Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Vzdelávanie a školstvo

  • Po troch rokoch znovu vystúpila v Prešove česká speváčka Marie Rottrová. Tentoraz na ňu čakala - podobne ako v poslednom čase aj na iných miestach bývalej federácie - zaplnená historická sála Čierneho orla. Šesťdesiatnička Rottrová chytila druhý dych. Vydala novú platňu Podívej, ktorú produkovali stáli členovia kapely Neřež Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský. Obaja producenti, i so speváčkou Neřežu Magdou Škardovou, ktorá v kapele plnohodnotne nahradila niekdajšiu hviezdu Zuzanu Navarovú (tá, mimochodom, tiež autorsky prispela na nový Rottrovej album), sprevádzajú M. Rottrovú aj na terajšom turné. Okrem nich je členom Rottrovej tímu jej dvorný klavirista Peter Freund, bubeník David Uher (známy napríklad z Tichej dohody) a plzenský gitarista Michal Röhrich (napríklad Znouzectnost).
    4.4.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • „Je to tu dosť malé. No atmosféra bola fantastická, ako zvyčajne, keď hráme na Slovensku. Tu majú koncertu vždy svoju silu, aj tento bol taký. Preto hráme radi na Slovensku,“ povedal Prešovskému denníku Korzár bubeník maďarskej formácie Másfél Zoltán Ujj po nedávnom koncerte v prešovskom Time Pube.
    25.3.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Klasický muzikálový titul Pobozkaj ma, Katarína! premiéruje 15. marca v starej historickej budove Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove tunajší spevoherný súbor. Predstavenie v štýle hudobnej komédie pohostinsky režijne naštudoval za 2 a pol mesiaca Peter Jozef Oravec. Je to pre neho návrat k tomuto súboru po 5 rokov a k rovnakému titulu pred 22 rokmi, keď ho pripravil na Novej scéne v Bratislave.
    18.3.2002
    0
  • Komédiu zo súčasného života s prvkami absurdného divadla Dva lístky do Jeruzalema uviedli 9. marca v premiére činoherci Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Ide o text žijúceho rusínskeho autora Ďuru Papharhajiho z Juhoslávie, ktorý sa na predstavení zúčastnil. Inscenáciu režijne pripravil Jaroslav Sisák, a. h., a v hľadisku ju sledovala aj delegácia partnerského divadla Ďaďa z Ruského Kerestura.
    13.3.2002
    0
  • Pražská skupina Ignis vydala v týchto dňoch svoje druhé cédečko. Ignis je skupina hrajúca upravené ukrajinské a rusínske ľudové piesne. Títo Pražania majú svoje korene na východe. Tu podnikli ešte v roku 1970 svoje úspešné turné, no potom sa odmlčali a v roku 1983, po problémoch so Štátnou bezpečnosťou, sa rozpadli.
    12.3.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Sobotňajší večer (2. 3. 2002) sa mal niesť v televíznom duchu. Televízia Joj štartovala a konkurenčná Markíza uviedla hojne inzerovaný Matrix. Napriek tomu sa v Prešove práve v tomto čase konali nezávisle na sebe až štyri koncerty! Síce neboli vo veľkých sálach, no napodiv, všade bolo plno.
    8.3.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Jeden z najznámejších predstaviteľov alternatívnej scény našich južných susedov príde v piatok do Prešova. Skupina Másfél, ktorú Prešovčania môžu poznať napríklad z ostatného Semtex East Side Music festu, vystúpi zajtra (piatok, 8. 2. 2002) o 20. hodine v klube Time Pub. Spolu s ňou sa predstavia i hostitelia Chiki Liki Tu-a.
    6.3.2002
    0
  • Neplánovaný jam session odohrali prešovskí džezmeni vo štvrtok (21. 2.) v Time Pube, sobota zas patrila druhému kolu sedemnásteho ročníka Rockovej ligy.
    28.2.2002
    0
  • V týchto dňoch brázdi české a slovenské kiná filmová prehliadka Febiofest. Tento festival, ktorého autorom je Šarišan Fero Fenič, sa koná už po deviatykrát, ôsmy raz sa uskutoční i v Prešove, kde začína 27. februára.
    27.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Kino Panoráma v Prešove prevádzkované spoločnosťou Tatrafilm čakajú tento rok viaceré prevratné zmeny.
    26.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Do sedemnásteho ročníka vstúpila prehliadka Rocková liga. Prvé kolo nesúce sa v znamení metalovej hudby malo prekvapivo slušnú účasť. Do ABC - centra voľného času v Prešove došla asi stovka divákov.
    22.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Prešovská punková skupina Strecha, ktorá už v súčasnosti nekoncertuje, zverejnila šesť svojich piesní vo formáte mp3 na portáli FreeMusic.cz. Všetky skladby, respektíve ich ukážky si môžu užívatelia innternetu stiahnuť bezplatne. Ide o piesne...
    17.2.2002
    0
  • Šarišská galéria v Prešove bude rok 2002 venovať najmä ženám. Ako uviedla riaditeľka Marta Hrebíčková, galéria chystá cyklus výstav viacerých výtvarníčok. Minulý utorok ho otvorila Eva Tkáčiková na svojej debutovej samostatnej výstave. Výstava, ktorá je situovaná v malej sieni galérie, nesie názov Teleskop.
    15.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Obsadenie Rockovej ligy 2002 je už známe. V ABC - centre voľného času (ABC-CVČ) v Prešove sa uskutoční už 17. ročník tejto nesúťažnej prehliadky amatérskych skupín.
    13.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Svoju premiérovú výstavu uviedla mladá prešovská fotografka Vladimíra Bajerovská. Jej fotografie z juhovýchodnej Ázie budú dva mesiace vystavené v Cafe Gallery - Bossa noha v Prešove.
    11.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Americká formácia Sabot vyrazila svojím koncertom dych obecenstvu v prešovskom Time Clube. Sobotňajšia exhibícia dua Hilary Binder - bicie a Chris Rankin - basová gitara, zložená z pätnásť až dvadsať minútových blokov, publikum doslova vťahovala do sveta Sabot. Maximálne inštrumentálne výkony oboch hudobníkov prítomných, miestami hladili, v bleskových zvratoch zas odpaľovali do iných dimenzií.
    8.2.2002
    0
  • Od roku 1998 realizuje Komunitná nadácia Prešov (KNP) projekt knižného daru, s ktorým ako prvý prišla dobrovoľníčka amerických Mierových zborov Helene B. Dudleyová. Po jej odchode prevzala štafetu ďalšia dobrovolníčka Erin L. Kelleyová.
    4.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Gandalf for president“ - skandovali pred rokmi „tolkienisti“ a skandujú zas. Fanúšikovia slávneho britského spisovateľa J. R. R. Tolkiena dlho čakali na túto chvíľu. Jeho legendárny román Pán prsteňov sa konečne dostal na filmové plátna a s ním i hrdinovia ako Gandalf, Frodo, Aragon, Gimli či Legolas. Prvú časť trilógie Spoločenstvo prsteňa uviedli 24. januára v premiére viaceré väčšie slovenské mestá.
    4.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Koncert americkej skupiny Sabot bude prvou tohoročnou akciou v prešovskom Time Pube.
    1.2.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Fotografická súťaž nazvaná Prešov - mesto v ktorom žijem mala svoju uzávierku koncom minulého roka. Vyhlásili ju Foto amatér club (F. A. C.) Prešov a Komunitná nadácia Prešov (KNP). Jej výsledky sú už dnes známe.
    31.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK