaných Prešovskou asociáciou klubov malého futbalu (PAKMF), ligový pohár GRANITO Cup, má za sebou jesennú časť. Vzhľadom na to, že niektoré z mužstiev využili možnosť účasti na prestížnom turnaji Joma Cup, ako aj pre problémy s počasím, nie je záverečný jesenný účet úplný.
    19.12.2001
    0
  • Recepcia. Sponzori, predstavitelia Continental Film, novinári, kopec jedla. Príhovory, poďakovania, oslavy, básnička. Show sa začína - Harry Potter dorazil na slovenské filmové plátna. Hľadisko je nabité do prasknutia, rovnako ako bude nabité pri ďalších predstaveniach - lístky sú dávno vypredané. Harry Potter, už teraz polmiliardový balík pre Warner Bros láme rekord za rekordom. Nuž, a aký je...?
  • V pracovnej časti uplynulého týždňa boli svojimi dôsledkami na chod mesta najdôležitejšie zasadnutia Mestskej rady a Mestského zastupiteľstva v Prešove, ktoré sa obidve konali v stredu. Mali za cieľ prijať mestskú právnu normu, novelizáciu Všeobecne záväzného nariadenia mesta č. 2/1991 o určení náležitostí mestských poplatkov. Trochu zložitý názov, preložený do ľudskej reči, znamená stanovenie poplatkov za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov. Novelizácia sa dotýka všetkých občanov i právnických osôb pôsobiacich na území mesta...
  • Iba 18,37 percenta oprávnených voličov sa zúčastnilo druhého kola volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Stal sa ním Peter Chudík, ktorý získal 51 816 hlasov, čo je len o 242 hlasov viac ako získal jeho protikandidát Juraj Kopčák. Pritom po prvom kole viedol J. Kopčák nad svojim rivalom o takmer osem a pol tisíc hlasov.
    17.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Česká speváčka a gitaristka Eva Henychová sa stále viac dostáva do pozornosti hudobných publicistov. Odohrala už vyše sedemsto koncertov, nedávno prišla na Slovensko, pričom mala koncert aj v jednom prešovskom kostole. Zaujímalo nás, prečo si vybrala takéto pre muzikantov dosť netradičné miesto.
    13.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Deficit v ovládaní politických teórií je príčinou slabej orientácie slovenských voličov a tá spôsobuje, že sa nevolia programy, ale osoby. Jedným z krokov k zmene tohto stavu bol 7. decembra celoslovenský odborný seminár Liberálna stratégia Slovenska.
    12.12.2001
    0
  • Konkurz, ktorý bol vyhlásený na Imunu, š. p., Šarišské Michaľany v okrese Sabinov, netreba podľa premiéra Mikuláša Dzurindu a vicepremiéra Ivana Mikloša vnímať len ako niečo negatívne. Takto zhodne sa obaja vyjadrili 8. decembra na tlačovej besede v Prešove. I. Mikloš pritom argumentoval, že pri predaji cez riadený konkurz sa podnik odbremení od všetkých záťaží minulosti. Spresnil, že o konkurze na výrobcu krvných derivátov nerozhodla vláda SR, ale veritelia podniku.
  • V sále Čierneho orla prešovského Parku kultúry a oddychu mal v nedeľu večer premiéru nový muzikál Hodina H. Autorom hudby i textov tohto muzikálu je Mirko Turčan, ktorý o Hodine H dokonca tvrdí, že ide o „prvú folkovú operu na svete“. V hlavnej úlohe učiteľa Sláka sa na premiére predstavil František Ďuriač.
    12.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Aj druhá liga v malom futbale má zimnú prestávku, ktorá je ideálnym časom na štatistické údaje z jesennej časti. Pripomeňme si najprv, že tri postupové miesta patria po polčase sezóny FC Ambre, Sofosu (ten sa už druhý krát premenoval, tentoraz na Pneuservis Alfa Tire) a Pulpu.
    11.12.2001
    0
  • Národné osvetové centrum v Bratislave každoročne vydáva Kultúrnohistorický kalendár. Táto ročenka je akousi malou encyklopédiou pre náročných, ktorá prináša prehľad výročí osobností, udalostí a významných dní daného roka. O v poradí ôsmej ročenke nazvanej Kultúrnohistorický kalendár 2002 informovala Prešovský denník Korzár pracovníčka Národného osvetového centra Jana Kaplanová.
    11.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Desať minút pred desiatou hodinou v nedeľu 2. decembra 2001 ráno podpísali členovia Krajskej volebnej komisie v Prešove zápisnicu a vyhlásili oficiálne výsledky prvých volieb do Prešovského samosprávneho kraja. Pri voľbách predsedu vyššieho územného celku (VÚC) získal najviac hlasov kandidát SDKÚ a KDH Juraj Kopčák, ktorý postúpil do druhého kola spolu s kandidátom koalície HZDS - Smer Petrom Chudíkom.
    10.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Keď má niekto srdce plné zloby a žiarlivosti a hlavu plnú túžby po moci, obyčajne nezvažuje slová. Neuvedomuje si, že napádaním svojich pomyselných protivníkov, alebo nepriateľov, napáda aj tých ľudí, o ktorých priazeň sa uchádza.
  • Denne na radnicu prichádza množstvo korešpondencie. Sú v nej rozhodnutia, zmluvy, sťažnosti, petície, stanoviská, návrhy, žiadosti, listy kritické, výhražné i anonymné, ale aj listy osobné, v ktorých si pisatelia vynucujú osobitnú pozornosť. Požadujú špecifický prístup, cez ktorý chcú riešiť problém súkromný, rodinný, alebo osobný. Nie zriedka ide o potrebu riešiť bývanie, zamestnanie, kúpu, alebo predaj nehnuteľnosti, zamotané súdne spory, vlastnícke vzťahy, vzťahy v rodine, na pracovisku, či so susedmi, dlhy voči inštitúciám a súkromným osobám, ale aj manželské, rodičovské a starorodičovské spory s potomkami. Netrúfam si vymenovať celý sortiment požiadaviek. To, čo som uviedol má za cieľ aspoň približne ilustrovať, s čím všetkým sa ľudia na nás obracajú a čo všetko môže byť príčinou zanevretia občana na mesto a jeho predstaviteľov.
  • Pohár primátora má po jeseni v celku MFC Tatra Temex jasného lídra, ktorý vedie vo všetkých ukazovateľoch. Jeho strelci zaťažili kontá súperov dovedna sedemdesiat krát, čo značí priemer 7,77 gólu na stretnutie. V tomto ukazovateli sa mu vyrovnala iba po jeseni druhá Hesta, ktorá dosiahla navlas rovnaký výsledok.
    4.12.2001
    0
  • O svetovej bezpečnosti, OSN a terorizme prednášal minulý týždeň v Prešove analytik Eduard Chmelár, ktorého na diskusiu pozvala Študentská spoločnosť pre politické vedy. „Bushova administratíva je miernejšia než Clintonova,“ skonštatoval Chmelár a dokladoval to heslom súčasného ministra Powella „najlepšia vojenská stratégia je zdržanlivosť“, ktoré prirovnal k heslu exministerky Albrightovej „na čo nám je armáda, keď ju nepoužívame“.
    30.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Nedávno Prešovský denník Korzár písal o tom, že v prešovskom kine Klub by sa mala konať svetová premiéra dlhoočakávaného filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa. Distribútor sa však predsa len rozhodol nasadiť do kín pred Vianocami iný očakávaný titul rovnakého žánru Harry Potter. Filmový prepis knihy J. K. Rowlingovej - mimochodom, prvej miliardárky na svete v spisovateľských kruhoch - po uvedení do anglických a amerických kín rozbil všetky rekordy a za tri dni dokázal „potopiť“ aj Titanic.
    29.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK