Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Vzdelávanie a školstvo

  • V Slniečku, pobočke Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove, sa vo štvrtok konalo autorské čítanie a beseda so slovenským spisovateľom Dušanom Mitanom a jeho hosťami. Autor kultových zbierok poviedok Psie dni, Nočné správy, Slovenský poker, novely Patagónie alebo románu Psie dni si zaspomínal na roky šesťdesiaty, aj keď podotkol, že dnes sa už trochu mystifikujú.
    15.8.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Zdá sa, že toto leto je letom comebackov. Po kapelách Slobodná Európa a Tornádo Lue sa na pódiá v klasickej zostave vracia aj prešovská Strecha.
    5.8.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Šarišské osvetové stredisko v Prešove so svojimi partnermi vyhlásil siedmy ročník celoslovenskej súťaže v tvorbe poézie, prózy a drámy Gorazdov literárny Prešov.
    9.7.2002
    0
  • Nie je denne v novinách, rádiá jej hity netlačia ľuďom do hlavy, ani v televízii nie je pravidelným hosťom zábavných programov. Napriek tomu sa o nej vie, rešpektuje ju kritika a má svoj okruh fanúšikov. Soňa Horňáková.
    6.7.2002
    0
  • Skupina Iné kafe pripravuje open-air festival v najvýchodnejšom cípe Slovenska, v Novej Sedlici, ktorá leží v okrese Snina. O tejto akcii informoval Prešovský denník Korzár po nedávnom prešovskom koncerte kapely spevák Vratko Rohoň, ktorý prišiel s nápadom urobiť akciu práve na východe.
    4.7.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • „S Prešovským kultúrnym letom sme začali o dva týždne skôr bež začalo astronomické leto, a to Prešovským trojičným jarmokom a festivalom skupín historického šermu. Cyklus Prešovského kultúrneho leta 2002 obsahuje vyše 90 podujatí. Ďalšia akcia, ktorá by mala oživiť pešiu zónu je Country Dance Fest 2002,“ uviedla vedúca odboru kultúry, športu a turizmu Mestského úradu v Prešove Mária Putnocká. Celoslovenská prehliadka country tanečných skupín Country Dance Fest 2002 bude 5. a 6. júla na pešej zóne v Prešove (pred Ľudovou bankou). Organizujú ju mestský úrad, Park kultúry a oddychu a tanečná skupina Merlin zo Sniny.
    2.7.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Tohto roku hralo organizátorom Festivalu dobrej hudby - Sigord 2002 všetko do karát. Po presunutí termínu zo septembra na jún vyšlo slnečné počasie, organizátori vychytali muchy v službách, dramaturgia bola lepšia než vlani, festivalu nechýbala ani medializácia. Napriek tomu prišlo do priestorov prešovského amfiteátra menej ľudí než sa čakalo.
    28.6.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Druhá liga v malom futbale, v ktorej sa bojuje prakticky už iba o poslednú postupovú priečku, nepriniesla rozuzlenie v tejto otázke, ba čo viac zdramatizoval sa boj o konečné druhé miesto v tabuľke. Postarali sa o to svojim výkonom ČIKO a Alfa Tyre, keď favorit tohto stretnutia nezvládol druhú časť hry. Spočiatku sa všetko vyvíjalo podľa predpokladaného scenára a „pneumatikári“ viedli už 4:0.
    25.6.2002
    0
  • Open-air festival Zlatý Bažant East Side Music Fest sa nezadržateľne blíži. Uskutoční sa v sobotu 29. júna 2002 v Prešove na priestranstve strelnice Pod Bikošom („Marakaňa“). Tu je niekoľko horúcich noviniek z prostredia festivalového štábu...
    22.6.2002
    0
  • Aj keď sú škandály v našej spoločnosti na dennom poriadku, tentoraz sa jeden konal bez toho, aby šokoval, ale naopak, skôr preto aby oslovil. Reč je o Škandále, ktorý majú na svedomí prešovskí výtvarníci Dušan Očkovič, Fero Vaško a Tomáš Klima a v neposlednom rade aj „dobrý duch“ a mecenáš umenia Igor Miščík. Takmer tri roky ostali pre oči priaznivcov trojice umelcov, ktorá sa vzájomne inšpiruje už tucet rokov, utajené ich diela aby sa naplno prezentovali v Škandále, či Kríze stredného veku?!, ktorý je nabitý vnútornou emocionalitou (Fero Vaško - Zas si smutná ...?), vyzývavosťou (Dušan Očkovič - Štyri ročné obdobia) a jemnou, takmer nebadanou nežnosťou (Tomáš Klima - plastiky).
    19.6.2002
    0
  • Akceptujem skutočnosť, že sa filmové Spoločenstvo prsteňa nepáčilo divákom, ktorí sa v kinosále s Gandalfom stretli po prvýkrát. Rovnako ale musia fanúšikovia comicsu pochopiť, že nehľadím na filmového Spider-mana ako na oživenú modlu - napriek tomu, že Spidey spolu s Batmanom a Supermanom patrí do <i>veľkej trojky</i> a de facto on (resp. jeho tatko Stan Lee z Marvelu) roztočil comicsový priemysel do dnešných obrátok. Napriek faktu, že filmového Spider-mana točil náš milovaný Sam Raimi, je toto dielko pre neznalca comicsu iba teenagerským filmom s klasickou zápletkou, film ktorý je oživený modernými trikmi - ale film, ktorý o momente prekvapenia či napätí ani len nesníval. Nebyť výborných hereckých výkonov Tobeyho Maguira (Spidey) a Kirsten Dunstovej (Mary Jane), neviem, ako by som tento film ocenil...
    7.6.2002
    0
  • East Side Music Fest je názov open-air festivalu, ktorého piaty ročník bude v sobotu 29. júna pri Prešove - na priestranstve strelnice Pod Bikošom, prezývanom "Maracana" alebo "Marakaňa" (konečná zastávky MHD na sídlisku III. a potom po poľnej ceste asi 500 metrov - to nemôžete nenájsť).
    30.5.2002
    0
  • East Side Music Fest je názov festivalu, ktorého piaty ročník bude 29. júna na priestranstve strelnice Pod Bikošom, prezývané „Maracana“ či „Marakaňa“. Prípravy na podujatie, ktoré malo prvé tri ročníky názov Za slobodu prejavu (čo zostalo jeho mottom), sú v plnom prúde.
    6.5.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Internátne rádio PaF, spravujúce rozhlas po drôte študentských domovov Prešovskej univerzity má za sebou ďalší úspešný 24-hodinový maratón hudby, súťaží a zábavy. Tradičná „24-ka“ rádia PaF začala v pondelok o siedmej reláciou Raňajky vám nedáme, na poludnie sa prehupla na pódium pred internátmi. Tu dostali priestor hudobné a divadelné výstupy študentov fakúlt PU a súťaže. Vysokoškoláci si zmerali sily v pití piva na ex, v najdlhšom bozku, i v súťaži o najviac vrstiev oblečenia - cibuliak.
    4.5.2002
    0
  • Šarišská galéria v Prešove, v spolupráci s Východoslovenskou galériou v Košiciach a autorom chystá výstavu ilustrácií Petra Kľúčika - Hobbit. Výstava sa uskutoční od 25. apríla do 26. mája 2002 vo výstavných priestoroch Šarišskej galérie. "Do fantastického sveta hobbita Bilba, čarodejníka Gandalfa, škriatkov a celého radu trpaslíkov, ich dobrodružného putovania za pokladom, ktorý stráži strašný drak Smaug, nás prostredníctvom pútavého rozprávania vtiahne svetoznámy spisovateľ John Ronald Reuel Tolkien v knihe Hobbit. I keď tento rozprávkový príbeh z fiktívnej dávnej Stredozeme vyšiel po prvýkrát už v roku 1937, i v súčasnosti si získava obdiv a sympatie všetkých vekových kategórií na celom svete," vraví Astrid Derfiňáková zo Šarišskej galérie.
    24.4.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • <i>V duševnom vnútri nastúpi akýsi pohyb, akási zmena, zármutok, túžba alebo radosť, ktoré sa žiadajú von a človek tento duševný pohyb vyjadrí spevom.</i> Myšlienku vytvoriť priestor pre tento pohyb, hybnú silu spevu, ako to poeticky a pôsobivo vyjadril vo svojich úvahách o živote a hudobnom umení známy slovenský skladateľ a profesor hudby Mikuláš Moyzes zrealizovali v dňoch 18. a 19. apríla občianske združenie Prešovský hudobný spolok Súzvuk v úzkej spolupráci s Katedrou hudobnej výchovy Pedagogickej fakulty PU v Prešove.
    23.4.2002
    0
  • S malou dušičkou vyslala 13. apríla Eva Džodlová do veľkého sveta svoju dcéru Evu. Víťazka slovenského kola Miss Universe odletela v ten deň do New Yorku na 3-týždenný zdokonaľovací kurz v anglickom jazyku. Potom sa presunie do Portorika, kde 29. mája bude reprezentovať SR na svetovom finále Miss Universe.
    16.4.2002
    0
  • Do 30. apríla by mali byť hotové delimitačné protokoly všetkých 28 organizácií, ktoré prešli k 1. aprílu t. r. do kompetencie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zo štátneho Krajského úradu (KÚ) v Prešove, čo zodpovedá uzneseniu vlády SR. Podľa neho musia byť delimitačné protokoly hotové do 1 mesiaca od dátumu, kedy došlo k prechodu kompetencií. Vedúca odboru kultúry úradu PSK Eva Arvayová v tejto súvislosti informovala, že podľa nariadenia Ministerstva kultúry SR mali byť delimitačné protokoly pripravené do 15. marca.
    15.4.2002
    0
  • Aj keď Veľkonočný pondelok pripadol na 1. apríla, tradícia medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému Pivo ostala zachovaná. Vyhlásenie výsledkov súťaže Zlatý súdok spojené s vernisážou výstavy sa totiž v Prešove koná každý rok presne 1. apríla.
    8.4.2002
    0
  • Sedemnásty ročník nesúťažnej prehliadky amatérskych kapiel Rocková liga 2002 vyvrcholil cez víkend, koncom marca. V piatok sa na pôde ABC - centra voľného času v Prešove predstavili pred vyše stovkou návštevníkov hardcoreové formácie. Medzi nimi prešovská skupina Zero (vraj sa však chystá zmeniť názov), ktorej tvorba nechala postarších poslucháčov rozspomenúť si na niekdajšiu prešovskú kapelu Nonsense.
    5.4.2002
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK