Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Samospráva

  • Aktivity bez efektu Hovorí sa, že žijeme dobu komunikačných technológií. Možno je to celkom pravdivé. Za komunikáciu považujeme využívanie elektronických a tlačených médií, telefón, pevný, či mobilný, e-mail, alebo internet. Všetky vymenované i nevymenované technické prostriedky môžu slúžiť pre dorozumievanie sa ľudí. Slúžia? Rozumieme si lepšie? Nechcem si sám odpovedať a už vôbec nie vnucovať názor. Mám však pocit, že čím sú prostriedky početnejšie a dostupnejšie, tým je zložitejšie doručiť informáciu tam, kde patrí a dosiahnuť konsenzus tak, aby boli zainteresované strany spokojné.
    8.4.2002
    0
  • Účtovný prebytok v sume bezmála 4, 35 milióna Sk vykázalo mesto Prešov zo svojho minuloročného hospodárenia. Príjmy činili 540, 98 milióna Sk, výdavky 536, 63 milióna Sk. Na svojom zasadaní 25. marca členovia Mestského zastupiteľstva v Prešove správu o záverečnom účte mesta Prešov za rok 2001 prijali bez pripomienok. Zo schváleného uznesenia vyplýva, že do ďalších svojich zdrojov z dosiahnutého prebytku prevedie bezmála 3, 6 milióna Sk, z toho na pasívne finančné usporiadanie je určených vyše 2, 2 milióna Sk. Z nich zimnú údržbu ciest dofinancujú necelým 1, 15 milióna Sk, demontáž vianočnej výzdoby vyjde na vyše 932 tisíc Sk a do Fondu podpory a rozvoja športu prevedú 150 tisíc Sk.
    26.3.2002
    0
  • Nie sľuby, ale výsledky "Komu česť, tomu česť, pastierovi trúba." Do týchto slov bolo skoncentrované poznanie desiatok generácií ľudí žijúcich pred nami. Poznanie, že každý z nás má nárok na také uznanie, aké si zaslúži. Nie také, aké si sám želá, či nárokuje, ani nie také, aké mu "ordinujú" jeho pochlebovači. V dejinách ľudstva požívalo počas svojho života neprimeraný honor nekonečne veľa hodnostárov každej kategórie. Keď sa pominuli, nikto si na nich ani nespomenul. Na druhej strane tu bolo množstvo ľudí, ktorí sa ťažko prebíjali životom, bez strechy nad hlavou, slušnej obživy, akejkoľvek suity. Dnes sú označovaní za géniov, staviame im pomníky, citujeme ich výroky, opierame sa o ich myšlienky. Ukazuje sa, že nie zadarmo. To, čo po nich ostalo totiž dokazuje, že nie slovami, nie sľubmi, či prehnaným sebavedomím a aroganciou, ale výsledkami svojho pôsobenia zanechali v ľudských dejinách pozitívne stopy. Na nich stojí civilizovaný svet, sú garanciou správneho smerovania nás všetkých, obyvateľov planéty Zem.
    25.3.2002
    0
  • Absencia aktívneho uvedomenia si zodpovednosti Z času na čas je aj v týchto príhovoroch venovaná pozornosť korešpondencii. Tej, ktorá prichádza na radnicu, či na Mestský úrad v Prešove bez uvedenia konkrétnej osoby, alebo útvaru, na ktorý sa pisateľ obracia, takej, ktorá je adresovaná primátorovi mesta i tej, ktorá smeruje k Jurajovi Kopčákovi, ako osobe. Ide o korešpondenciu, pod ktorú sa ľudia podpíšu, ku ktorej sa hlásia, o listy, ktoré sú otvorene anonymné, také, na ktorých sa pisateľ identifikuje ako "občania", alebo "vaši voliči", ale aj také, pod ktorými je uvedené falošné meno, nepravý podpis a zavádzajúca adresa. Asi nemá zmysel venovať sa podrobne pohnútkam pisateľov, ktorí sa hanbia identifikovať. Zaujímavé možno bude zastaviť sa pri obsahu.
    18.3.2002
    0
  • Priestor vzájomnej úcty a porozumenia V živote stretávame množstvo ľudí, ocitávame sa v rôznych prostrediach a systémoch, sme nútení riešiť celý rad situácií, do ktorých sa dostávame sami, alebo nás do nich zatlačia naši priaznivci, priatelia, odporcovia i nepriatelia. Toto všetko na nás zanecháva stopy. Všelijaké. Pozitívne i negatívne, inšpirujúce i odpudzujúce a varujúce. Toto všetko z nás robí ľudí príťažlivých i nesympatických, komunikatívnych i uzavretých, príjemných i neznesiteľných. Iste nie bez nášho pričinenia, určite však aj s výrazným prispením toho a tých, na ktorých sme v živote narazili. Veľmi podobný osud s osudom ľudí majú aj menšie i väčšie komunity. Obce, mestá, regióny a štáty.
    11.3.2002
    0
  • V súvislosti s jarným upratovaním v našom meste, ktoré sa začalo v pondelok 4.marca sme oslovili riaditeľa Technických služieb mesta Prešov a.s. Antona Balčáka, aby nás informoval o zabezpečení tejto akcie...
    7.3.2002
    0
  • Neľahký proces prechodu kompetencií Návraty do týždňa, ktorý máme za sebou, sú akousi inventúrou diania v uplynulých siedmich dňoch. Diania v meste, alebo v súvislosti s mestom, ktoré bolo chcené, plánované, ale i diania, ktoré prišlo náhodou, bez pričinenia aktérov. Keď sa hovorí, že sú týždne nezaujímavé, nudné, neznamená to, že boli prázdne, že sa v nich nepracovalo, neriešili problémy. Mnoho informácií z diania v meste sa dotýka takého úzkeho kruhu komunity, že by asi nebolo veľmi taktné zaťažovať nimi celú pospolitosť. Na druhej strane práve riešenia takýchto problémov sú najkomplikovanejšie, najzložitejšie. Iste aj preto, že sa nedá vyhovieť každému, z čoho jasne vyplýva, že dochádza ku konfliktom a následnej nespokojnosti občanov.
    4.3.2002
    0
  • Rozhodnutia bývajú všelijaké. Dobré, zlé, múdre, hlúpe, zmysluplné i nezmyselné, uvážené i neuvážené. Robíme ich slobodne alebo pod nátlakom, individuálne alebo kolektívne. Zodpovednosť za akékoľvek rozhodnutia obyčajne padá na konkrétne hlavy, na konkrétne štruktúry. Raz právom, inokedy nespravodlivo. Ťažko sa to rozpoznáva, pretože aj názor na to, kto by mal zodpovednosť niesť, nie je vždy dielom zdravej úvahy, profesionálneho vyhodnotenia situácie, dokonca poznania okolností, východísk a kompetencií.
    25.2.2002
    0
  • "Činnosť mestskej polície vychádzala v roku 2001 zo zákona č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v znení neskorších zmien a doplnkov. Jej zamestnanci, ako poriadkového útvaru obce zabezpečovali verejný poriadok v meste, plnili úlohy, ktoré mestskej polícii vyplývajú vo VZN, v uznesení MsZ a z rozhodnutí primátora mesta," konštatovala o. i. podrobná Informatívna správa o činnosti Mestskej polície v Prešove za uplynulý rok, o ktorej rokovala mestská rada na svojom pravidelnom druhom (februárovom) zasadnutí v tomto roku.
    25.2.2002
    0
  • Svedomie zahalené chladnou kalkuláciou Možno by bolo zaujímavé publikovať, koľko reklám na produkty B.M.G. Invest, či Horizont Slovakia, a. s. zverejnili mnohé noviny, časopisy, rozhlasové stanice a televízne spoločnosti od vzniku spomínaných firiem. Keby sme takýmto údajom disponovali, istotne by nás napadla otázka, či to náhodou nie sú tie isté masovokomunikačné prostriedky, ktoré dnes hovoria a píšu o veľkom podvode a krčovite hľadajú vinníka za to, že desaťtisíce, či státisíce občanov tohto štátu prišlo o úspory, vlastné peniaze, ktoré si po celé roky odkladali ako istú zábezpeku pre časy budúce.
    18.2.2002
    0
  • Samospráva nie je všemohúca Zdá sa, že i v dvanástom roku existencie samosprávy miest a obcí na Slovensku máme problémy so zaradením tejto úrovne verejnej správy do pozície, ktorá jej prináleží. Na jednej strane existuje množstvo výhrad voči jej predstaviteľom i voči službe, ktorú vykonávajú, na druhej strane, čím ďalej, tým viac ľudí vníma samosprávu ako adresáta, na ktorého je náležité obrátiť sa v tiesni. A tak sa na radniciach, či obecných úradoch stretávame s ľuďmi, alebo písomnosťami, cez ktoré chcú po nás občania riešenia problémov z každej oblasti života. Neberúc do úvahy kompetenčné, alebo kapacitné možnosti. Prosia, žiadajú, vyhrážajú sa, alebo "lobujú". Výsledkom je, alebo vyriešenie problému, alebo pocit krivdy a zanevretie na všetko, čo so samosprávou súvisí...
    11.2.2002
    0
  • Ako sme už informovali, počas dvojdňovej pracovnej návštevy v poľskom meste Wroclaw, primátor mesta Ing. Juraj Kopčák (v delegácii ďalej boli viceprimátor Ing. Štefan Kužma a pracovník kancelárie primátora Ing. Milan Tkáčik) podpísal v stredu minulý týždeň Deklaráciu o vytvorení Višegrádskeho festivalu.
    6.2.2002
    0
  • Začiatok roka už tradične je príležitosťou, kedy na odbor kultúry, športu a turizmu Mestského úradu v Prešove (Hlavná 73) môžete podať svoje písomné návrhy na laureátov Ceny mesta Prešov za rok 2001. Jej laureátmi sa môžu stať jednotlivci alebo kolektívy, ktoré v šarišskej metropole pôsobia alebo sa jej problematikou zaoberajú.
    5.2.2002
    0
  • Zvíťazil záujem mesta XXIII. riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove, ktoré sa konalo na začiatku uplynulého týždňa malo v programe prerokovanie a schválenie najdôležitejšieho dokumentu mesta - rozpočtu na rok 2002. Prijali sme rozpočet, ktorý predurčuje možnosti mesta a vyčleňuje prostriedky pre jednotlivé oblasti života v ňom. Rozpočet, v ktorom je na strane príjmov i výdavkov rovnaká číslica - 505 miliónov 700 tisíc Sk.
    4.2.2002
    0
  • Delegácia mesta Prešov, ktorú vedie jeho primátor Ing. Juraj Kopčák, odcestovala v utorok na dvojdňovú pracovnú návštevu do poľského mesta Wroclaw. Ďalej sú v nej viceprimátor Ing. Štefan Kužma a pracovník kancelárie primátora Ing. Milan Tkáčik. Cieľom návštevy je podpísať Deklaráciu o vytvorení Višegradského festivalu, a to primátormi miest Olomouc (ČR), Pécs (Maďarsko), Wroclaw (Poľsko) a Prešov.
    31.1.2002
    0
  • Málo vieme o sebe Túžba po rýchlom dosiahnutí výsledku má často za následok aktivity, ktorých cieľom je procesy urýchliť. Niekedy to ide, inokedy nie. Snaha konať v prospech veci, hlavne v inštitúciách, ktoré sú na očiach verejnosti, sa prakticky nedá utajiť. Zverejnenie konkrétnych krokov, smerujúcich k žiadanému cieľu obyčajne už nie je priamo v moci konajúcich. Občania sa dozvedajú o činnosti, napríklad radnice, sprostredkovane. Pri sprostredkovaní sú používané rôzne formy. K suchým správam sa obyčajne priradí konkrétny dojem sprostredkovateľa a nezriedka i atmosféra, ktorá vyvolá buď neadekvátnu nádej, alebo aktivitu dopredu odsúdi, ako neperspektívnu. A tak sa stáva, že nadobúdame dojem, že sa veci nedaria, alebo naopak, že sa čosi stalo neočakávane.
    28.1.2002
    0
  • Po nedávnom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa prešovskí poslanci zídu znova. Tentokrát na riadnom zasadnutí, ktoré začína dnes (pondelok, 28. 1. 2002) o 13. hodine v zasadačke Krajského úradu v Prešove.
    28.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Ako sme už informovali, bol novelizovaný zákon SNR 162/95 Z. z. o katastri nehnuteľnosti a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon), z čoho pre občanov ohľadom dani z nehnuteľnosti vyplývajú určité povinnosti. V tejto súvislosti sme požiadali o rozhovor vedúcu finančného a plánovacieho odboru MsÚ v Prešove Ing. Máriu Novákovú.
    16.1.2002
    0
  • Na pôde prešovskej radnice sa v piatok popoludní stretli primátori Prešova, Veľkého Šariša, Sabinova a Lipian (Ing. Juraj Kopčák, Ing. Róbert Oros, Ing. Peter Mladý, Ing. Eduard Vokál), prednostovia týchto mestských úradov (Mgr. Eduard Stahovec, Ing. Bartolomej Leško, Ing. Jozef Križalkovič), ako aj prednosta Okresného úradu v Sabinove Ing. Pavol Slaninka.
    16.1.2002
    0
  • V uplynulom týždni sme sa rozlúčili s rokom 2001. Každý po svojom. Jedni doma, v kruhu rodiny, druhí v centre mesta, medzi Prešovčanmi, ďalší kdesi mimo mesta, na horách. Verím, že drvivá väčšina v zdraví, pohode a v dobrej nálade. Asi by málokto dokázal presvedčivo povedať, či sa tešil z toho, že má ďalší rok života opäť za sebou, alebo preto, že sa to na Silvestra jednoducho patrí. Dôležité je, že udržiavame tradície a že nikto z nás nechce byť posledný deň v roku sám.
    7.1.2002
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK