Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Archív článkov

  • V prešovskej reštaurácii Floriánka oslávil 3. marca, presne v deň narodenia, svoje 100. narodeniny dedko a pradedko Jozef Matys z Prešova.
  • Dvanásty ročník halového turnaja OFZ sa stal korisťou futbalistov z Krivian. Aj keď najlepšie ho mali rozohraný borci z Nižnej Šebastovej, záver nezvládli a patrí im druhá priečka.
    5.3.2001
    0
  • Finančná zbierka na podporu činnosti diecéznej charity prešovského gréckokatolíckeho biskupstva sa uskutočnila 4. marca počas dopoludňajších bohoslužieb vo všetkých farnostiach tohto biskupstva. Na podporu dosiahnutia jej cieľa adresoval veriacim svoju výzvu diecézny biskup Mons. Ján Hirka. Apeloval na ich dobrú vôľu a veľkodušnosť, aby "aj z toho mála, čo majú, prispeli tým, čo nemajú nič".
  • Veľké uspokojenie a výzvu k novej pomoci odnáša si z víkendovej návštevy Univerzitnej knižnice Prešovskej univerzity (UK PU) v Prešove profesor Simon Francis z Univerzity v Sheffielde. Pred niekoľkými mesiacmi pozháňal pre toto pracovisko výpočtovú techniku. V sobotu 3. marca prišiel pozrieť ako počítače pracujú, čo s nimi v UK PU urobili, či sú funkčné, ako vôbec pomohli.
  • Z 10-dňového úspešného turné vo Francúzsku a Taliansku sa vrátili večer v pondelok 26. februára do Prešova mažoretky tunajšieho Parku kultúry a oddychu. Na prvom zahraničnom turné v tomto roku ich sprevádzal mládežnícky dychový orchester pod taktovkou Jaroslava Doležala. Vedúca súboru mažoretiek Jana Imrichová informovala, že ako jediný reprezentant SR na fašiangových festivaloch pri stredomorskom pobreží v mestách Menton, Monaco, Nice a Verona mažoretky získali najlepší ohlas spomedzi 70 súborov z celého sveta.
  • O stave príprav Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2001, ako aj zbere, spracovaní a publikovaní výsledkov a o ochrane osobných a individuálnych údajov pri tomto akte informovali 28. februára na tlačovej besede v Prešove predstavitelia Štatistického úradu SR. Hlavný gestor SODB v SR Marián Horecký uviedol, že povinnosť občanovi poskytnúť údaje pre sčítanie, v ktorom rozhodujúcim okamihom bude polnoc z piatku 25. mája na sobotu 26. mája t. r. ukladá Zákon NR SR o SODB.
  • Akademická obec Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity (AO FF PU) v Prešove zasadla v utorok v aule, aby zhodnotila uplynulý rok. Predseda Akademického senátu FF PU Rudolf Dupkala podal správu o jeho činnosti, rovnaký priestor dostal aj zástupca študentský senátor Radovan Štefančík. Najočakávanejšou však bola správa dekana FF PU Františka Mihinu o stave fakulty v roku 2000.
    1.3.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Výzvu poslancom Mestského zastupiteľstva v Prešove na prehodnotenie svojho rozhodnutia o prijatí všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Prešov o zozname skutočností tvoriacich predmet služobného tajomstva obsahuje stanovisko Valného zhromaždenia Prešovského občianskeho fóra (POF) v Prešove.
  • Na výchovu ošetrovateliek a sociálnych pracovníčok sa zamerá fakulta, ktorá sa má od školského roka 2001/2002 stať novou súčasťou Prešovskej univerzity (PU) v Prešove.
  • Zrušiť ako nezákonné navrhuje okresný prokurátor v Prešove Michal Glevaňák všeobecné záväzné nariadenie (VZN) mesta Prešov o zozname skutočností tvoriacich predmet služobného tajomstva mesta Prešov. Proti tomuto VZN podal protest s dátumom 19. február 2001, doručenou poštou ho odoslal v pondelok 26. februára, na Mestský úrad v Prešove ešte nedorazilo. Určené je do rúk primátora mesta Juraja Kopčáka, ktorý ho dostal v stredu 28. februára.
  • Mesto Prešov, Krajský úrad v Prešove, Slovenská obchodná a priemyselná komora - regionálna kancelária v Prešove a Slovenský inštitút vo Viedni Vás pozývajú na výstavu spojenú s prezentáciou mesta Prešov, ktorá sa bude konať dňa 14. a 15. marca.
  • Pred rokmi, keď som bol vedúcim jedného z konštrukčných a vývojových oddelení vo VUKOV-e vtedajší námestník na pomerne veľkej porade mi vytkol, že moji pracovníci sa v pracovnej dobe túlajú po meste. Nemalo význam odporovať, pretože pravidlo: "šéf má vždy pravdu, aj keby ju nemal", vždy platilo a bude platiť. Preto som sa ho skromne opýtal, či mám nejaké resty v plnení úloh, či som nedodržal stanovené termíny, alebo kvalitu. Dotknuto odpovedal, že to netvrdí. Potom som položil otázku, či niekto preveroval, kto z môjho oddelenia má dovolenku, alebo je na maródke. Odpovedal, že nie. A každému zo zúčastnených bolo jasné, že onen námestník táral. Možno účelovo, aby ma zatlačil do kúta, alebo preto, že chcel byť dôležitý, chcel demonštrovať svoj prehľad o fungovaní ústavu...
  • Jednou z minuloročných aktivít Prešovského občianskeho fóra a ďalších mimovládnych organizácií bola kampaň na podporu prijatia dobrého zákona o prístupe k informáciám. Návrh zákona vychádzal z potrieb občanov a z princípov a štandardov krajín, v ktorých tzv. infozákon platí už niekoľko rokov. Návrh si získal podporu verejnosti, novinárov i časti politikov, a tak bol zákon schválený a 1. januára 2001 nadobudol účinnosť...
  • Tak ako napovedá titulok, záver zimnej prestávky v malom futbale sa neodvratne blíži. Na koniec halovej sezóny sú pre fanúšikov tohto populárneho športu prichystané dve interesantné konfrontácie.
    26.2.2001
    0
  • Veľkú spokojnosť s popoludňajším prijatím u primátora Prešova Juraja Kopčáka 23. februára vyjadrili po jeho skončení traja vajdovia olaských Rómov - Ján Baláž z Prešova, Milan Makula z Petrovian a Rudolf Makula z Kendíc, ako aj ich radca Jozef Lukáč. Na prijatí ich sprevádzal rímskokatolícky duchovný Rastislav Dvorový, ktorý sa venuje Rómom v Prešove.
  • Koncom tohto roka môže podľa odhadu Ministerstva školstva SR chýbať tomuto rezortu 600 miliónov Sk. Ako riešiť túto situáciu bolo jedným z okruhov rokovania pravidelnej štvrťročnej celoslovenskej porady vedúcich odborov školstva, mládeže a telesnej kultúry okresných a krajských úradov v Prešove.
  • Protest Okresného prokurátora v Prešove proti všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) mesta Prešov o zozname skutočností tvoriacich predmet služobného tajomstva mesta Prešov je hotový. Informoval o tom 23. februára okresný prokurátor Michal Glevaňák s tým, že protest bude poštou doručený primátorovi Prešova v pondelok 26. februára.
  • Levoča - Komisár Európskej komisie (EK) pre rozširovanie Európskej únie Günter Verheugen neutrpel návštevami rómskych osád v Jarovniciach v okrese Sabinov a v Rudňanoch v okrese Spišská Nová Ves 22. februára žiaden kultúrny šok. Povedal to v ten deň na tlačovej besede v Levoči.
    23.2.2001
    0
  • Komisára Európskej komisie(EK) pre rozšírenie Európskej únie (EÚ) Güntera Verheugena v sprievode slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu predpoludním 22. februára privítali v I. ZŠ v obci Jarovnice v okrese Sabinov. Všetkých jej 691 žiakov sú Rómovia, keďže v tejto obci je najväčšia rómska osada v celej SR.
    23.2.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK