Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Archív článkov

  • Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA) pôsobí na Slovensku už desať rokov. Okrem iných aktivít poskytuje táto organizácia základný servis záujemcom o štúdium v zahraničí, ktorým pomáha získať na toto štúdium štipendiá. „Na základe kontraktu s ministerstvom školstva sa naša ponuka rozšírila, v súčasnosti ponúkame možnosť získania štipendií na štúdium v 33 krajinách sveta,“ povedala koordinátorka akademických programov Zuzana Ondková.
    30.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Informatívnu správu o činnosti Mestskej polície (MsP) v Prešove za prvý polrok zhodnotila mestská rada ako konkrétnu a adresnú. „Mestská rada konštatovala, že mestská polícia si svoje úlohy vo všeobecnosti plní,“ skonštatoval poslanec Ján Balún (SDKÚ) a pokračoval: „Vyskytli sa názory, ktoré navrhovali navýšenie počtu mestských policajtov. Podľa mňa je ich však dostatok na to, aby si dokázali urobiť rešpekt. Ak polícia nemá rešpekt je zbytočné navyšovať počty.“
    27.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ďalším dvojkolom pokračovala druhá liga v malom futbale. Situácia na čele tabuľky sa zmenila iba minimálne, pretože dva vedúce celky prešli aj týmto sitom bez zakopnutia. Z čela, aspoň pre túto chvíľu, odišlo iba SC FOFO, ktorému sa nie veľmi darilo.
    27.8.2001
    0
  • Miliónom počítačových hráčov sa pri slovách Tomb Raider vybaví krehká žienka s výraznými prednosťami, vrkočom a s revolvermi prekliato nízko (na prekliato pekných stehnách). Lara Croft zažiarila na monitoroch a preto bolo len otázkou času, kedy nás jej úsmev očarí na bielych plátnach. Do jej priliehavého trička sa napokon obliekla (vyzliekla?) Angelina Jolie, ona si obula jej ťažké topánky, pripla už zmienené revolvery na dotyčné partie, našpúlila pery a... hups! Bezhlavo, s eleganciou rodenej aristokratky sa vrhla do dobrodružstiev - v palácoch, džungliach, kráteroch, no najmä... v hrobkách! Slovensky nezneje Vykrádač Hrobov až tak elegantne, no nezabúdajte - rovnaký koníček si zvolil aj Dr. Jones, zvaný Indiana...
  • O výsledkoch ôsmej riadnej schôdze mestskej rady v Prešove v tomto roku, ktorá bola v pondelok, informovali na pravidelnom brifingu novinárov jej členovia Ján Balún (SDKÚ), Václav Kohlmayer (SDĽ) a prednosta mestského úradu Eduard Stahovec.
  • Vládny návrh zákona o podpore regionálneho rozvoja, ktorý bude na septembrovej schôdzi slovenského parlamentu prerokovaný v prvom čítaní je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozefa Kužmu potrebný, ale prichádza neskoro. Na tlačovej besede v Prešove 20. augusta povedal, že od tejto právnej normy je závislý rozvoj regiónov SR hlavne takého ako je Prešovský. Obáva sa však, že ak aj zákon bude tohto roku prijatý, tak veľa zdrojov podľa neho Prešovský kraj na svoj rozvoj nezíska.
    24.8.2001
    0
  • Keď v nedávnej dobe prebleskla médiami správa, že David Duchovny prijal úlohu v novej akčnej SF komédii Ivana Reitmana, určite nielen mne prebehla v hlave otázka, do akej miery sa tomuto hercovi podarí vymaniť z hereckej polohy, do ktorej ho zaškatuľkoval kultový seriál Akty X. O filme sa toho pred premiérou veľa nepopísalo a aj tých pár informácií a ukážok, ktoré sa kde-tu objavili, pôsobilo dosť rozporuplne. Niekto proklamoval tvrdú scifáreň, niekto len okrajové SF prvky, niekto SF komédiu...atď. Bol som zvedavý, čo z toho nakoniec bude. Keď však film potom konečne dorazil na plátna kín, nabehol som naň hlavne z tvrdo pragmatických dôvodov - v kinách už dlho absentuje akákoľvek schopná sci-fi.
  • S ambíciou, aby bolo nebo vždy plné niečoho na pozeranie pre divákov organizujú na nedeľu 26. augusta členovia Aeroklubu Sabinov 7. letecký deň na letisku v Ražňanoch. Hlavnými atrakciami 3-hodinového programu by mali byť vystúpenia skupín Biele albatrosy, Očovskí bačovia a špičkového leteckého akrobata Dušana Šamka z Košíc. Podľa slov predsedu predstavenstva aeroklubu, ktorý funguje ako občianske združenie, Kamila Šebiána 16. augusta na tlačovej besede v Prešove, chcú prilákať ako každoročne do 7 tisíc návštevníkov. Záštitu nad podujatím prevzali ministri dopravy a obrany SR.
  • Bezmála 113 miliónov Sk inkasovalo mesto Prešov na daniach za 1. polrok 2001. Ide o 52,6-percentné plnenie zámerov v rozpočte hospodárstva mesta za hodnotené obdobie. Z toho presne na polovicu, čo je necelých 60 miliónov bol splnený príjem z dane z príjmov fyzických osôb. Tá tvorí najobjemnejšiu položku v príjmoch z daní v rozpočte. Nedaňové príjmy činili za prvých šesť mesiacov 2001 68,7 milióna Sk, čo je 60,1-percentné plnenie rozpočtu na rok 2001.
  • Povodne na území všetkých 13 okresov Prešovského kraja v júli t. r. spôsobili škody za bezmála 313,3 milióna Sk. Z toho najvyšší podiel pripadol na škody na majetku obcí a to za vyše 183,4 milióna Sk. Vodný živel, ktorý vyčíňal v povodí Popradu, Ondavy, Torysy a Laborca a vynútil si vyhlásenie mimoriadnej situácie na území kraja v dňoch 25. až 30. júla, ohrozoval dovedna 222 obcí a miest a zaplavil 4339 domov, resp. ich pivnice a suterény, z toho značne poškodil alebo úplne zničil 28 obytných domov ((najviac 12 v okrese Humenné). Nepoškodil však ani 1 km železničnej trate alebo ciest 1., 2. alebo 3. triedy.
  • Dve mestá Prešov a Veľký Šariš, šesť obcí a jedno občianske združenie (OZ) EkoTorysa, spájajúce 6 obcí požiadali o podporu na zriadenie priemyselných parkov. Všetky tieto subjekty na území okresu Prešov v stanovenom termíne predložili vyplnený dotazník Slovenskej agentúre životného prostredia v Banskej Bystrici. Vyplýva to z informácie, ktorú 13. augusta novinárom poskytol prednosta Okresného úradu v Prešove Milan Benč.
  • Na pravidelnom brífingu informoval novinárov primátor mesta Juraj Kopčák, ale aj jeho zástupcovia Štefan Kužma a Milan Laca, o bohatej aktivite radnice i napriek horúcim dovolenkovým augustovým dňom. O výstavbe priemyselného parku v Prešove rokoval primátor minulý týždeň na veľvyslanetve Veľkej Británie, kde hovorili konkrétne o renomovanej britskej firme, ktorá by mala záujem, najmä pokiaľ ide o infraštruktúru v doprave, participovať na budúcom parku v šarišskom regióne.
  • Krivany - V rázovitej obci Krivany v Sabinovskom okrese patril uplynulý víkend folklóru a ľudovému umeniu. Už ôsmy ročník Hornotoryského folklórneho festivalu - Krivany 2001 spojili organizátori s oslavami 700. výročia prvej známej písomnej zmienky o obci, ako aj s jarmokom, posvätením nového obecného erbu, či stretnutím rodákom, ktoré v piatok slávnosti zahájilo.
    21.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Na nedávnej výberovke Punk Rock Made In Slovakia Vol. II, ktorú vydal Universal Music, sa objavila aj kedysi známa prešovská punková kapela Strecha a jej skladba Všetko je zelené. Táto skladba vznikla ešte v roku 1992 a Strecha ju natočila v januári 1994 na rovnomenné demo.
    21.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Pýtam sa ľudí hýriacich ľahkými receptami: Prečo nie ste na poste primátora, poslanca ...? Na programe dňa – vyššia kvalita života Pred niekoľkými rokmi, na večeri, ktorú usporiadalo vedenie nášho partnerského mesta La Courneuve vo Francúzsku, prebehla medzi našou a hostiteľskou delegáciou zaujímavá diskusia. Naši priatelia nám v podstate vyčítali kroky vtedajšej vlády vedúce k medzinárodnej izolácii Slovenska, dávali nám jasne najavo, že im záleží na tom, ako vyzeráme v očiach vyspelej Európy, že im záleží na našom vstupe do NATO a EÚ.
  • V úmornom, horúcom počasí sa odohrali úvodné dve kolá druhej ligy v malom futbale. Futbalisti, ako je už v Prešove tradíciou, skôr než rozohrali prvé stretnutia, brigádnicky upravili všetky tri hracie plochy. Predovšetkým ihrisko na ZŠ Prostejovská, postihnuté nedávnymi záplavami, aj po enormnej snahe ostáva iba na hranici regulárnosti. Ani tieto skutočnosti však nezmenili nič na fakte, že priaznivci malého futbalu si mohli po prestávke vychutnať prvé minúty nového súťažného ročníka.
    20.8.2001
    0
  • Pokrok. Final Fantasy: Esencia života je prvý film, v ktorom sa namiesto maskérok bavili dva počítače od Silicon Graphics. Nežná doktorka Aki Rossová je síce pôvabná, no jej nosík neformoval púder (alebo plastický chirurg) - svoju krásu zverila zarasteným programátorom, kremíkovým čipom a technológii, zvanej antialiasing. Nuž, pokrok. Píše sa rok 2001 a po štyroch rokoch ťažkej driny prichádza na biele plátna príbeh o tom, ako krehká hrdinka, šedivý profesor a partia mariňákov zachránili svet. A pred čím? No pred démonmi predsa! Mangaáááááááá!
  • Ako sme už informovali, minulý týždeň sa zišli v Prešove primátori Bardejova, Levoče, Starej Ľubovne, Spišskej Novej Vsi, Popradu, Kežmarku a Vysokých Tatier na pozvanie primátora Juraja Kopčáka, aby dohodli spoločný postup pri organizovaní prezentácie regiónu Šariš a Spiš v spolkových krajinách Nemecka.
  • V týchto dňoch sa v lokalite Stará tehelňa odovzdávajú do užívania v prvej etape prvé nájomné byty. Ide o 88, pričom druhých 88 bytov by stavbári mali dokončiť do konca tohto roka. Budú slúžiť na prenájom a nedajú sa odkúpiť do osobného vlastníctva. Viac o tejto problematike, ktorá neustále vyvoláva medzi Prešovčanmi veľa kontroverzných dohadov, ale i neopodstatnených emócií, sme sa už porozprávali s vedúcou odboru sociálneho, bytového a zdravotníctva MsÚ v Prešove JUDr. Annou Hrustičovou, ktorá nám hneď na úvod bližšie vysvetlila základné kritérium, ktoré musí občan splniť, aby získal strechu nad hlavou na Starej tehelni
  • Prvý zástupca primátora mesta Prešov Štefan Kužma prijal v utorok na radnici skupinu mladých ľudí z partnerského mesta Brugherio v Taliansku, ktorí sa v týchto dňoch zúčastňujú medzinárodného stretnutia mládeže v rekreačnom stredisku Kysak - Brezie v rámci projektu Priatelia lesa.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK