Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Archív článkov

  • V piatok 13. júla dostanú zdravotnícki zamestnanci Nemocnice s poliklinikou (NsP) Jána Adama Reimana v Prešove vyššie výplaty za jún 2001 tak ako to zakotvuje nariadenie vlády SR.
  • Zatiaľ len v obmedzenom rozsahu začne od pondelka 2. júla poskytovať psychologické poradenstvo obetiam násilia v rodinách združenie Skutočná pomoc v Prešove. Dovedna 10 fyzických osôb, a to právnikov, policajtov, psychológov, pedagógov a i. ho založilo vo štvrtok 28. júna ako prvé takéto občianske združenie v krajskom meste Prešov. V prvom rade chcú jeho členovia pomáhať týraným a zneužívaným ženám a deťom.
  • Uprostred pešej zóny pri parku v historickom jadre Prešova stojí plastika, ktorú jej autor akademický sochár Ladislav Gajdoš nazval Socha čitateľa. Dielom vysokým vyše 2 metre chce autor vyprovokovať verejnosť k rozmýšľaniu o tom, ako súčasník ľahkomyseľne volí slová, a pritom mu uniká ich význam, obsah a zmysel. Monument prezentujú v Prešove v rámci tunajšieho kultúrneho leta do konca augusta t. r.
  • Informačnú miestnosť vybavenú ukážkami bezpečnostných zariadení, pultu centralizovanej ochrany a mnohými bulletinmi ako súčasť preventívnych policajných aktivít a novovzniknutého Poradensko-informačného centra sprístupnili 2. júla verejnosti v budove Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Prešove. Touto aktivitou nadväzuje polícia v Prešovskom kraji už na existujúcu Policajnú linku ochrany na telefónnom čísle 051/77311 22 a na schránky dôvery. Informačnú miestnosť bude môcť verejnosť využívať od pondelka do piatku od 07.30 do 10.30 h.
  • Keď v Bratislave, pri rôznych príležitostiach, poukazujem na ignorovanie potrieb východného Slovenska, na uprednostňovanie samotného hlavného mesta i jeho blízkeho okolia a na smerovanie investičného kapitálu prioritne do regiónu západného Slovenska, často "schytám" prudkú a jasnú reakciu: "Všetci traja najvyšší štátni predstavitelia sú predsa Východniari." Za takouto reakciou je cítiť akúsi škodoradosť.
    10.7.2001
    0
  • Záverečným dvojkolom sa skončili boje v GRANITO lige malého futbalu, ktorá patrila spoločne s Pohárom primátora medzi najdramatickejšie vo svojej histórii. Ani pred posledným hracím víkendom nebolo úplne isté kto zo štvorice kandidátov postúpi do najvyššej súťaže - Pohára primátora.
    4.7.2001
    0
  • Na „Marakani“, priestranstve pod Bikošom sa v sobotu konal za účasti zaujímavých zahraničných hostí Semtex East Side Music Fest. Napriek tomu, že na festivale chýbalo výraznejšie zvučné meno, a že počasie posledných dní bolo upršané, došlo na festival cez päťsto duší.
    3.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Mám problém. A nevyriešia ho pasty, ktoré neutralizujú péhá v ústach, ba ani veštkyne Teodory. Trápi ma totiž to, ako napísať recenziu na film, kde sa v takmer úvodnej scéne objaví mikrofón trčiaci do záberu!!! Kde neexistuje herec, ktorý by dokázal hrať, kde neexistuje scenár, alebo - nedajbože - režisér. Ako napísať recenziu na film, ktorý mal vysoké ambície a prepadol na celej čiare? Ako...? Nuž, poďme teda nájsť aspoň zopár scén, ktoré stoja za to...
  • Pre mnohé deti i rodičov, verím radostne, pre časť z nich s rozčarovaním, skončil v uplynulom týždni školský rok 2000/2001. Ranné autobusové a trolejbusové spoje budú o čosi prázdnejšie a tichšie, na uliciach nebudeme stretávať početné skupiny rozjarených a rozšantených detí, učitelia si na chvíľku vydýchnu, rodičom pribudnú starostí, čo s deťmi v čase, keď sú v zamestnaní a starí rodičia možno vďačne, možno s pocitom, že prinášajú obete, prevezmú na čas zodpovednosť za vnúčence. Na dva mesiace sa skrátka zmení rytmus života rodín s ratolesťami, aby po prázdninách mohol naštartovať ten obvyklý, pracovný.
  • Nowy Sacz - V galérii Dawna synagoga v poľskom meste Nowy Sacz sa v piatok uskutočnila vernisáž výstavy Salón 2001. Okrem poľských autorov sa jej zúčastnili aj hostia z Prešova, partnerského mesta Noweho Saczu.
    27.6.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Až v poslednom kole uličnej ligy v malom futbale sa rozhodlo o novom držiteľovi Pohára primátora. Všetko podstatné mali v rukách, či vlastne na kopačkách, hráči MFK Tatra Temexu. V stretnutí s MSI síce nezačali lepšie ako ich súperi a prehrávali 0:1, postupom času však ovládli hru a vypracovali si viaceré veľmi dobré príležitosti. Premenili tri, pričom ich súper po prvom úspechu už nemal strelecké šťastie, a tak po dvoch rokoch patrí prvenstvo opäť hráčom Tatra Temexu.
    26.6.2001
    0
  • Čas sa vo fyzike vníma ako štvrtá dimenzia priestoru. Počas života na Zemi sa teda pohybujeme v priestore majúcom tri rozmery, ktoré vnímame zmyslami, a v čase. Všetky vymenované veličiny máme k dispozícii pre uspokojovanie svojich životných potrieb. Záleží na nás, ako a na čo ich využívame, čo nám prinášajú a akú stopu naše pôsobenie v tomto priestore zanechá pre budúce generácie. Kým z trojrozmerného priestoru, vo vzťahu k nášmu životu neubúda, čas plynie a každým okamihom sa zmenšuje jeho časť vymedzená pre nás. I preto by sme mali tento rozmer využívať s vedomím, že nič, čo uplynulo sa už nevráti.
  • Desiatym bodom štvrtkového zasadnutia Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Veľkom Šariši, okres Prešov, bolo prejednanie protestu prokurátora k prijatému všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) mesta o skutočnostiach tvoriacich predmet služobného tajomstva. Tento bod sa však dostal na rad hneď po interpeláciách poslancov a zasadnutia MsZ sa zúčastnil i okresný prokurátor Michal Glevaňák.
    25.6.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • O titule majstra prešovskej uličnej ligy v malom futbale sa mohlo rozhodnúť už v minulom kole. Futbalová fortúna tak nechcela a na celkového víťaza Pohára primátora si musíme počkať až do záverečného kola. Najväčší kandidáti na titul mali vskutku náročných súperov...
    19.6.2001
    0
  • Folkové večery známeho prešovského pesničkára Eda Klenu sa, aspoň na krátky čas, skončili. Tieto akcie, na ktorých sa predstavilo viacero začínajúcich, ale i známejších pesničkárov a skupín sa konali pravidelne v prešovskom PKO. Kapacita sály PKO - Čierny orol je však príliš veľká.
    19.6.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Po dvanástich rokoch zavládla v Pušovciach nefalšovaná futbalová radosť. TJ Rozvoj Pušovce postúpil do piatej ligy, keď pred druhými Uzovcami získali rozhodujúci štvorbodový náskok už jedno kolo pred koncom najvyššej okresnej súťaže. Túto udalosť sme pre Vás zmapovali prostredníctvom rozhovoru s trénerom Ľubošom Štefánom...
    18.6.2001
    0
  • "Dohodnite sa doma, čo je vašou prioritou a my vám pomôžeme pri jej realizácii." Takto v kocke by sa dali charakterizovať minulotýždňové rozhovory s ministrom školstva SR, nemeckým veľvyslancom i veľvyslancom Európskej komisie pôsobiacimi na Slovensku. Možno, že by takéto rozhovory mali byť opakovane vysielané v rozhlase a televízii, aby sa dostali do povedomia ľudí, ktorí stále čakajú pomoc, nevedia však pomenovať ťažiskový problém. Najradšej by prijali pomoc vo všetkom. A to prirodzene nejde. Jednak preto, že naraz sa nič urobiť nedá, ale aj preto, že by sme prestali byť vnímaní ako svojprávna pospolitosť schopná rozhodovať o svojom osude.
  • Britská rocková skupina The Sweet, ktorá zaznamenala úspechy v hitparádach 70., 80. a 90. rokov a predala asi 30 miliónov nahrávok vystúpi večer v utorok 19. júna na amfiteátri v Prešove. Jej koncert organizuje Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove a vedúci jeho programového oddelenia Jozef Kačala informoval, že členovia skupiny prídu do Prešova popoludní v deň koncertu.
  • Medzi šampiónmi 6. ročníka medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2001 v Prešove, ktorá skončila 15. júna, sa slovenské vína na rozdiel od minulých ročníkov nestratili. Vyhrali dve kategórie a to medzi bielymi suchými vínami Sauvignon, neskorý zber, ročník 2000, výrobca WOOD Radošina a medzi tokajskými vínami Trojputňový tokaj, ročník 1983, výrobca City servis Košice.
  • Pešiu zónu v centre Prešova vo štvrtok okupovali papieroví hudobníci. Prítomnosť farebných kartónových postáv v životnej veľkosti na Hlavnej ulici, bola výsledkom akcie Hudobný Montmartre.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK