Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Archív článkov

  • Pohár primátora v malom futbale priniesol už v prvom kole niekoľko prekvapení, ale druhé bolo minimálne v troch prípadoch skutočnou bombou. Najprv si obhajca titulu MFK Tatra Temex zmeral sily so svojim najväčším súperom v boji o vlaňajší primát, celkom MARTINA. V tomto ostro sledovanom stretnutí sa čakal vyrovnaný boj, ktorý sa však nekonal.
  • Po rozhodnutí o počte vyšších územných celkov (VÚC) sa "témou dňa" stali kompetencie, ktoré majú ministerstvá odovzdať samosprávnym obciam a krajom. Prinášame vám stručný prehľad tých najdôležitejších, ktoré majú byť presunuté z Ministerstva kultúry, Ministerstva školstva a Ministerstva zdravotníctva. Podrobnejší prehľad kompetencií navrhnutých na decentralizáciu si môžete stiahnuť zo stránky Prešovského občianskeho fóra (www.pof.sk).
    11.9.2001
    0
  • Väčšine riešení predchádza diskusia, či polemika. Zainteresovaní i nezainteresovaní zaujímajú stanoviská, komentujú, kritizujú, rozčuľujú sa, zápasia o presadenie svojich názorov a východísk. Raz úprimne, inokedy so zištných pohnútok vyťahujú z talónu argumenty i " argumenty". To všetko do momentu, keď je treba vyniesť ortieľ. Keď je treba rozhodnúť so záväznosťou pre všetkých. Pre zástancov aj odporcov, pre dotknutých i nedotknutých. Na moment, na chvíľku, počas ktorej kompetentný orgán, či osoba vyriekne rozhodnutie všetko stíchne. Hovorí sa tomu "ticho pred búrkou". Zvyčajne za ním totiž nasleduje búrka protestov od tých, ktorých predstavy neboli naplnené. Samozrejme hromženie padá na hlavy tých, ktorí rozhodli. Nie na tie, ktoré nedokázali presadiť svoju pravdu, nie na tie, ktoré postavili v hierarchii hodnôt na prvé miesto osobné, či skupinové záujmy a neuspeli, nie na tie, ktoré odignorovali argumentáciu názorových protivníkov, ale na tie, ktoré brali do úvahy všetky pre a proti, ktoré rešpektujúc fakt, že na nich rozhodnutie stojí konali svoju povinnosť.
  • „Petruškovi mrkvu!“ Takto si zaskandovali na lídra skupiny Hudci prérie Ľuba Petrušku návštevníci Festivalu zlej hudby v sobotu v prešovskom Time pube. Petruška je známy aj z Chiki Liki Tu-a, ktorých spevák Višňo a trombónista Maco sú tiež členmi Hudcov prérie, ktorých dopĺňa gitarista Dušan Papp.
    10.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Kto do teba kopijou, ty doňho... tiež! Diváci burácajú, občas spravia mexickú vlnu a vo vzduchu sa mieša pach konského potu, prachu a vzrušenia. Heroldi trúbia a po prvých rifoch sa ozývajú The Queen. Vlajky sa pyšne vzpínajú vo vetre, rovnako ako kone, bujné a sedlané vysokým sedlom. Heroldi trúbia... Ale, kde je Sir Ector? Nuž, prosím pekne, leží pod stromom, páchne a akosi sa nehýbe. A kto teda bude bojovať? A tak sa pokrývačov syn William chytá príležitosti, z panoša sa stáva nádejným mladým rytierom a bojuje za právo na lepší život (svojich kamarátov) a za lásku panien (spočiatku - ku koncu filmu už bojuje len za lásku). Kedysi William, dnes Sir Ulrich z Lichtenštajnska, v oddychovom filme Briana Helgelanda, oskarového scenáristu za L.A. Confidental...
  • Rekonštruovaný objekt za vyše 204 miliónov Sk odovzdali 7. septembra do užívania detskému oddeleniu Nemocnice s poliklinikou (NsP) Jána Adama Reimana v Prešove. Na slávnosti sa zúčastnil minister zdravotníctva SR Román Kováč. Prisľúbil dofinancovať prístrojové vybavenie objektu 6 miliónmi Sk.
  • Požiadavky na zvýšenie miezd umeleckých aj neumeleckých pracovníkov Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove zazneli 4. septembra na aktíve k otvoreniu novej divadelnej sezóny 2001/2002. K ich reálnemu splneniu sa nevyjadril ani Roland Čura poverený výkonom funkcie riaditeľa DJZ a ani prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko ako zástupca zriaďovateľa DJZ.
  • Poslanec Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu a expodpredseda Demokratickej strany (DS) Jozef Kužma potvrdil 3. septembra na tlačovej besede v Prešove svoju kandidatúru do volieb predsedu vyššieho územného celku v Prešovskom kraji. Informoval, že DS bude stavať svojho samostatného kandidáta do týchto volieb ešte v Žilinskom kraji. Je ním jeho kolega z parlamentných lavíc a primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. Ich nominácia v rámci DS bola výsledkom akceptácie návrhov zástupcov krajov v republikovej rade DS.
  • Juraj Kopčák a Milan Gaľa sú dvaja kandidáti do primárnych volieb v Slovenskej demokratickej a kresťanskej únii (SDKÚ) na obsadenie postu kandidáta na predsedu vyššieho územného celku za tento politický subjekt v Prešovskom kraji. Informoval o tom 3. septembra člen predsedníctva miestneho zväzu (MZ) SDKÚ v Prešove Peter Hurný.
  • Strana Aliancia nového občana (ANO) má zatiaľ kandidátov do volieb predsedu samosprávneho kraja v štyroch krajoch SR, medzi nimi je aj prešovský. Oficiálne ich predstaví až v októbri t. r. po prezentácii tieňovej vlády ANO. Informoval o tom 7. septembra na tlačovej besede v Prešove predseda ANO Pavol Rusko.
  • Amfiteáter v Prešove v týchto dňoch na tri dni ožíva piatym ročníkom hudobného Festivalu dobrej hudby - Sigord 2001. Tejto tradičnej akcii však, zdá sa, rastie nová konkurencia - Festival zlej hudby. Ten sa uskutoční v sobotu o 20. hodine (teda v čase, keď sa bude hrať i v amfiteátri) v prešovskom Time Pube a vystúpia na ňom skupiny Hudci prérie a Punkrevival.
    7.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Prvým kolom sa prihlásil ku slovu aj Pohár primátora v malom futbale a zrodilo sa hneď niekoľko zaujímavých výsledkov. Obhajca titulu MFK Tatra Temex presvedčivo zvíťazil nad Patexom 8:2, hoci cez polčasovú prestávku to vôbec nevyzeralo na jednoznačný výsledok. Patex však nakopil niekoľko chýb a zaslúžene pykal.
    5.9.2001
    0
  • Prvým hosťom z Mestského úradu v Prešove v chatroome bol prvý zástupca primátora mesta Ing. Štefan Kužma, ktorý vo štvrtok 30. augusta 2001, medzi 10. a 12. hodinou, diskutoval s účastníkmi tohto chatu. Tu je prepis celého chatovania, v takmer nezmenenej podobe - je len trochu skrátený a odpovede sú zoradené k otázkam, aby v tom čitatelia nemali až taký chaos.
    31.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Dar francúzskeho výrobcu očkovacích látok Aventis Pasteur a to 1000 dávok vakcíny Avaxim proti vírusovej hepatitíde typu A v hodnote 1 milión Sk bude distribuovaný v piatich okresoch Prešovského kraja postihnutých povodňami v júli t. r. Uviedol to 23. augusta na tlačovej besede v Prešove riaditeľ Aventis Pasteur pre SR Vladimír Oleár.
  • Široké - Reálne záruky, ktoré 27. augusta na kontrolnom dni dostal predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda povedú k tomu, že termín začatia skúšobnej prevádzky cestného diaľničného tunela pod horským masívom Branisko 1. júl 2002 bude dodržaný.
  • Strana maďarskej koalície (SMK) účelovo dramatizuje situáciu okolo vyšších územných celkov (VÚC) a celej reformy verejnej správy. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ) a člena Výboru NR SR pre verejnú správu Viliama Sopka na tlačovej besede v Prešove 27. augusta. Podľa neho predstavitelia SMK vyjadreniami o vystúpení z vládnej koalície značne prestrelili a niekoľko týždňov traumatizujú slovenskú spoločnosť.
    31.8.2001
    0
  • Stabilizovať finančnú aj personálnu situáciu v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove v novej divadelnej sezóne 2001/2002 je podľa Rolanda Čuru, povereného výkonom funkcie riaditeľa, hlavnou úlohou "dočasného" vrcholového manažmentu. Ako 30. augusta ďalej informoval na tlačovej besede, dramaturgický plán ráta s ôsmimi novými titulmi, čo by malo naspäť prilákať divákov a ich skladba zvýšiť reputáciu oboch súborov.
  • Festival dobrej hudby - Sigord 2001, ktorý sa uskutoční 7., 8. a 9. septembra v prešovskom amfiteátri, napíše už svoju piatu kapitolu. „Snažili sme sa pripraviť kvalitný program, udržať si vybudovanú úroveň,“ skonštatoval šéf združenia Sicortus Alexander Hudák, pričom dodal, že trochu pozmenili dramaturgiu.
    31.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ako sa už v šarišskej metropole stalo zvykom, štátne sviatky, ktoré sú spojené s aktom kladenia vencov, sa konajú deň vopred. Má to svoju logiku, veď prečo si nespraviť počas voľného dňa voľno...
    30.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Sabinov - Vskutku historické podujatie sa podarilo zorganizovať Únii malého futbalu v Sabinove. Medzimestský turnaj Únií malého futbalu začal písať svoju prvú kapitolu. Pozvanie organizátorov prijali hosťujúce košické mužstvá Estudiantes a Robkerk, Prešovčania FK Atak a Chaos Gemor team, hostiteľov zastupovali celky Horizont a Milk Agro.
    30.8.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK