Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Vzdelávanie a školstvo

  • Počas sviatkov jari môžete pokojne vychutnávať teplé lúče slnka, chutné jedlo, ale k nálade určite prispeje aj pozitívny odkaz výstavy invenčných autorov pod názvom Súčasné slovenské výtvarné umenie zo zbierok Prvej slovenskej investičnej skupiny, a.s. Samozrejme, že najviac informácií sa môžete dozvedieť priamo na otvorení výstavy od kurátorky Zuzany Bartošovej. Vernisáž výstavy sa uskutoční na Zelený štvrtok - 17.4.2003 o 17.00 hod. Lákadlom pre Vás bude určite aj možná účasť prezidenta SR Rudolfa Schustera.
    16.4.2003
    0
  • V apríli budú v priestoroch Šarišskej galérie v Prešove zastúpené všetky druhy výtvarného umenia - maliarstvo, sochárstvo, grafika, architektúra - či už naživo alebo vo fotodokumentácii. Máte jedinečnú možnosť zúčastniť sa štyroch vernisáží. Skoro každá je bránou k modernému umeniu. V tomto kontexte ŠG nadväzuje na marcové výstavy. Nenechajte si ujsť príležitosť vidieť súťažné grafiky súčasných slovenských umelcov vo Veľkej výstavnej sieni ŠG na Hlavnej 51 (do 13.4.) alebo prežiť a precítiť hudobno-výtvarný projekt Súkromná mytológia Miloša Karáska (do 27.4.) v atraktívnych priestoroch Suterénu ŠG na Hlavnej 53.
    4.4.2003
    0
  • Veľká cena deviateho ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému <i>Pivo Zlatý súdok</i> poputovala na Ukrajinu. Do Kyjeva si ju odniesol Konstantin Kazanchev. Prvú cenu v súťaži získala pivná karikatúra Donyo Doneva z Bulharska, druhá ostala doma v rukách Ľubomíra Kotrhu. Jedna z dvoch tretích cien po včerajšej vernisáži výstavy odcestuje s Janom Tomaschoffom do Nemecka, druhá ostane na Slovensku s Walterom Ihringom...
    2.4.2003
    0
  • ŠG v Prešove vyhlasuje výtvarnú súťaž pre žiakov ZŠ a 8. ročných gymnázií pri príležitosti "Dňa pamiatok". Milí učitelia a študenti, približne pred 20-imi rokmi vyhlásila organizácia UNESCO 18. apríl za Medzinárodný deň pamiatok a historických sídiel. Cieľom UNESCA bolo a je vypestovať a upevňovať úctu a vzťah k histórii národov a kultúr. Do zoznamu svetového dedičstva boli zapísané už 4 lokality pamiatkového fondu na Slovensku: - Banská Štiavnica - Vlkolínec - Spišský hrad - Bardejov - historické jadro
    26.3.2003
    0
  • V prvý jarný deň, teda v piatok 21.marca, začala činohra Divadla Jonáša Záborského študovať inscenáciu Petra Shaffera - Amadeus alebo Mozart a Salieri, ktorá sa svojho času stala predlohou Oscarmi ovenčeného filmu Miloša Formana – Amadeus.
    25.3.2003
    0
  • Súčasná slovenská grafika - je názov súťaže celoslovenskej výstavy voľnej grafickej tvorby v Štátnej galérii v Banskej Bystrici od r. 1971. Výstavou najprv chceli umelci len informovať o dianí v súčasnej grafike. Neskôr sa prihlasovalo viac záujemcov, a tak vznikla súťažná prehliadka. V novembri 2002 prebehol už 15. ročník SSG v B. Bystrici. Prezentovali sa začínajúci autori, ale i staršia generácia.
    12.3.2003
    0
  • Po úprave klasického Molierovho Dona Juana (do sveta, v ktorom sú ženy dominantné zvodkyne) sa režisér Roman Polák rozhodol upraviť aj ďalšie Molierovo dielo – Tartuffe. Zatiaľ čo v Donovi Juanovi Polák hrdinu vyzliekol z nohavíc a navliekol do sukne, Tartuffa vo voľnom pokračovaní zobliekol iba z košele, no verš zmenil na prózu a slová básnika okorenil vulgarizmami ulice. A ak Molierove postavy konali uvážlivo, tak tie Polákove sú ožraté na mol, kričia, nadávajú a sú sexuálne neviazané. Usporiadaná domácnosť sa obrátila hore nohami a na balkóne sa bičuje obnažený muž bičom. Tartuffe do tejto degenerovanej spoločnosti vchádza ako čistý muž. V prevedení Františka Výrostka to však nie je kronerovsky rozstrasený mladý starec, ani ošumelý pleban, ktorý mal niekde na vidieku faru a k nej Maru. Je to všetkého schopný muž v najlepších rokoch, ktorý vie osloviť staršiu dámu rovnako dobre ako rozdráždiť mladú slečnu. Martinská úprava provokuje a dráždi. Pod plášťom komických situácií nám však otŕča zrkadlo.
    11.3.2003
    0
  • Predbehneme Vás a skôr než sa dostanete k bulletinom výstav Šarišskej galérie v Prešove na mesiac marec, máme pre Vás pripravený prehľad.V Hlavnej výstavnej sieni a v priestoroch Malej výstavnej siene je ponuka žánrovo pestrá,čo by ste mali určite využiť.
    4.3.2003
    0
  • V utorok 4.marca sa divákom televízie Markíza predstaví úspešný prešovský titul Pa-Di-Pa-Ré, pod ktorý sa autorsky podpísali Jaroslav Moravčík (námet, scenár) a Peter Niňaj (autor hudby). A práve títo dvaja páni budú hosťami známej relácie „Na korze“. Rozprávať sa bude o netradičnom titule, ktorý dostal požehnanie v Divadle Jonáša Záborského a ktorý svojou atypickosťou nadchol už mnoho divákov.
    3.3.2003
    0
  • Niet azda milovníka klasickej „Thalie“, ktorý by nepoznal príbeh Európanky Lízy a čínskeho princa Su-Čonga. Časom preverený titul „ZEM ÚSMEVOV“ je dnes považovaný za jeden z najväčších klenotov klasického spevoherného žánru a v závere prvého marcového týždňa sa s ním aj do Prešova opäť aspoň na chvíľu vráti romantický strieborný vek rozmarnej pani Operetky. O tretie naštudovanie tejto inscenácie na doskách Divadla Jonáša Záborského sa tentoraz zaslúžil realizačný tím vedený pražským režisérom a riaditeľom Divadla pod Palmovkou, Petrom Kracikom, ktorého si možno niektorí z nás ešte pamätajú z r.1988, keď u nás režijne uviedol činohernú inscenáciu „Šopalovičovo kočovné divadlo“. Dirigenta Petra Niňaja nášmu divákovi tiež nemusíme predstavovať, keďže v poslednom období so spevohrou naštudoval tituly ako „Pobozkaj ma Katarína!“, či „Cigánsky barón“. V hlavných postavách diváci uvidia Júliu Jamriškovú a Janu Maľovú ako Lízu a Ladislava Suchožu a Jaroslava Dvorského ako Su-Čonga.
    28.2.2003
    0
  • V dňoch 24.-25.februára sa v trnavskom Divadle Jána Palárika uskutočnila prehliadka hier obľúbeného chorvátskeho autora Mira Gavrana. A pretože prešovské Divadlo Jonáša Záborského (v koprodukcii s Divadlom Alexandra Duchnoviča) uvádza v súčasnosti práve jeden z jeho titulov, dostalo pozvánku na túto zaujímavú prezentáciu. Na festivale sa Prešov predstavil komornou komédiou „Muž mojej ženy“, ktorá si svojim situačným a slovným humorom získala srdce každého, ktorý ju dosiaľ videl. Napokon inak tomu nebolo ani v Trnave. Úspech bol však tentoraz o to vzácnejší, pretože medzi divákmi bol aj samotný autor.
    28.2.2003
    0
  • Od 6. februára do 9. marca, teda viac ako mesiac, môžu návštevníci ŠG v Prešove vychutnať, či priam vdýchnuť atmosféru obdobia 17. - 19. st. Tentokrát to bude stretnutie s religióznou - náboženskou tematikou. Výstava EX VOTO (z vďaky) prezentuje votívne maľby a predmety, doklady tzv. milostivých "zázračných" obrazov. Ich darovaním chcel prostý človek vyjadriť vďačnosť a získať priazeň nadprirodzených síl svojou prosbou. Relikvie a zázračné obrazy sa rozšírili v polovici 16. st. v období protireformácie. Zdôraznenie úcty k soškám, obrazom i ostatným predmetom, venovaných Bohu, Panne Márii a svätým, posilnilo zbožnosť k nim a tie sa v období baroka stali duchovným základom pútí a pútnických miest. Medzi tie najslávnejšie na Slovensku patrí Šaštín, Mariánka či Levoča. Na šírení mariánskeho kultu sa podieľa aj devočná grafika z bratislavskej a trnavskej tlačiarne. Silným výrazom a insitnosťou sa vyznačujú maľby na skle, sošky, plastiky i drevorezy neškolených umelcov.
    7.2.2003
    0
  • Druhý album pod názvom ...On The Right Side... má na svojom konte prešovská hard core formácia Saprophyte od novembra minulého roku. Sedemročné pôsobenie kapely na slovenskej undergroundovej scéne si zaslúži rekapituláciu. Do dnešnej podoby sa kapela vyprofilovala po niekoľkých personálnych zmenách. Dvomi albumami poznačený prešovský hard core Saprophyte dnes tvoria Martin Gargalovič - Grco (basa), Marián Sarnecký (gitara), Jaroslav Lozák - Koki (gitara), Róbert Sedlák - Seďo (bicie) a dvojica spevákov Peter Karabinoš - Kari s Marekom Gáborom. S kompletnou kapelou dnes doplnenou aj o manažéra Rada Majerčíka sme sa stretli v ich "skúšobni snov" v kryte civilnej obrany pod VÚKOV-om na Prešovskom Sídlisku III.
    5.2.2003
    0
  • Slovenská punková legenda Zóna A sa po viac než troch rokoch vracia do Prešova. Zaujímavosťou je, že táto skupina, ktorej vek sa pomaly blíži k okrúhlej dvadsiatke, doposiaľ vystúpila v šarišskej metropole iba raz. Jozef Murín z Boardcore Agency potvrdil informácie, že Zóna A vystúpi v prešovskom klube Plastik 8. februára (o 21. hodine). Deň predtým sa predstaví vo svidníckom klube Holičstvo.
    28.1.2003
    Autor: Michal Frank
    0
  • „Aj žiť v tme je umenie,“ znelo motto benefičného koncertu prešovského folklórneho súboru Šarišan, ktorý sa uskutočnil v stredu min. t. v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Výťažok putoval na konto krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých (ÚNSS) v Prešove. Vyzbieraná suma, zložená zo vstupného na program Šarišancov Na Šarišu tak, vrátane honorárov, dosiahla výšku 32 a pol tisíc korún.
    24.1.2003
    Autor: Michal Frank
    0
  • Prešovské kino Klub nedávno uviedlo premiéru filmu Pán prsteňov: Dve veže. Ponúkame fotografický pohľad na túto akciu...
    22.1.2003
    0
  • "Utekajte, hlupáci!" odfúkne posledný ston sivé vlasy, zlepené potom a prachom z ciest. Nechty zaškrípu o skalu, ruky skĺznu z ostrej hrany. Nasleduje pád - dlhý, strmhlavý pád do zdanlivo bezodnej temnej hlbiny. Okolo sa mihajú hrboľaté steny priepasti. Kdesi dole sa rúti čierny tieň. Plameňmi sršiaca ozruta dunivo naráža do skalných výčnelkov. Obrovské krídla nenachádzajú dosť priestoru na to, aby zabrzdili pád. Postavička v otrhanom sivom háve sa rýchlo približuje. Kúsok pred ňou sa vo vzduchu krúti padajúci meč. Žilnatá ruka s istotou švihne a pevne schmatne rukoväť zbrane. Čepeľ sa zablysne v svetle plameňov a zatne sa do čierneho tela. Z rany vytryskne prúd ohňa. Rohatá hlava roztvorí papuľu a z žeravého pažeráka sa vyderie rev plný zlosti i bolesti...
    17.1.2003
    0
  • Po úspešnom decembrovom uvedení filmu Harry Potter a tajomná komnata prichádza do slovenských kín ďalšia lahôdka. Pán prsteňov: Dve veže (The Lord Of The Rings: The Two Towers). Oba filmy majú viacero spoločných čŕt.
    14.1.2003
    Autor: Michal Frank
    0
  • Tam, kam nemôže ísť James (lebo je príliš veľký a ťažký), posielajú agentúry Carmen a Juniho - špiónov juniorov. Okrem zbraní - ktoré ešte nemôžu používať, zákon je zákon - ovládajú všetko. Od ponoriek a vrtuľníkov až po jemné umenie baletu. Hackujú počítačové systémy, šerm je pre nich hračkou a žiaden šialenec s megalomanskou obsesiou proti nim neobstojí. Napokon - sú to predsa potomkovia najlepších špiónov - a zachraňujú svet pod taktovkou dieťaťa par excellence, Roberta Rodrigueza. Ten totiž okrem zabijakov s gitarou miluje aj bláznivé dobrodružstvá - a ako niekoľkonásobný tatko vie, čo je pre jeho deti dobré. Skrýše na stromoch, tajomný ostrov a jaskyne plné pokladov - to všetko nájdete vo filme <i>Spy Kids 2</i>, uvádzanom u nás pod názvom <i>Dvaja pátrači</i>.
    13.1.2003
    0
  • Folklórny súbor Šarišan z Prešova chystá benefičný koncert. Uskutoční sa 15. januára na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove pod mottom „aj žiť v tme je umenie“ a Šarišan uvedie svoj nový program Na Šarišu tak.
    13.1.2003
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK