Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Samospráva

  • Kritérium, aby mesačný príjem nájomcu a osôb s ním bývajúcich neprevýšil trojnásobok životného minima určili za základné poslanci prešovského mestského parlamentu svojím rozhodnutím 24. septembra pri prerokovaní spôsobu poskytovania novobudovaných nájomných bytov v lokalite Stará tehelňa v Prešove. Zároveň stanovili mesačný nájom vo výške 1,42 percenta z obstarávacej ceny bytu, čo po prepočte činí v priemere 800 Sk. Byty sú nižším štandardom určené sociálne slabším občanom, najmä Rómom.
    28.9.2001
    0
  • V súvislosti s barbarskými teroristickými akciami 11. septembra 2001 v New Yorku a Washingtone boli prijaté mimoriadne opatrenia na zabezpečenie ochrany a obrany obyvateľstva aj na území mesta Prešov.
    28.9.2001
    0
  • Jediná otázka vedúcemu kancelárie primátora Jozefovi Smetanovi. Čo ste pripravili do októbrového mesačníka Prešov?
    25.9.2001
    0
  • Pohľad na týždeň, ktorý je za nami ponúka neobvyklý obraz. Do Prešova sa zbehli udalosti so záberom celoslovenským, ale aj svetovým. V našom meste sa konali celoštátne oslavy Dňa armády SR za účasti predsedu vlády, ministra obrany a náčelníka generálneho štábu Armády Slovenskej republiky.
    24.9.2001
    0
  • Tragické udalosti, ktoré sa v uplynulom týždni odohrali v Spojených štátoch amerických zatienili všetko, čo sa v rovnakom čase udialo v rovine osobnej, rodinnej, komunitnej, politickej, či inej. Nikto, akokoľvek zasiahnutý vlastným osudom či problémami, nemohol ostať ľahostajným k tragédii, ktorú spôsobili zatiaľ presne neidentifikované sily v centrách hospodárskeho a politického života krajiny, ktorá je prirodzene považovaná za lídra tej časti sveta, v ktorej sa dosiahol najvyšší hospodársky rozvoj, najvyššia životná úroveň a najprudší vedecko-technický pokrok.
    17.9.2001
    0
  • Väčšine riešení predchádza diskusia, či polemika. Zainteresovaní i nezainteresovaní zaujímajú stanoviská, komentujú, kritizujú, rozčuľujú sa, zápasia o presadenie svojich názorov a východísk. Raz úprimne, inokedy so zištných pohnútok vyťahujú z talónu argumenty i " argumenty". To všetko do momentu, keď je treba vyniesť ortieľ. Keď je treba rozhodnúť so záväznosťou pre všetkých. Pre zástancov aj odporcov, pre dotknutých i nedotknutých. Na moment, na chvíľku, počas ktorej kompetentný orgán, či osoba vyriekne rozhodnutie všetko stíchne. Hovorí sa tomu "ticho pred búrkou". Zvyčajne za ním totiž nasleduje búrka protestov od tých, ktorých predstavy neboli naplnené. Samozrejme hromženie padá na hlavy tých, ktorí rozhodli. Nie na tie, ktoré nedokázali presadiť svoju pravdu, nie na tie, ktoré postavili v hierarchii hodnôt na prvé miesto osobné, či skupinové záujmy a neuspeli, nie na tie, ktoré odignorovali argumentáciu názorových protivníkov, ale na tie, ktoré brali do úvahy všetky pre a proti, ktoré rešpektujúc fakt, že na nich rozhodnutie stojí konali svoju povinnosť.
    11.9.2001
    0
  • Kto do teba kopijou, ty doňho... tiež! Diváci burácajú, občas spravia mexickú vlnu a vo vzduchu sa mieša pach konského potu, prachu a vzrušenia. Heroldi trúbia a po prvých rifoch sa ozývajú The Queen. Vlajky sa pyšne vzpínajú vo vetre, rovnako ako kone, bujné a sedlané vysokým sedlom. Heroldi trúbia... Ale, kde je Sir Ector? Nuž, prosím pekne, leží pod stromom, páchne a akosi sa nehýbe. A kto teda bude bojovať? A tak sa pokrývačov syn William chytá príležitosti, z panoša sa stáva nádejným mladým rytierom a bojuje za právo na lepší život (svojich kamarátov) a za lásku panien (spočiatku - ku koncu filmu už bojuje len za lásku). Kedysi William, dnes Sir Ulrich z Lichtenštajnska, v oddychovom filme Briana Helgelanda, oskarového scenáristu za L.A. Confidental...
    7.9.2001
    0
  • Prvým hosťom z Mestského úradu v Prešove v chatroome bol prvý zástupca primátora mesta Ing. Štefan Kužma, ktorý vo štvrtok 30. augusta 2001, medzi 10. a 12. hodinou, diskutoval s účastníkmi tohto chatu. Tu je prepis celého chatovania, v takmer nezmenenej podobe - je len trochu skrátený a odpovede sú zoradené k otázkam, aby v tom čitatelia nemali až taký chaos.
    31.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ako sa už v šarišskej metropole stalo zvykom, štátne sviatky, ktoré sú spojené s aktom kladenia vencov, sa konajú deň vopred. Má to svoju logiku, veď prečo si nespraviť počas voľného dňa voľno...
    30.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • O výsledkoch ôsmej riadnej schôdze mestskej rady v Prešove v tomto roku, ktorá bola v pondelok, informovali na pravidelnom brifingu novinárov jej členovia Ján Balún (SDKÚ), Václav Kohlmayer (SDĽ) a prednosta mestského úradu Eduard Stahovec.
    24.8.2001
    0
  • Na pravidelnom brífingu informoval novinárov primátor mesta Juraj Kopčák, ale aj jeho zástupcovia Štefan Kužma a Milan Laca, o bohatej aktivite radnice i napriek horúcim dovolenkovým augustovým dňom. O výstavbe priemyselného parku v Prešove rokoval primátor minulý týždeň na veľvyslanetve Veľkej Británie, kde hovorili konkrétne o renomovanej britskej firme, ktorá by mala záujem, najmä pokiaľ ide o infraštruktúru v doprave, participovať na budúcom parku v šarišskom regióne.
    22.8.2001
    0
  • Pýtam sa ľudí hýriacich ľahkými receptami: Prečo nie ste na poste primátora, poslanca ...? Na programe dňa – vyššia kvalita života Pred niekoľkými rokmi, na večeri, ktorú usporiadalo vedenie nášho partnerského mesta La Courneuve vo Francúzsku, prebehla medzi našou a hostiteľskou delegáciou zaujímavá diskusia. Naši priatelia nám v podstate vyčítali kroky vtedajšej vlády vedúce k medzinárodnej izolácii Slovenska, dávali nám jasne najavo, že im záleží na tom, ako vyzeráme v očiach vyspelej Európy, že im záleží na našom vstupe do NATO a EÚ.
    21.8.2001
    0
  • Ako sme už informovali, minulý týždeň sa zišli v Prešove primátori Bardejova, Levoče, Starej Ľubovne, Spišskej Novej Vsi, Popradu, Kežmarku a Vysokých Tatier na pozvanie primátora Juraja Kopčáka, aby dohodli spoločný postup pri organizovaní prezentácie regiónu Šariš a Spiš v spolkových krajinách Nemecka.
    17.8.2001
    0
  • V týchto dňoch sa v lokalite Stará tehelňa odovzdávajú do užívania v prvej etape prvé nájomné byty. Ide o 88, pričom druhých 88 bytov by stavbári mali dokončiť do konca tohto roka. Budú slúžiť na prenájom a nedajú sa odkúpiť do osobného vlastníctva. Viac o tejto problematike, ktorá neustále vyvoláva medzi Prešovčanmi veľa kontroverzných dohadov, ale i neopodstatnených emócií, sme sa už porozprávali s vedúcou odboru sociálneho, bytového a zdravotníctva MsÚ v Prešove JUDr. Annou Hrustičovou, ktorá nám hneď na úvod bližšie vysvetlila základné kritérium, ktoré musí občan splniť, aby získal strechu nad hlavou na Starej tehelni
    17.8.2001
    0
  • Prvý zástupca primátora mesta Prešov Štefan Kužma prijal v utorok na radnici skupinu mladých ľudí z partnerského mesta Brugherio v Taliansku, ktorí sa v týchto dňoch zúčastňujú medzinárodného stretnutia mládeže v rekreačnom stredisku Kysak - Brezie v rámci projektu Priatelia lesa.
    16.8.2001
    0
  • V piatok v mene ministra výstavby a regionálneho rozvoja SR Istvána Harnu odovzdal štátny tajomník ministerstva Roman Šipoš primátorovi mesta Prešov Ing. Jurajovi Kopčákovi zmluvu o poskytnutí dotácie z ministerstva na výstavbu II. etapy 88 nájomných bytov v lokalite Stará tehelňa.
    15.8.2001
    0
  • Životná úroveň sa, nie náhodou, častokrát posudzuje aj podľa stavu verejných sociálnych zariadení, najmä na (nielen) pre turistov frekventovaných miestach, akými sú autobusové, či železničné stanice. Ako je na tom metropola Šariša?
    15.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ľudské konanie by malo mať motív. Dôvod, pre ktorý sa človek rozhodol práve tak a nie ináč. Nie vždy je to ale tak. Často konáme necielene, nezdôvodnene. V takom prípade ide o stres, afekt, pudy, lebo nepríčetnosť vyvolanú psychickými poruchami, alkoholom, či drogami. Tak konanie s motívom, ako aj konanie bez neho môže mať pozitívne, alebo negatívne dôsledky. V prípade, ak absentuje úmysel, je veľmi ťažké posudzovať mieru viny, alebo zásluh jedinca na dôsledkoch. Keď je ale dokázateľné, že človek koná vedome, málokto má pochybnosť o tom, že za zlé dôsledky zasluhuje trest, za dobré odmenu.
    13.8.2001
    0
  • Keď takmer pred dvoma mesiacmi, druhý júnový utorok, zavítal na svoju prvú oficiálnu návštevu do Prešova mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Nemecka v SR Frank Lambach, na prijatí u primátora Juraja Kopčáka v priateľskej besede viac razy zarezonovala ponuka nemeckého hosťa na konkrétnu prezentáciu regiónu Šariš, ale aj Spiš, z hľadiska cestovného trhu v ich krajine.
    9.8.2001
    0
  • Na každom mieste, kde som sa zdržiaval buď počas štúdií, alebo pracovne, každý, s kým som prišiel do styku, vedel, že som Prešovčan. K Prešovu som sa hlásil pri dlhšom pobyte v Košiciach, Bratislave, Tlmačoch, Prahe i Brne, ale i počas kratších pobytov na Slovensku, v Čechách aj vo vzdialenej cudzine. Priatelia a známi sa ma pýtali, prečo? Nie vždy totiž z toho vyplývali príjemné reakcie okolia, nie vždy to osožilo profesionálnej kariére. Odpovedal som vždy argumentáciou: "Prešov nie je obyčajné tuctové mesto. Bolo vždy dôležitou križovatkou, cez ktorú prechádzali Európania i ľudia zo zámoria preto, aby roznášali tovar, ale aj kultúru, myšlienky, duchovno, vzťahy, postoje k životu, skrátka ľudia, ktorí v súčinnosti s miestnou komunitou tomuto mestu dávali charakter, formovali ho. Mnohí z nich rozšírili rady starousadlíkov, asimilovali sa a zväčšovali, už ako Prešovčania obzory spoluobčanom. Istotne veľmi umne. Pretože sa tu po stáročia kládol dôraz na vzdelanie, morálku a mravy, vzájomnú úctu a rešpekt občanov, bez ohľadu na rasu, národnosť, náboženstvo, vek, či postavenie. Jednoducho, v meste zavanul duch, v ktorom sa dobre cítim a podľa reakcií mojich známych, ktorí tu chvíľku pobudli, dobrý dojem z atmosféry nie je len výsledkom mojej lokálpatriotickej slepoty. Toto všetko sa mohlo v meste hromadiť vďaka tomu, že tu žijú v rozhodujúcej väčšine dobrí a múdri ľudia, vďaka tomu, že mesto rástlo, zväčšovalo svoje územie a počet obyvateľov prirodzene, nie krkolomnými skokmi, ktorých dôsledkom je odcudzenie a strata identity."
    6.8.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK