Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Spoločnosť

  • Pietny akt pri príležitosti Dňa národného smútku sa konal 18. novembra na prešovskom verejnom cintoríne. Piesňou spievanou po nemecky Duša moja, chváľ Pána jeho program otvoril spevokol Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove. Veľvyslanec NSR v SR Frank Lambach zvýraznil tradíciu tejto spomienky v Nemecku od roku 1918, keď v predposlednú nedeľu pred adventom si pripomínajú pamiatku vojnových obetí. Poďakoval sa slovenskej strane za možnosť vybudovať cintoríny nemeckých vojakov z 2. svetovej vojny na viacerých miestach SR.
    19.11.2001
    0
  • Za hlboko múdreho človeka, filozofa považuje blahoslaveného gréckokatolíckeho biskupa-mučeníka Pavla Petra Gojdiča (1888-1960, biskupom 1927-1950) jeho rehoľný brat, osobný sekretár z rokov 1948 a 1949 a precízny znalec jeho života Marián Potaš (nar. 1918). Ako 17. novembra po slávnosti prenesenia relikvií P. P. Gojdiča do katedrály sv. Jána Krstiteľa na trvalé verejné uctievanie ďalej povedal, túto svojím spôsobom genialitu zakrýval skromnosťou a pokorou pred Bohom a ľuďmi. "To mu vynieslo dnes slávu a svet sa mu klania, no pred 50 rokmi ho ponižujúco súdili ako zlodeja, buriča, rozvracača štátu," dodal.
    19.11.2001
    0
  • Ak štúdium popri zamestnaní (ŠPZ) nebude v ďalšom období spoplatňované, tak podľa prorektora Prešovskej univerzity (PU) v Prešove Vladimíra Leška zanikne rýchlosťou svetla. Kvestor PU Igor Gula k tejto téme na tlačovej besede v Prešove 7. novembra dodal, že nemusia sa vyberať poplatky od poslucháčov ŠPZ, ale zákon o vysokých školách (VŠ), ktorého vládny návrh ide na prerokovanie do parlamentu, musí dať jasnú odpoveď, kto má za tieto výkony VŠ zaplatiť.
    9.11.2001
    0
  • Petíciu za rozšírenie ubytovacích kapacít Študentského domova Prešovskej univerzity (ŠD PU) v Prešove s vyše 1200 podpismi poslucháčov PU zaslali v pondelok 5. novembra predsedovi Národnej rady SR. Informovali o tom 7. novembra novinárov v Prešove členovia petičného výboru Gabriela Jurašková a Michal Kaliňák. Počkajú na reakciu šéfa parlamentu a potom sa rozhodnú či začnú presviedčať aj konkrétnych poslancov. "Nežiadame, aby hneď zajtra nám postavili nový internát, ale kompetentných upozorňujeme na to, aby plnili priority tejto vládnej koalície," povedal M. Kaliňák.
    9.11.2001
    0
  • Pokyn na začatie kontroly vydania stavebného povolenia na výstavbu tzv. nábrežnej komunikácie v Prešove dal prednosta Krajského úradu (KÚ) v Prešove Jozef Polačko. Informoval o tom 29. októbra v Prešove na stretnutí s novinármi. Stavebné povolenie Slovenskej správe ciest (SSC) vydal odbor dopravy a cestného hospodárstva KÚ a o jeho zrušení rozhodol 16. októbra t. r. odbor štátnej cestnej správy Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
    9.11.2001
    0
  • S cieľom, aby sekretariát Splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity bol čo najbližšie k problémom rómskeho etnika v najproblematickejšej lokalite, ale aj k možným návrhom na ich riešenie otvorili 22. októbra v Prešove kanceláriu jeho regionálnej pobočky. Na prvom takomto mimobratislavskom pracovisku pre územie predovšetkým Prešovského a Košického kraja budú podľa slov splnomocnenkyne Kláry Orgovánovej pôsobiť dovedna traja zamestnanci.
    24.10.2001
    0
  • Na posilnenie duchovna v živote veriacich zameriava celú svoju činnosť kňazský zbor rímskokatolíckeho dekanátu v Prešove. Jeho dekan Stanislav Stolárik 23. októbra na vôbec prvom stretnutí s novinármi zo svetských a cirkevných médií v Prešove informoval o celom rade aktuálnych aktivít, sledujúcich práve tento cieľ. Aj toto stretnutie vnímal ako jeden z prejavov intenzívnejšej komunikácie s verejnosťou od svojho nástupu do funkcie pred necelým rokom.
    24.10.2001
    0
  • Róbert Krestián z Hotelovej akadémie Prešov a družstvo Giorgio Perlasca z Budapešti vyhrali 18. októbra kategórie jednotlivcov a kolektívov 9. ročníka medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov pod názvom De Kuyper Eurocup 2001 v Prešove. Dovedna tri druhy nápojov miešalo 71 súťažiacich v 36 družstvách z 28 slovenských škôl typu hotelových akadémií a učilíšť zo Slovenska a 8 družstiev zo zahraničia. Najviac až tri boli z Poľska, dve z Maďarska a po jednom z Ukrajiny, Dánska a Slovinska.
    22.10.2001
    0
  • Hosťom prešovskej kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) na ostatnej prednáške v rámci programu Jour-Fixe bol Juraj Alner, šéf slovenskej sekcie Asociácie európskych novinárov a člen výkonnej rady asociácie. Prezentoval sa prednáškou na tému Budúcnosť Európskej únie.
    17.10.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Komunitná nadácia Prešov (KNP) a občianske združenie Fotoamatér Club (FAC) Prešov pripravili pre verejnosť novú fotosúťaž s názvom Prešov - mesto, v ktorom žijem.
    16.10.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Viac ako sto modelov v desiatich kolekciách predstavila v utorok minulý týždeň Prešovčanom módna návrhárka Annatha - Aja Hurtuková. Vo svojej Empire Show ponúkla Aja prítomným možnosť výberu oblečenia na jeseň a zimu 2001/2002.
    15.10.2001
    0
  • "Minulý školský rok sme dokončili prvú fázu projektu, v ktorej odborné školy predstavujú svoj výukový profil. Spolupracovali sme s so školou Waltera Heckera z nemeckého Kasselu a s maďarským partnerom z Cegledu. Náš projekt bol zameraný na multimediálnu prezentáciu profilov škôl," povedal nám PaedDr. Jozef Muránsky (na obr.), koordinátor projektov Socrates - akcia Comenius 1 a Infovek na Strednom odbornom učilišti (SOU) služieb a Dievčenskej odbornej škole (DOŠ) v Prešove.
    4.10.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Združenie podnikateľov Slovenska Prešovského kraja na svojom riadnom zhromaždení dňa 2. 10. 2001 podporilo decentralizáciu štátnej správy prostredníctvom konštituovania VÚC a vyjadrilo nádej, že budúce usporiadanie štátu zníži mieru byrokracie a zvýši úroveň ochrany podnikateľov pred subjektívnym, nejednotným a často svojvoľným postupom orgánov štátnej správy...
    3.10.2001
    0
  • Za účasti takmer 150 účastníkov a zahraničných hostí z piatich krajín sa koncom septembra konala vo Varšave konferencia o medzinárodná spolupráca v ekologickej výchove. Cieľom konferencie bolo prehodnotenie doterajších výsledkov z realizovaných medzinárodných projektov a hľadanie nových námetov a poučení. Zastúpenie na konferencii mal aj Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny (SZOPK) Prešov, ktorý získal aj ocenenie.
    2.10.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Národnú výstavu psov všetkých plemien ako jediné celoslovenské podujatie, na ktorom udelia titul Víťaz Slovenska 2001 v každom plemene chystá na nedeľu 30. septembra Miestny kynologický klub Šariš so sídlom v Prešove.
    28.9.2001
    0
  • Medzi 50 slovenskými mestami, ktoré sa počas troch dní (od tohto piatka až do nedele) na základe výzvy Asociácie pre umenie a komunikáciu v Bratislave, zapoja do projektu Sme na jednej lodi, nebude chýbať ani Prešov. Ide o konkrétny prejav na barbarské teroristické útoky 11. septembra v New Yorku a Washingtone.
    28.9.2001
    0
  • Spokojnosť a zároveň prekvapenie, že všetci neštátni lekári v okresoch Prešov a Sabinov, čo prisľúbili účasť sa zišli na školení zo zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci vyjadril 19. septembra ráno o 8. h pri jeho otvorení predseda Regionálnej asociácie súkromných lekárov (RASL) v Prešove a v Sabinove Dušan Lipták. V preplnenom bare hotelu Dukla sa na začiatku prezenčná listina nepodpisovala, ale podľa D. Liptáka zhromaždilo sa tu ohlásených asi 90 percent z 210-člennej základne (bez stomatológov, ale vrátane psychológov) tejto RASL.
    20.9.2001
    0
  • Zhruba 90 percent neštátnych lekárov v okresoch Prešov a Sabinov prisľúbilo svoju účasť na 5-hodinovom školení zo zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v stredu 19. septembra. Touto formou budú podľa vyjadrenia predsedu Regionálnej asociácie súkromných lekárov (RASL) v Prešove a v Sabinove Dušana Liptáka 17. septembra protestovať proti navrhovanému novému cenovému opatreniu Ministerstva zdravotníctva.
    19.9.2001
    0
  • Tragické udalosti, ktoré sa v uplynulom týždni odohrali v Spojených štátoch amerických zatienili všetko, čo sa v rovnakom čase udialo v rovine osobnej, rodinnej, komunitnej, politickej, či inej. Nikto, akokoľvek zasiahnutý vlastným osudom či problémami, nemohol ostať ľahostajným k tragédii, ktorú spôsobili zatiaľ presne neidentifikované sily v centrách hospodárskeho a politického života krajiny, ktorá je prirodzene považovaná za lídra tej časti sveta, v ktorej sa dosiahol najvyšší hospodársky rozvoj, najvyššia životná úroveň a najprudší vedecko-technický pokrok.
    17.9.2001
    0
  • Po vyše trištvrteročnom období príprav otvoria v piatok 14. septembra t. r. honorárny konzulát SR v sídle Podkarpatského vojvodstva Poľskej republiky v meste Rzeszow. Honorárny konzul Adam Góral, miestny podnikateľ v oblasti nových technológií, bol vybratý v záverečnej fáze z dvoch návrhov a ako 10. septembra povedala mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa SR v Poľsku Magdaléna Vášáryová má z poľskej i zo slovenskej strany už všetky listiny pre výkon svojej funkcie. Ide o druhý honorárny konzulát SR v PR - prvý pracuje v meste Poznaň. M. Vášáryová dodala, že slovenská ambasáda vo Varšave intenzívne pracuje na zriadení generálneho konzulátu v Krakove.
    14.9.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK