Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Samospráva

  • Nečakanú návštevnosť zaznamenali v centre Prešova počas prelomu rokov 2001 a 2002. Tisícky Prešovčanov i cezpoľných zaplnili priestor pred Divadlom Jonáša Záborského a na Hlavnej ulici v krajskom meste.
    3.1.2002
    0
  • V pracovnej časti uplynulého týždňa boli svojimi dôsledkami na chod mesta najdôležitejšie zasadnutia Mestskej rady a Mestského zastupiteľstva v Prešove, ktoré sa obidve konali v stredu. Mali za cieľ prijať mestskú právnu normu, novelizáciu Všeobecne záväzného nariadenia mesta č. 2/1991 o určení náležitostí mestských poplatkov. Trochu zložitý názov, preložený do ľudskej reči, znamená stanovenie poplatkov za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov. Novelizácia sa dotýka všetkých občanov i právnických osôb pôsobiacich na území mesta...
    17.12.2001
    0
  • Keď má niekto srdce plné zloby a žiarlivosti a hlavu plnú túžby po moci, obyčajne nezvažuje slová. Neuvedomuje si, že napádaním svojich pomyselných protivníkov, alebo nepriateľov, napáda aj tých ľudí, o ktorých priazeň sa uchádza.
    10.12.2001
    0
  • Denne na radnicu prichádza množstvo korešpondencie. Sú v nej rozhodnutia, zmluvy, sťažnosti, petície, stanoviská, návrhy, žiadosti, listy kritické, výhražné i anonymné, ale aj listy osobné, v ktorých si pisatelia vynucujú osobitnú pozornosť. Požadujú špecifický prístup, cez ktorý chcú riešiť problém súkromný, rodinný, alebo osobný. Nie zriedka ide o potrebu riešiť bývanie, zamestnanie, kúpu, alebo predaj nehnuteľnosti, zamotané súdne spory, vlastnícke vzťahy, vzťahy v rodine, na pracovisku, či so susedmi, dlhy voči inštitúciám a súkromným osobám, ale aj manželské, rodičovské a starorodičovské spory s potomkami. Netrúfam si vymenovať celý sortiment požiadaviek. To, čo som uviedol má za cieľ aspoň približne ilustrovať, s čím všetkým sa ľudia na nás obracajú a čo všetko môže byť príčinou zanevretia občana na mesto a jeho predstaviteľov.
    4.12.2001
    0
  • Jednu z posledných možností verejnej prezentácie bolo pre kandidátov na poslancov vyššieho územného celku (VÚC) pondelkové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove.
    28.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Zvyk je železná košeľa. Ľahko si zvykáme na príjemné veci, pohodlie, blahobyt, pozornosť a všetko, čo nám zjednodušuje život. Sme však schopní zvyknúť si i na bolesť, utrpenie, starosti a krivdy, skrátka na mnoho vecí, ktoré nám život komplikujú. Medzi spomenutými zvykmi je ale veľký rozdiel. Kým od zvykov na veci, v dôsledku ktorých sa cítime dobre si odvykáme s nevôľou a hnevom na tých, o ktorých si myslíme, že majú podiel na ich strate, od zvykov na veci nepríjemné si odvykáme bez toho, aby sme sinejako zvlášť uvedomili, že už nie sú. Navyše si vôbec nevšímame tých, ktorí sa reálne pričinili o to, že pominulo naše strádanie. Tak je tomu vo vzťahu k podmienkam doma v rodine, na pracovisku, v meste i v krajine, ktorá je našou vlasťou. Pokus o radikálne zvrátenie pohľadu na vec má asi taký predpoklad na úspech, ako vyliatie mora do jamky v piesku. Zanedbávanie úsilia o to, aby sme si isté skutočnosti uvedomovali je zasa hazardom s povedomím nás všetkých. Zrazu stratíme zmysel pre zodpovednosť a každý bude čakať riešenie svojich problémov od niekoho iného, zrazu bude za naše neúspechy vinný niekto, kto ani nevie, že existujeme. Preto je nevyhnutné stále upriamovať pozornosť na to, čo sa okolo nás deje bez očakávania, že raz bude každý dobrý, či zlý počin primerane ocenený.
    26.11.2001
    0
  • Posledné týždne kalendárneho roku obyčajne upriamujú pozornosť na hodnotenia, prognózy koncoročných výsledkov a prípravy, či schvaľovania záväzných podkladov nevyhnutných pre to, aby nasledujúci rok naštartoval dobre, bez problémov. Toto všetko bolo ťažiskom práce v uplynulom týždni i na radnici. Hneď v pondelok Mestská rada v Prešove prerokovala a sprecizovala pár desiatok materiálov dotýkajúcich sa tak končiaceho, ako aj o chvíľu začínajúceho roka. Možno bude zaujímavé pri niektorých sa zastaviť.
    19.11.2001
    0
  • Ligový pohár v malom futbale, ktorý nesie názov GRANITO Cup, sa po tretí krát prihlásil o slovo. Celky z Pohára primátora a druhej ligy bojujú v štyroch skupinách o dovedna osem postupových miest. Skupina A, ktorá je najpočetnejšia, pretože ju tvorí až sedem celkov, rozohrala úvodné stretnutia podľa predpokladov. Safi porazila Black Heards 5:1, avšak v súboji s Noemom tentoraz zaváhala a podľahla mu 3:4. O čosi podobné sa postaral aj víťaz predchádzajúceho duelu, ktorý je už typický tým, že sa ťažko motivuje ku dobrým výsledkom v rade za sebou.
    13.11.2001
    0
  • V nedeľu, 4. novembra a v pondelok 5. novembra na Námestí Svätého Petra, pred desatimi tisíckami pútnikov z celého sveta sa hovorilo o ľuďoch, ktorí dýchali vzduch v našom meste, o ľuďoch, ktorí kráčali po našich uliciach a ktorí rozprávali, podávali si ruky i ovplyvňovali život a myslenie obyvateľov Prešova a širokého okolia.
    13.11.2001
    0
  • Toto je kompletný, necenzurovaný prepis online diskusie s Ing. Jurajom Kopčákom, primátorom mesta Prešov, ktorý sa uskutočnil v piatok, 19. novembra 2001, v čase od 14:00 do 15:00. Chat sa uskutočnil na pozvanie Mestského informačného centra v Prešove (Hlavná 67) a technicky ho zabezpečovali pracovníci Prešovskej informačnej spoločnosti, prevádzkovateľa servera www.pis.sk.
    9.11.2001
    0
  • Prví štyria nájomcovia bytov "odlišného štandardu" v lokalite tzv. Stará tehelňa v Prešove prevzali 5. novembra dopoludnia kľúče a na základe nájomnej zmluvy podpísanej na tri roky môžu začať užívať priestory. Novopostavených 88 nájomných bytov v investorstve mesta Prešov odovzdali do užívania 2. októbra t. r. a od pondelka 29. októbra začal primátor Juraj Kopčák vydávať súhlasy na ich poskytnutie tým, ktorí zodpovedajú kritériám stanoveným tunajším zastupiteľstvom v septembri t. r.
    9.11.2001
    0
  • Cintoríny sú v ostatných dňoch miestami s najvyššou koncentráciou ľudí na plošnú jednotku. Stretávame sa tam vo veľkých počtoch - živí s tými, ktorí nás opustili nedávno, alebo dávnejšie. S tými, ktorí odišli zo sveta, v ktorom my ešte plníme svoje poslanie. Neodišli však z našich sŕdc, myšlienok a citov.
    5.11.2001
    0
  • Mnoho jednotlivcov, ale aj rôzne subjekty, prostredníctvom svojich predstaviteľov sa hlásia k myšlienkam demokracie. Hodnotia, vyjadrujú sa, posudzujú ľudí a inštitúcie a značkujú ich nálepkami a prívlastkami. Podľa svojich vlastných kritérií ich radia k spiatočníckym, nie dosť otvoreným, skrátka k nedemokratickým jedincom, alebo organizáciám. Nezriedka zabúdajú pozrieť sa do zrkadla na vlastnú tvár. Zapchávajú si uši pred reakciami verejnosti na ich vlastné konanie, na ich stanoviská a postoje. A tak registrujeme proti sebe stojace tábory, myšlienkovo odlišné, fungujúce na rozdielnych frekvenciách, mimobežne, pričom každý je presvedčený o svojej pravde. Každý navyše pre tú svoju pravdu získava priaznivcov a podporovateľov. Výsledkom celého spomenutého snaženia je polarizovaná spoločnosť, proti sebe stojace skupiny ľudí, ktoré by bez pôsobenia výrazných ideových bariér mohli veľmi pozitívne ovplyvňovať napredovanie spoločnosti.
    29.10.2001
    0
  • Neviem, kde sa ľudia viac strachujú o život a zdravie svoje i svojich blízkych. Kde sa viac boja o to, ako, z čoho a v akých pomeroch budú existovať na tejto zemi oni, aj ich životní súputníci. Či majú v podobných situáciách väčší strach ľudia v Kábule, New Yorku, Jarovniciach, Prešove, Jeruzaleme, alebo kdesi v končinách, o ktorých nemáme takmer žiadne informácie. Na miestach, o ktorých málo vieme, ale zato tam bez prítomnosti moderných prostriedkov masovej komunikácie žijú ľudia s podobným rozumom a slobodnou vôľou, ako máme my, takzvaní civilizovaní obyvatelia našej planéty. Domnievam sa ale, že každé šťastie i nešťastie, každú bolesť, ale aj každú tragédiu prežívajú ľudia rozdielneho pôvodu, rasy, náboženstva, vzdelania a životnej úrovne podobne. Ľudia sa milujú i nenávidia, vedia byť šťastní i zlí. Matky i otcovia sa strachujú o svoje ratolesti, spoločenstvá rôzneho poslania si úzkostlivo strážia svoje teritóriá, v ktorých prežili a prežívajú celé generácie. Je tomu tak od nepamäti sveta a sotva sa na tom niečo zmení, kým bude človek disponovať tým, čo je ľudské. Kým bude rozmýšľať, cítiť, počuť hlas svedomia, mať pocit spolupatričnosti, kým ním budú lomcovať vášne, pudy a city pozitívne, alebo negatívne...
    23.10.2001
    0
  • Za hrubé porušenie pracovnej disciplíny rozviazali 16. októbra s okamžitou platnosťou pracovný pomer so zamestnancom Mestskej polície v Prešove Miroslavom H. Na služobnej Felicii v sobotu 13. októbra havaroval mimo mesta Prešov v obci Chmeľovec a svojmu spolujazdcovi a kolegovi Petrovi I. spôsobil ťažké zranenie. Je u neho podozrenie zo zlomeniny kľúčnej kosti, preto jeho pracovný pomer zamestnávateľ posúdi neskôr.
    21.10.2001
    0
  • Mnohých z vás trápi otázka výstavby diaľnice v Prešove. Trasu diaľničného obchvatu už obsahuje Územný plán mesta. Ide o tunelový variant, ktorý nepovedie do obývaných častí mesta. Napriek tomu Slovenská správa ciest vyvíja iniciatívu za presadenie inej - povrchovej alternatívy. V súvislosti s týmto vývojom vzniklo v Prešove občianske združenie Diaľnica a mesto. Jeho predseda Ing. Jozef Durkáč pre Prešovský večerník povedal, že "združenie by nebolo založené, keby zo strany štátu a investora Slovenskej správy ciest nebolo spochybňované to, čo bolo už dávno odsúhlasené a schválené." Hlavné výhrady k povrchovej alternatíve SSC vám priblíži krátky rozhovor s aktivistom združenia Ing. Vladimírom Kmecom.
    19.10.2001
    0
  • Primátori Veľkého Šariša, Lipian, Sabinova a Prešova Ing. Róbert Oros, Ing. Eduard Vokál, Ing. Peter Mladý a Ing. Juraj Kopčák podpísali nedávno na pôde prešovskej radnice zakladateľskú zmluvu a stanovy Združenia Torysa, ktoré v minulých dňoch schválili mestské zastupiteľstvá všetkých zakladajúcich miest.
    14.10.2001
    0
  • V Prešove pribudlo niekoľko nových ulíc, ktoré budú mať nové názvy. Vyjadria sa k nim občania na verejných zhromaždeniach, ktoré zvolalo mestské zastupiteľstvo. O nových názvoch ulíc sa hovorili s Ing. Alexandrom Ernstom, vedúcim odboru MsÚ, predsedom Mestskej názvoslovnej komisie v Prešove. Ten nám na úvod povedal...
    14.10.2001
    0
  • Pri pohľade na udalosti uplynulého týždňa sa nedá nezastaviť pri jednej, pomerne silno medializovanej. Ide o symbolické odovzdávanie prvej časti ukončených nájomných bytov v Starej tehelni, na ktorom sa zúčastnil veľvyslanec Európskej komisie v SR Walter Rochel, minister výstavby a regionálneho rozvoja SR István Harna a splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Klára Orgovánová. Fakt, že väčšinu bytov v spomenutej lokalite obsadia rómski spoluobčania u mnohých Prešovčanov vyvolal rôzne, nie vždy priaznivé reakcie. I preto považujem za nevyhnutné vrátiť sa k téme a uviesť skutočnosti, ktoré si nezainteresovaní vedome, alebo nevedome nepripúšťajú...
    9.10.2001
    0
  • Medzi centrom mesta Prešov a sídliskom Sekčov sa buduje nová cestná komunikácia K4. Od júla sa na tomto území, podobne ako je tomu zvykom aj pri výstavbách iných objektov, realizuje záchranný zisťovací archeologický výskum, ktorý potrvá do konca októbra. Výskum realizuje Archeologický ústav, výskumné stredisko Košice a Krajské múzeum v Prešove.
    5.10.2001
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK