Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Samospráva

  • Areál letného kúpaliska so štyrmi bazénmi otvorili 1. augusta naplno na prešovskom Sídlisku III. Skúška obnovenia prevádzky 31. júla po tom, čo areál sčasti zatopili prívalové vody z neďalekého toku rozvodnenej Torysy, dopadla dobre. Popoludní využívalo služby okolo 1300 návštevníkov. Podľa odhadu Františka Fecha, vedúceho areálu, ktorý má na starosti mestská príspevková organizácia Mestská správa služieb v Prešove, 1. augusta vzhľadom na teplé počasie môže byť areál naplno využitý, t. j. môže si tu leto užívať 1700 ľudí. Kým 31. júla bola voda v bazénoch zohriata ešte len na 19 až 20 stupňov, pri dopoludňajšom otvorení 1. augusta už mala teplotu 23 stupňov Celzia.
    3.8.2001
    0
  • Samosprávne orgány mesta Prešov vyčíslili škody na majetku mesta v dôsledku povodne na rieke Torysa, pretekajúcej mestom na 3,1 milióna Sk. Ide o zničenie a poškodenie cyklistických a peších chodníkov a terénu. Okrem toho príspevková organizácia mestská správa služieb, ktorá spravuje v dotknutom území areál letného kúpaliska vykázala škodu na ňom na 200 tisíc Sk.
    2.8.2001
    0
  • Druhú časť hate v rieke Torysa v priestore Sídliska III v Prešove 30. júla krátko po 13. hodine odstránili a umožnili tak, aby sa prúd vody vrátil do pôvodného koryta. Demoláciu asi 5 m dlhého železobetónového vodného diela realizovala košická spoločnosť Demonta v spolupráci s pracovníkmi kameňolomu Maglovec pri Prešove. Prvú podstatne dlhšiu asi 30-metrovú časť hate odstrelili vo štvrtok 26. júla o 21. 20 h v čase, keď sa Torysa vyliala, prerazila navyše násyp na svojom pravom brehu a vody ohrozovali aj niekoľko 12-poschodových vežiakov na sídlisku.
    1.8.2001
    0
  • Príroda nám v uplynulom týždni ukázala tvár, ktorú sme v takej podobe a krutosti v našom meste doteraz nepoznali. Zaškerila sa na nás niekoľkodňovou hrozivou tmavošedou oblohou, bleskami, hromobitím, dažďom, ale hlavne prúdmi vody, pre ktoré už koryto Torysy jednoducho nestačilo.
    30.7.2001
    0
  • V Prešovskom kraji postihli záplavy vyše stovku miest a obcí. Suchý neostal ani jeden z okresov.
    26.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Primátor mesta Ing. Juraj Kopčák vyhlásil v stredu o 11.30 h druhý stupeň povodňovej aktivity na celom toku rieky Torysy na území mesta Prešov. O päť minút nato vyhlásil druhý stupeň aj na celom toku rieky Sekčov. V tom čase hladina Torysy mala výšku až 350 cm a rieka Sekčov zaznamenala výšku 300 cm. Zástupca primátora Ing. Štefan Kužma ešte pred vyhlásením povodňovej aktivity priamo koordinoval prvé prventívno-bezpečnostné práce v inkriminovanej oblasti. Situácia sa však v priebehu niekoľkých hodín doslova zdramatizovala, keď hladina Torysy začala stúpať a dosiahla až maximálny stav 410 cm (dnes o 9. h hladina poklesla už len na 260 cm).
    26.7.2001
    0
  • Pre deti a študentov je leto časom prázdnin, pre mnohých dovolenkovým obdobím, pre novinárov a média uhorkovou sezónou. So stúpajúcou teplotou akosi prirodzene klesá aktivita, život sa spomaľuje, vytvára sa viac priestoru na leňošenie, alebo kulantne povedané, na zaslúžený odpočinok. Ten chceme užívať v príjemnom prostredí, obklopení ľuďmi, ktorí nás neznervózňujú, naopak, vytvárajú dobrú atmosféru, pohodu. Niekedy uvedomele, niekedy prirodzene sa i my štylizujeme do úlohy príjemných spoločníkov, ľudí starostlivých, dbajúcich o pohodlie a dostatok všetkého, čo k atmosfére leta patrí...
    24.7.2001
    0
  • Netreba byť pamätníkom, aby človek v myšlienkach vylovil podobu mesta Prešov spred desiatich, dvadsiatich, či štyridsiatich rokov. Pre mladú generáciu, možno aj pre dnešných tridsiatnikov, je možné nadobudnúť akúsi predstavu z dobových fotografií, obrazov, z historickej literatúry, ktorej zasa nie je tak veľa a z rozprávania tých, ktorí spojili dlhšiu časť svojho života s týmto mestom. Hádam len posledne menovaný spôsob môže vytvoriť plastický obraz mesta z onej doby. To preto, že historikov prioritne nezaujímajú detaily prostredia a priestoru, ale udalosti a ich súvislosti. Ale i preto, že fotografi a výtvarní umelci pre svoje témy obyčajne hľadajú veci pekné.
    17.7.2001
    0
  • Čistenie mesta a údržbu zelene má v Prešove na starosti firma KoaLA, s. r. o., Prešov, s ktorou má mesto podpísanú zmluvu. Tá však koncom roka vyprší, mesto sa preto rozhodlo vypísať verejnú súťaž na zmluvného partnera pre ďalšie obdobie.
    16.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • O výsledkoch siedmej (júlovej) riadnej schôdze Mestskej rady v Prešove v tomto roku, ktorá zasadala v pondelok, informovali jej členovia Milan Berdis (SDĽ) a Stanislav Goban (KDH), ako aj zástupca prednostu MsÚ Marián Eliáš. Na rokovaní boli dve novely štatútov, a to mestského fondu podpory a rozvoja športu v meste Prešov a Ceny mesta Prešov.
    12.7.2001
    0
  • Ako informoval primátor mesta Juraj Kopčák na pravidelnom brífingu novinárov, stretol sa uplynulý týždeň na pôde radnice so zástupcami vysokoškolákov, no predovšetkým s akademickými funkcionármi jednotlivých fakúlt Prešovskej univerzity, aby nielen opätovne prediskutovali vznik "vysokoškolského klubu", ale spoločne pripravili návrh na založenie občianskeho združenia pod názvom Vysokoškolský klub - Spoločensko-pastoračné centrum.
    12.7.2001
    0
  • Margite Oravcovej prišiel 10. júla blahoželať s kyticou kvetov k jej 100. narodeninám primátor Prešova Juraj Kopčák. Na vzácny zápis doniesol so sebou aj pamätnú knihu mesta Prešov. Jubilantka, ktorá sa narodila 4. júna 1901 na Spiši, ale dlhé roky žije v Prešove, si s gratulantom v dobrej nálade pripila na ďalšie roky života.
    11.7.2001
    0
  • Pre mnohé deti i rodičov, verím radostne, pre časť z nich s rozčarovaním, skončil v uplynulom týždni školský rok 2000/2001. Ranné autobusové a trolejbusové spoje budú o čosi prázdnejšie a tichšie, na uliciach nebudeme stretávať početné skupiny rozjarených a rozšantených detí, učitelia si na chvíľku vydýchnu, rodičom pribudnú starostí, čo s deťmi v čase, keď sú v zamestnaní a starí rodičia možno vďačne, možno s pocitom, že prinášajú obete, prevezmú na čas zodpovednosť za vnúčence. Na dva mesiace sa skrátka zmení rytmus života rodín s ratolesťami, aby po prázdninách mohol naštartovať ten obvyklý, pracovný.
    2.7.2001
    0
  • Čas sa vo fyzike vníma ako štvrtá dimenzia priestoru. Počas života na Zemi sa teda pohybujeme v priestore majúcom tri rozmery, ktoré vnímame zmyslami, a v čase. Všetky vymenované veličiny máme k dispozícii pre uspokojovanie svojich životných potrieb. Záleží na nás, ako a na čo ich využívame, čo nám prinášajú a akú stopu naše pôsobenie v tomto priestore zanechá pre budúce generácie. Kým z trojrozmerného priestoru, vo vzťahu k nášmu životu neubúda, čas plynie a každým okamihom sa zmenšuje jeho časť vymedzená pre nás. I preto by sme mali tento rozmer využívať s vedomím, že nič, čo uplynulo sa už nevráti.
    25.6.2001
    0
  • "Dohodnite sa doma, čo je vašou prioritou a my vám pomôžeme pri jej realizácii." Takto v kocke by sa dali charakterizovať minulotýždňové rozhovory s ministrom školstva SR, nemeckým veľvyslancom i veľvyslancom Európskej komisie pôsobiacimi na Slovensku. Možno, že by takéto rozhovory mali byť opakovane vysielané v rozhlase a televízii, aby sa dostali do povedomia ľudí, ktorí stále čakajú pomoc, nevedia však pomenovať ťažiskový problém. Najradšej by prijali pomoc vo všetkom. A to prirodzene nejde. Jednak preto, že naraz sa nič urobiť nedá, ale aj preto, že by sme prestali byť vnímaní ako svojprávna pospolitosť schopná rozhodovať o svojom osude.
    18.6.2001
    0
  • Medzi šampiónmi 6. ročníka medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2001 v Prešove, ktorá skončila 15. júna, sa slovenské vína na rozdiel od minulých ročníkov nestratili. Vyhrali dve kategórie a to medzi bielymi suchými vínami Sauvignon, neskorý zber, ročník 2000, výrobca WOOD Radošina a medzi tokajskými vínami Trojputňový tokaj, ročník 1983, výrobca City servis Košice.
    18.6.2001
    0
  • Komunitná nadácia Prešov (KNP) už niekoľko rokov finančne podporuje rôzne aktivity inštitúcií, organizácií, či jednotlivcov. V rámci programu Mám rád Prešov sa chystá podporiť tých, ktorí chcú napríklad vyčistiť park, okolie Torysy, nákupných stredísk, opraviť detské ihrisko, skrášliť niektoré z verejných priestranstiev výsadbou okrasných drevín a kvetín, prípadne majú ešte originálnejší nápad.
    14.6.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • "Kto nám zaručí, že sa o dva, či päť rokov nezmení Územný plán sídelného útvaru mesta Prešov?" Toto je často kardinálna otázka Prešovčanov žijúcich, alebo majúcich nehnuteľnosť v tej časti nášho mesta, v dotyku ktorej, alebo v ktorej bude logicky trasovaná diaľnica D1. Nuž, dala by sa položiť aj protiotázka: "Kto, komu a ako zaručí, že toto bude ešte naším problémom, že my, teraz žijúci budeme mať nie len vplyv na dianie v meste, ale že sa dožijeme času, keď bude výstavba diaľnice aktuálna?"
    11.6.2001
    0
  • Hovorí sa, že najťažšia práca je práca s ľuďmi. Asi na tom čosi bude, pretože takmer každý, kto okúsil čo i len štipku tohto druhu práce, s uznaním hovorí o tých, čo dennodenne, celé hodiny trávia v inštitúciách slúžiacich rôznym kategóriám občanov. Žiaľ, na Slovensku je to tak, že kým si čosi nevyskúšame na vlastnej koži, nemáme spravodlivý meter na hodnotenie ľudí z nám neznámej oblasti. A tak by bolo asi najlepšie, keby každý občan našej vlasti bol chvíľku prezidentom, chvíľku poslancom, premiérom, richtárom, lekárom, učiteľom, direktorom, úradníkom, policajtom, možno aj majiteľom firmy, politikom, či novinárom. Skúsil by si, ako to chutí a potom by snáď s väčšou úctou hovoril o tých, ktorí v spomenutých i nespomenutých pozíciách, raz úprimne a z presvedčenia, inokedy z menej ušľachtilých pohnútok vystavujú svoju kožu napospas verejnosti.
    4.6.2001
    0
  • Dovedna 17 členov poslaneckého klubu Strany demokratickej ľavice (SDĽ) v mestskom parlamente v Prešove na jeho rokovaní 28. mája opustilo rokovaciu sálu pred hlasovaním o doplnení návrhu na udelenie ceny mesta Prešov za rok 2000 o pátra Lukáša. Po ich odchode bolo napokon z 30 prítomných poslancov - členov Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) 28 za návrh, ktorý v mene skupiny poslancov za KDH predložil Pavol Herman.
    30.5.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK