Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Spoločnosť

  • Rozpočet Prešovského samosprávneho kraja na rok 2002 v objeme 67 miliónov 1 tisíc Sk schválili 26. marca na zasadaní poslanci krajského zastupiteľstva v Prešove. Za návrh hlasovalo všetkých 53 prítomných z celkového 60-členného parlamentu. V prijatom uznesení konštatujú, že dotácia zo štátneho rozpočtu na rok 2002 nie je postačujúca na zabezpečenie činností úradu kraja. Od predsedu kraja Petra Chudíka (HZDS - Smer) požadujú vyvolať rokovanie s piatimi ministerstvami SR s cieľom zabezpečiť ďalšie finančné prostriedky na riešenie problémov sociálno-ekonomického rozvoja kraja.
    26.3.2002
    0
  • Každému zo 60 poslancov Krajského zastupiteľstva v Prešove náleží mesačná odmena od samosprávneho kraja v sume 5000 Sk. Vyplýva to zo zásad odmeňovania, ktorého návrh schválili 14. marca na zasadaní prešovského parlamentu. Za celý návrh zásad hlasovalo 58 členov zastupiteľstva, jeden bol proti, nikto sa nezdržal. Poslanci oproti predloženému návrhu doplnili článok o mimoriadnej koncoročnej odmene. Jej konkrétnu výšku však nestanovili. Proti tomuto doplňovaciemu návrhu hlasovali dvaja poslanci, 51 ho podporilo a 6 sa zdržali.
    18.3.2002
    0
  • Stretávate sa s fenoménom internetu v bežnom živote a nemáte pocit, že by ste boli v tejto téme najistejší? Potrebujete sa naučiť základné zručnosti (e-mail, surfovanie) alebo zvládnuť finesy tohto média bez hraníc (vyhľadávanie, netiquette)? Prešovská informačná spoločnosť, prevádzkovateľ Mestského informačného centra a správca oficiálnej stránky mesta Prešov, organizuje sériu školení pre širokú verejnosť, jednodňové intenzívne kurzy s profesionálmi v internetovej komunikácii...
    15.3.2002
    0
  • Ako vypuklý v slovenských podmienkach hodnotí rómsky problém Klára Orgovánová, Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity. Je to dané aj stavom rómskej reprezentácie na Slovensku. Na druhej strane všetky vládne stratégie po roku 1990 nemali konkrétne výstupy a chýbala im kontinuita. Reagovala tak 13. marca v Prešove na otázku, ako v porovnaní s inými krajinami vidí situáciu svojej národnostnej menšiny v SR. Uznala, že ide minimálne o problém Európy, ale ona ho chce vnímať len ako problém Slovenska s jeho špecifickými dimenziami.
    14.3.2002
    0
  • Ponukou priestoru na zamyslenie, sebareflexiu, na úvahy o základných životných hodnotách je program Prešovských ľudových misií, ktorý začal v sobotu 9. marca a potrvá do nedele 17. marca t. r. V piatich rímskokatolíckych farských kostoloch v Prešove a v jednej gréckokatolíckej farnosti sa konala v sobotu večer úvodná svätá omša. V nedeľu sa program misií začal aj v šiestej rímskokatolíckej farnosti v miestnej časti Nižná Šebastová. Vo vyše týždňovom programe sú sv. omše, prednášky, pobožnosti, premietania filmov.
    13.3.2002
    0
  • Prešovská univerzita (PU) v Prešove zrejme neotvorí v novom akademickom roku prvé ročníky pre študentov popri zamestnaní (ŠPZ). Na stretnutí s novinármi v Prešove 8. marca to uviedol rektor PU Karol Feč a argumentoval závermi z predbežných finančných analýz.
    13.3.2002
    0
  • Mená výhercov súťaže Prešovského denníka Korzár a kina Panoráma Prešov sú už známe. Zo všetkých čitateľov, ktorí zozbierali päť kupónov a včas ich doručili do redakcie Prešovského denníka Korzár, boli vyžrebovaní piati výhercovia. Získavajú informačnú brožúru kina Panoráma, ktorá obsahuje viacero zliav. Kto zvíťazil?
    9.3.2002
    0
  • Žrebovanie úvodnej súťaže o vecné ceny majú za sebou partnerské stránky Prešovského informačného servera - www.frenky.sk a www.stenly.sk, na ktorých sa zároveň rozbehli nové súťaže. Kto teda vyhral v prvom kole?
    7.3.2002
    0
  • V čom sú zmeny medzi prijatou koncepciou a realizovanou reformou? Čo prinesie reforma občanom - daňovým poplatníkom? Ide naozaj o zlacnenie a zefektívnenie systému verejnej správy, alebo len o neúspešný zámer? Je samospráva pripravená prevziať kompetencie? Aká je vízia ďalšieho smerovania reformy?
    26.2.2002
    0
  • Prešovský denník Korzár: V poslednej dobe si začínajú od renomovaných a nezávislých agentúr robiť ratingy nielen podnikateľské subjekty, ale aj mestá a obce. Ratingové správy hovoria o tom, ako na tom daný subjekt je s hospodárením, sú takpovediac dobrozdaním, ako sa vyvíja a či je schopný splácať svoje záväzky. Na jeseň si od Slovenskej ratingovej agentúry nechalo spraviť takéto hodnotenie aj mesto Prešov.
    21.2.2002
    0
  • Svedomie zahalené chladnou kalkuláciou Možno by bolo zaujímavé publikovať, koľko reklám na produkty B.M.G. Invest, či Horizont Slovakia, a. s. zverejnili mnohé noviny, časopisy, rozhlasové stanice a televízne spoločnosti od vzniku spomínaných firiem. Keby sme takýmto údajom disponovali, istotne by nás napadla otázka, či to náhodou nie sú tie isté masovokomunikačné prostriedky, ktoré dnes hovoria a píšu o veľkom podvode a krčovite hľadajú vinníka za to, že desaťtisíce, či státisíce občanov tohto štátu prišlo o úspory, vlastné peniaze, ktoré si po celé roky odkladali ako istú zábezpeku pre časy budúce.
    18.2.2002
    0
  • Ak radi súťažíte a vyhľadávate súťaže na internete, odporúčame vám nahliadnuť na partnerské stránky Prešovského informačného servera - www.frenky.sk a www.stenly.sk. Je na nich súťaž o...
    5.2.2002
    0
  • Falzifikát stodolárovej bankovky odhalila nedávno pracovníčka Investičnej a rozvojovej banky, a. s., v Humennom. Ukrajinec Alexander H. z Užhorodu ju predložil pri menení 470-tich dolárov. Keďže na jednej z menených stodolároviek chýbala vodotlač a papier bol nekvalitný, bola zaslaná na skúmanie do skúšobne platidiel NBS Bratislava. Alexander H. tvrdí, že falzifikát dostal v užhorodskej banke. Nejde však, ako uvádza Prešovský denník Korzár, o ojedinelý prípad...
    5.2.2002
    0
  • Ekonomický týždenník TREND pripravil sprievodcu po slovenských reštauráciách. Publikácia vznikla na základe hodnotenia úrovne jednotlivých reštaurácií určenými redaktormi. V prvej desiatke najlepších slovenských zariadení sa umiestnilo aj prešovské Leonardo.
    1.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Krádež auta oznámila v pondelok prešovskej polícii 31-ročná Prešovčanka A. P. Podľa policajných informácií jej strieborná Škoda Octavia 1,9 TDI s prešovským evidenčným číslom zmizla z parkoviska na Exnárovej ulici v Prešove, na sídlisku Sekčov.
    1.2.2002
    0
  • Tretie miesto v objasňovaní trestnej činnosti na Slovensku patrí policajtom Prešovského kraja. Percento objasnenosti v roku 2001 je 61,2. Viac ako polovicu z 10 520 trestných činov spáchaných v Prešovskom kraji tvorí majetková trestná činnosť. Jej objasnenosť je necelých štyridsať percent.
    31.1.2002
    0
  • Úrad Prešovského samosprávneho kraja sídli v súčasnosti v priestoroch Okresného úradu v Prešove. S týmto riešením nie je spokojný predseda vyššieho územného celku (VÚC) Peter Chudík.
    29.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Zákaz poskytovania akýchkoľvek informácií pre regionálnu sieť denníkov KORZÁR/Východoslovenské noviny vyslovil riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Prešove Jozef Vojdula. Rozhodnutie nám v piatok tlmočila krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová, ako reakciu riaditeľa na otázky, ktoré sme mu zaslali na zodpovedanie. Prvá časť našich otázok sa týkala alkoholu v policajnej praxi. Druhá dopravnej nehody, ktorú spôsobil riaditeľov syn Branislav Vojdula v jeseni minulého roku.
    18.1.2002
    0
  • Združenie Mymamy v Prešove otvorilo v novembri minulého roku skúšobnú prevádzku Materského centra. Prvou akciou centra bol Mikuláš. Od nového roku je Materské centrum, sídliace v bezbariérovej budove na Karpatskej ulici 18, na 1. poschodí, otvorené denne a rozšírilo ponuku služieb pre ženy na materskej dovolenke. Idea centra vznikla tak, že zopár žien na materskej dovolenke sa chcelo stretávať vo väčších skupinách a realizovať sa.
    8.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Konkurz, ktorý bol vyhlásený na Imunu, š. p., Šarišské Michaľany v okrese Sabinov, netreba podľa premiéra Mikuláša Dzurindu a vicepremiéra Ivana Mikloša vnímať len ako niečo negatívne. Takto zhodne sa obaja vyjadrili 8. decembra na tlačovej besede v Prešove. I. Mikloš pritom argumentoval, že pri predaji cez riadený konkurz sa podnik odbremení od všetkých záťaží minulosti. Spresnil, že o konkurze na výrobcu krvných derivátov nerozhodla vláda SR, ale veritelia podniku.
    12.12.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK