Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Spoločnosť

  • Požiadavky obcí Prešovského kraja postihnutých povodňami v posledný júlový týždeň na vytvorenie 809 verejnoprospešných miest (VPM) evidoval 30. júla Krajský úrad práce (KÚP) v Prešove. Informoval o tom riaditeľ úradu Juraj Bobko. Ako dodal, nejde o konečný počet. Môže byť vyšší, ale aj nižší, napr. v piatok 27. júla úrad mal požiadavku na vytvorenie 1200 VPM. Je to dôsledok overovania reálnosti požiadaviek samosprávnych orgánov pracovníkmi úradov práce v 13 okresoch kraja.
    2.8.2001
    0
  • Krásu jaskyne pri obci Lipovce v okrese Prešov, ktorú ľudovo volajú Zla džura (Zlá diera), prichádzajú obdivovať aj počas tohto leta návštevníci zo Slovenska i zo zahraničia. Do podzemnej krásavice, ktorej základ tvorí tzv. Katarínsky dom, čo je priestor asi 55 x 35 metrov v podobe šikmo uloženej dutiny v pohorí Bachureň, vstupujú na asi 300 metrov dlhú obhliadkovú trasu, trvajúcu minimálne 40 minút, všetci záujemcovia v sprievode jaskyniarov, o ktorých správca Zlej džury Rudolf Košč povedal, že sú to v prvom rade nadšenci. Jaskyňu pre verejnosť sprístupnili v roku 1999 a kým sa tak stalo, odpracovali okolo 5O tisíc brigádnických hodín.
    1.8.2001
    0
  • Problematikou povodní sa už niekoľko rokov zaoberá Lesoochranárske zoskupenie (LZ) VLK so sídlom s Tulčíku (okres Prešov). Jeho šéfovi Jurajovi Lukáčovi sa svojho času vydaril predpoklad povodní, ktorý napísal ešte v roku 1992. Neskôr dokonca predpokladal povodne na deň presne, na 13. júna 1999, čo je aj mediálne zdokumentované. Minulý rok však uviedol, že „tento rok je posledný za dlhšie obdobie, keď je pravdepodobnosť povodní vysoká. Ďalších šestnásť rokov by malo byť suché obdobie“. No, ako je zjavné, zas až také sucho na severovýchode Slovenska nie je...
    27.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Päť rokov jestvujúca Komunitná nadácia Prešov (KNP), ktorá podporuje rôzne projekty občanov mesta, prišla s novou iniciatívou. Zakladá Klub priateľov Komunitnej nadácie Prešov...
    25.7.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Od budúceho školského roka 2001/2 sa budú odbor katolíckej teológie a odbor učiteľstva všeobecnovzdelávacích predmetov, náboženskej výchovy a etickej výchovy študovať na Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulte Prešovskej univerzity (GBF PU) v Prešove už len osobitne. Rozhodol o tom 16. júla na zasadnutí Akademický senát (AS) fakulty.
    19.7.2001
    0
  • V poradí 7. dištriktuálny deň ako výročné stretnutie členov Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (VD ECAV) chystá na nedeľu 29. júla jeho biskupský úrad so sídlom v Prešove. Riaditeľ úradu Jaroslav Kušnír informoval, že v už pevne stanovenom programe dňa v amfiteátri vo Východnej bude po slávnostných službách Božích kázať hosť dištriktuálneho dňa poľský biskup ECAV Anweiller. Témou stretnutia je citát zo 7. kapitoly verš 6 Evanjelia podľa Jána - ... Môj čas ešte neprišiel, ale váš čas je vždy tu.
    17.7.2001
    0
  • V piatok 13. júla dostanú zdravotnícki zamestnanci Nemocnice s poliklinikou (NsP) Jána Adama Reimana v Prešove vyššie výplaty za jún 2001 tak ako to zakotvuje nariadenie vlády SR.
    11.7.2001
    0
  • Zatiaľ len v obmedzenom rozsahu začne od pondelka 2. júla poskytovať psychologické poradenstvo obetiam násilia v rodinách združenie Skutočná pomoc v Prešove. Dovedna 10 fyzických osôb, a to právnikov, policajtov, psychológov, pedagógov a i. ho založilo vo štvrtok 28. júna ako prvé takéto občianske združenie v krajskom meste Prešov. V prvom rade chcú jeho členovia pomáhať týraným a zneužívaným ženám a deťom.
    11.7.2001
    0
  • Informačnú miestnosť vybavenú ukážkami bezpečnostných zariadení, pultu centralizovanej ochrany a mnohými bulletinmi ako súčasť preventívnych policajných aktivít a novovzniknutého Poradensko-informačného centra sprístupnili 2. júla verejnosti v budove Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Prešove. Touto aktivitou nadväzuje polícia v Prešovskom kraji už na existujúcu Policajnú linku ochrany na telefónnom čísle 051/77311 22 a na schránky dôvery. Informačnú miestnosť bude môcť verejnosť využívať od pondelka do piatku od 07.30 do 10.30 h.
    11.7.2001
    0
  • Desiatym bodom štvrtkového zasadnutia Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Veľkom Šariši, okres Prešov, bolo prejednanie protestu prokurátora k prijatému všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) mesta o skutočnostiach tvoriacich predmet služobného tajomstva. Tento bod sa však dostal na rad hneď po interpeláciách poslancov a zasadnutia MsZ sa zúčastnil i okresný prokurátor Michal Glevaňák.
    25.6.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Nezávislá komisia na čele so spevákom Ženy z lesoparku Petrom Šarkanom Novákom rozdelila peniaze z Prima projektu. Do tohto projektu, ktorý zorganizovala spoločnosť istého mobilného operátora, sa mohol zapojiť každý, kto ponúkol zaujímavé a originálne návrhy na realizáciu voľnočasových aktivít mladých ľudí. Spoločnosť v najbližších dňoch rozdelí v ôsmich krajoch Slovenska po 250 000 korún.
    14.6.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Vyše 200 prihlášok záujemcov o štúdium v troch študijných odboroch eviduje v súčasnosti Pravoslávna bohoslovecká fakulta Prešovskej univerzity (PBF PU) v Prešove.
    13.6.2001
    0
  • Rezort dopravy je schopný navŕšiť o 20 miliónov Sk tohoročný finančný objem na krytie nákladov na stavbu komunikácie tzv. MK 4 v Prešove. To, ale aj spokojnosť s postupom prác po návšteve staveniska 8. júna vyjadril minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Jozef Macejko.
    13.6.2001
    0
  • Problematika mestských a obecných polícií je témou, o ktorej sa na Slovensku často hovorí. Občania majú výhrady k práci policajtov, polície argumentujú nedostatkom financií a kompetencií. Podľa výsledkov reprezentatívneho prieskumu Prešovského občianskeho fóra (POF) je bezpečnosť a vandalizmus tretím najväčším problémov Prešovčanov, pre obyvateľov Solivaru a Sídliska Šváby je dokonca na prvom mieste. V dotazníkoch sa objavili požiadavky ako napr. "urobiť stop vandalizmu na cintorínoch", "zabezpečiť dodržiavanie poriadku aj v okrajových častiach mesta - obchádzky polície", ba dokonca objavilo sa aj tvrdenie, že "mestskí policajti ignorujú autá zaparkované na trávnikoch, psov bez obojkov…". Jeden z občanov navrhol "zrušenie mestskej polície ako zložky, ktorá je nefunkčná a prepychovo platená z daní".
    11.6.2001
    0
  • Tibavský Tramín sa stal šampiónom v minuloročnej súťaži vín Muvina 2000. Šiesty ročník tejto súťaže začína v Prešove už vo štvrtok na budúci týždeň, o titul šampióna sa v ňom bude tentokrát uchádzať okolo 300 vín z celého sveta. "Konečný počet hodnotených bude známy až po príchode degustátorov. Na poslednú chvíľu zvyknú v kufri priniesť niečo na ochutnávku," informoval nás organizátor a riaditeľ Múzea vín Dušan Hažír. Tristovka vzoriek z desiatich krajín tak preskočí piaty ročník o dvadsať hodnotených mokov.
    8.6.2001
    0
  • Písomnými testami z vedomostí o prvej pomoci začal sa 6. júna popoludní dvojdňový program 21. majstrovstiev SR v odborných zručnostiach žiakov III. ročníkov stredných odborných učilíšť (SOU) lesníckych a SOU vodohospodárskeho na pôde SOU lesníckeho Sigord pri Prešove. Zúčastňuje sa ho dovedna päť trojčlenných družstiev v učebnom odbore mechanizátor lesnej výroby a tri družstvá v učebnom odbore mechanik opravár.
    7.6.2001
    0
  • Dovedna piatich páchateľov výroby a uvádzania falzifikátov slovenskej tisíckorunáčky vypátrali policajti odboru ekonomickej kriminality z prešovského okresného policajného riaditeľstva. Medzi nimi sú traja mladiství, všetci piati boli doteraz netrestaní a až na žiaka jedného obchodného učilišťa v Prešove M. P. sú ostatní nezamestnaní.
    1.6.2001
    0
  • Prešov - Jatočnou zbraňou, prerobenou na malokalibrové náboje chcel František G. (nar. 1965) z Drienova v okrese Prešov, slobodný, nezamestnaný, viackrát súdne trestaný, zabiť v piatok 18. mája o 21. h Marcela K. (nar. 1979) z Drienova, takisto nezamestnaného.
    21.5.2001
    0
  • Presvedčenie o tom, že stredný zdravotnícky personál čakajú v rámci transformácie zdravotníctva lepšie časy dominovalo 15. mája odbornému semináru v Prešove pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier.
    18.5.2001
    0
  • Presne k dátumu splatnosti, t. j. k 01. máju t. r. zaplatil emitent mesto Prešov menovitú hodnotu verejnoobchodovateľných komunálnych obligácií a to dovedna 50 miliónov Sk.
    14.5.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK