Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Archív článkov

  • Približne 100 nových poslucháčov denného štúdia v akademickom roku 2001/2002 prijme Fakulta humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity (FHPV PU) v Prešove v rámci II. kola prijímacích skúšok. Záujemcovia o ne prihlášky musia podať do 17. augusta.
  • V poradí druhý ročník súťaže v ryžovaní zlata v obci Zlatá Baňa na úbočí Slánskych vrchov pri Prešove organizuje v sobotu 4. augusta tamojšia samospráva a Klub zlatokopov pri Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Jeho zmyslom je oživiť a pripomenúť tradíciu ryžovania zlata v týchto končinách. Už premiéra podujatia minulý rok potvrdila opodstatnenosť názvu obce, pretože medzi súťažiacimi boli úspešní hľadači drobných zlatiniek.
    3.8.2001
    0
  • Od budúceho školského roka 2001/2 sa budú odbor katolíckej teológie a odbor učiteľstva všeobecnovzdelávacích predmetov, náboženskej výchovy a etickej výchovy študovať na Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulte Prešovskej univerzity (GBF PU) v Prešove už len osobitne. Rozhodol o tom 16. júla na zasadnutí Akademický senát (AS) fakulty. O jeho záveroch informoval predseda senátu Marek Pribula. Prakticky toto rozčlenenie doterajšieho jediného študijného odboru znamená, že aj súčasní poslucháči budú si musieť zvoliť študijný odbor v novom školskom roku.
  • Istota pravidelných príjmov v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti je podľa veliteľa 1. mechanizovanej brigády (mb) Armády SR (ASR) Jaroslava Vývleka rozhodujúcou príčinou, že o prácu profesionálnych poddôstojníkov v ďalšej službe je značný záujem. Podľa rozkazu ministra obrany SR má veliteľstvo Pozemných síl ASR tohto roku takto prijať necelých 1000 osôb, z toho 467 do útvarov a zariadení 1. mb, dislokovaných v Prešovskom a Košickom kraji. Doteraz k mechanizovanému práporu v Trebišove prijali 61 mužov z celkovej tohoročnej kvóty 305 a k ženijnému práporu v Michalovciach zo 136 zatiaľ 41. Prieťahy podľa slov J. Vývleka na tlačovej besede v Prešove 19. júla vznikajú najmä na vojenských správach, ktoré bezprostredne pre príslušné vojenské útvary a zariadenia realizujú nábor.
  • Požiadavky obcí Prešovského kraja postihnutých povodňami v posledný júlový týždeň na vytvorenie 809 verejnoprospešných miest (VPM) evidoval 30. júla Krajský úrad práce (KÚP) v Prešove. Informoval o tom riaditeľ úradu Juraj Bobko. Ako dodal, nejde o konečný počet. Môže byť vyšší, ale aj nižší, napr. v piatok 27. júla úrad mal požiadavku na vytvorenie 1200 VPM. Je to dôsledok overovania reálnosti požiadaviek samosprávnych orgánov pracovníkmi úradov práce v 13 okresoch kraja.
  • Samosprávne orgány mesta Prešov vyčíslili škody na majetku mesta v dôsledku povodne na rieke Torysa, pretekajúcej mestom na 3,1 milióna Sk. Ide o zničenie a poškodenie cyklistických a peších chodníkov a terénu. Okrem toho príspevková organizácia mestská správa služieb, ktorá spravuje v dotknutom území areál letného kúpaliska vykázala škodu na ňom na 200 tisíc Sk.
  • Ako konzervatívec je podpredseda Demokratickej strany (DS) a poslanec Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozef Kužma zástancom straníckej disciplíny, ale žiadne orgány DS ho nezaviazali ako má v parlamente hlasovať pri počte vyšších územných celkov (VÚC). Pred odchodom z Prešova do Bratislavy na rokovanie Predsedníctva DS v piatok 20. júla, kde má vysvetliť svoje hlasovanie proti vládnemu návrhu 12 VÚC ozrejmil, že zhruba pred rokom oznámil vedeniu DS ako bude v tejto otázke hlasovať. Priznal, že bude za 8 VÚC, pri návrhu na 12 VÚC sa zdrží a podporí reformu verejnej správy. Taký názor si utvoril po tom, keď vznikol vládny návrh na 12 VÚC.
  • Druhú časť hate v rieke Torysa v priestore Sídliska III v Prešove 30. júla krátko po 13. hodine odstránili a umožnili tak, aby sa prúd vody vrátil do pôvodného koryta. Demoláciu asi 5 m dlhého železobetónového vodného diela realizovala košická spoločnosť Demonta v spolupráci s pracovníkmi kameňolomu Maglovec pri Prešove. Prvú podstatne dlhšiu asi 30-metrovú časť hate odstrelili vo štvrtok 26. júla o 21. 20 h v čase, keď sa Torysa vyliala, prerazila navyše násyp na svojom pravom brehu a vody ohrozovali aj niekoľko 12-poschodových vežiakov na sídlisku.
  • Krásu jaskyne pri obci Lipovce v okrese Prešov, ktorú ľudovo volajú Zla džura (Zlá diera), prichádzajú obdivovať aj počas tohto leta návštevníci zo Slovenska i zo zahraničia. Do podzemnej krásavice, ktorej základ tvorí tzv. Katarínsky dom, čo je priestor asi 55 x 35 metrov v podobe šikmo uloženej dutiny v pohorí Bachureň, vstupujú na asi 300 metrov dlhú obhliadkovú trasu, trvajúcu minimálne 40 minút, všetci záujemcovia v sprievode jaskyniarov, o ktorých správca Zlej džury Rudolf Košč povedal, že sú to v prvom rade nadšenci. Jaskyňu pre verejnosť sprístupnili v roku 1999 a kým sa tak stalo, odpracovali okolo 5O tisíc brigádnických hodín.
  • Do metropoly Šariša mieri škótska tanečná skupina Transfigured. V stredu 1. augusta a v piatok 3. augusta vystúpi na prešovskej pešej zóne. Okrem toho pripravia Škóti pre Prešovčanov aj školu tanca.
    31.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Príroda nám v uplynulom týždni ukázala tvár, ktorú sme v takej podobe a krutosti v našom meste doteraz nepoznali. Zaškerila sa na nás niekoľkodňovou hrozivou tmavošedou oblohou, bleskami, hromobitím, dažďom, ale hlavne prúdmi vody, pre ktoré už koryto Torysy jednoducho nestačilo.
  • Za siedmymi horami a... ehm, ešte oveľa ďalej leží rozprávková krajina. Stretnete tu Popolušku, Snehulienku a sedem trpaslíkov, nájdete tu močiar a v ňom... obra ľudožrúta (česky zlobr, orig. ogre). Jeho meno je Shrek a nie je to klasický - teda zlý, škaredý a krvilačný obor. Teda, nie že by nebol škaredý (všetci to vravia, mne sa zdal milučký :) - no inak je úplne výnimočný. Pravidlene sa kúpe (v bahne), čistí si uši (keď potrebuje vosk na sviečku) a večeria s príborom. No - a čo je najlepšie - nie je mu proti srsti (aj keď ju nemá) zachraňovať princezné. Ale pekne po poriadku - všetko sa totiž začalo úplne inak...
  • Problematikou povodní sa už niekoľko rokov zaoberá Lesoochranárske zoskupenie (LZ) VLK so sídlom s Tulčíku (okres Prešov). Jeho šéfovi Jurajovi Lukáčovi sa svojho času vydaril predpoklad povodní, ktorý napísal ešte v roku 1992. Neskôr dokonca predpokladal povodne na deň presne, na 13. júna 1999, čo je aj mediálne zdokumentované. Minulý rok však uviedol, že „tento rok je posledný za dlhšie obdobie, keď je pravdepodobnosť povodní vysoká. Ďalších šestnásť rokov by malo byť suché obdobie“. No, ako je zjavné, zas až také sucho na severovýchode Slovenska nie je...
    27.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • V Prešovskom kraji postihli záplavy vyše stovku miest a obcí. Suchý neostal ani jeden z okresov.
    26.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Primátor mesta Ing. Juraj Kopčák vyhlásil v stredu o 11.30 h druhý stupeň povodňovej aktivity na celom toku rieky Torysy na území mesta Prešov. O päť minút nato vyhlásil druhý stupeň aj na celom toku rieky Sekčov. V tom čase hladina Torysy mala výšku až 350 cm a rieka Sekčov zaznamenala výšku 300 cm. Zástupca primátora Ing. Štefan Kužma ešte pred vyhlásením povodňovej aktivity priamo koordinoval prvé prventívno-bezpečnostné práce v inkriminovanej oblasti. Situácia sa však v priebehu niekoľkých hodín doslova zdramatizovala, keď hladina Torysy začala stúpať a dosiahla až maximálny stav 410 cm (dnes o 9. h hladina poklesla už len na 260 cm).
  • Trenčín - Na trenčianskej Topvar Pohode 2001, ktorá sa niesla v znamení blata a dobrej muziky, sa predstavila aj prešovská formácia Chiki Liki Tu-a. Aj keď na hlavnej scéne chýbala, pred Open-Air Rock Stage sa na vystúpení tejto kapelu tlačila masa ľudí. Chiki Liki Tu-a zároveň vyrovnali rekord v počte vystúpení na trenčianskej Pohode.
    25.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Päť rokov jestvujúca Komunitná nadácia Prešov (KNP), ktorá podporuje rôzne projekty občanov mesta, prišla s novou iniciatívou. Zakladá Klub priateľov Komunitnej nadácie Prešov...
    25.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Pre deti a študentov je leto časom prázdnin, pre mnohých dovolenkovým obdobím, pre novinárov a média uhorkovou sezónou. So stúpajúcou teplotou akosi prirodzene klesá aktivita, život sa spomaľuje, vytvára sa viac priestoru na leňošenie, alebo kulantne povedané, na zaslúžený odpočinok. Ten chceme užívať v príjemnom prostredí, obklopení ľuďmi, ktorí nás neznervózňujú, naopak, vytvárajú dobrú atmosféru, pohodu. Niekedy uvedomele, niekedy prirodzene sa i my štylizujeme do úlohy príjemných spoločníkov, ľudí starostlivých, dbajúcich o pohodlie a dostatok všetkého, čo k atmosfére leta patrí...
  • Elmont Flox dosiahol okrem postupového cieľa medzi elitu aj najlepšie výsledky v štatistických ukazovateľoch GRANITO ligy. Svojim súperom vsietil 274 gólov a obdržal iba 91, čo je pri 28 odohraných stretnutiach úctyhodný výkon. Znamená to, že nový účastník Pohára primátora dokázal priemerne skórovať 9,78 krát, pričom obdržal len 3,25 gólu na stretnutie.
    24.7.2001
    0
  • "Uhorková sezóna" má na svedomí, že v súčasnosti sa Park kultúry a oddychu v Prešove venuje výlučne Prešovskému kultúrnemu letu. Vlastné kultúrno-spoločenské akcie sú momentálne v PKO bokom. Podarilo sa nám však zistiť, čo sa chystá na koniec leta. Jozef Kačala z programového oddelenia PKO nám potvrdil, že v posledný augustový deň vystúpi v priestoroch prešovského amfiteátra populárny Jaromír Nohavica.
    20.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK