Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Vzdelávanie a školstvo

  • <div align="center">Slová sú zbytočné a prázdne. Splnil sa mi sen.</div>
    25.1.2002
    0
  • Prešov - Filmovou udalosťou týchto dní je všade vo svete uvedenie snímky Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (The Lord Of The Ring: The Fellowship Of The Ring). Ide o filmový prepis slávneho rovnomenného románu britského spisovateľa J. R. R. Tolkiena, ktorý je súčasťou trilógie o Pánovi prsteňov. V týchto dňoch sa dokončujú práce aj na ďalších dvoch dieloch Dve veže a Návrat kráľa, ktoré sa natáčali súbežne na Novom Zélande pod vedením tamojšieho režiséra Petra Jacksona.
    22.1.2002
    Autor: Michal Frank
    0
  • Recepcia. Sponzori, predstavitelia Continental Film, novinári, kopec jedla. Príhovory, poďakovania, oslavy, básnička. Show sa začína - Harry Potter dorazil na slovenské filmové plátna. Hľadisko je nabité do prasknutia, rovnako ako bude nabité pri ďalších predstaveniach - lístky sú dávno vypredané. Harry Potter, už teraz polmiliardový balík pre Warner Bros láme rekord za rekordom. Nuž, a aký je...?
    17.12.2001
    0
  • Česká speváčka a gitaristka Eva Henychová sa stále viac dostáva do pozornosti hudobných publicistov. Odohrala už vyše sedemsto koncertov, nedávno prišla na Slovensko, pričom mala koncert aj v jednom prešovskom kostole. Zaujímalo nás, prečo si vybrala takéto pre muzikantov dosť netradičné miesto.
    13.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • V sále Čierneho orla prešovského Parku kultúry a oddychu mal v nedeľu večer premiéru nový muzikál Hodina H. Autorom hudby i textov tohto muzikálu je Mirko Turčan, ktorý o Hodine H dokonca tvrdí, že ide o „prvú folkovú operu na svete“. V hlavnej úlohe učiteľa Sláka sa na premiére predstavil František Ďuriač.
    12.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Národné osvetové centrum v Bratislave každoročne vydáva Kultúrnohistorický kalendár. Táto ročenka je akousi malou encyklopédiou pre náročných, ktorá prináša prehľad výročí osobností, udalostí a významných dní daného roka. O v poradí ôsmej ročenke nazvanej Kultúrnohistorický kalendár 2002 informovala Prešovský denník Korzár pracovníčka Národného osvetového centra Jana Kaplanová.
    11.12.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Nedávno Prešovský denník Korzár písal o tom, že v prešovskom kine Klub by sa mala konať svetová premiéra dlhoočakávaného filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa. Distribútor sa však predsa len rozhodol nasadiť do kín pred Vianocami iný očakávaný titul rovnakého žánru Harry Potter. Filmový prepis knihy J. K. Rowlingovej - mimochodom, prvej miliardárky na svete v spisovateľských kruhoch - po uvedení do anglických a amerických kín rozbil všetky rekordy a za tri dni dokázal „potopiť“ aj Titanic.
    29.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • V zložitej situácii danej predovšetkým trvalo nedostačujúcim ročným rozpočtom si pripomenuli 22. novembra na stretnutí pracovníci a priaznivci Šarišskej galérie (ŠG) v Prešove 45. výročie jej založenia.
    26.11.2001
    0
  • Komorný 14-členný sláčikový orchester Camerata Academica Prešovskej univerzity (PU) v Prešove odišiel 20. novembra na koncertné turné do Českej republiky. Umelecké teleso zložené zo študentov Katedry hudobnej výchovy Fakulty humanitných a prírodných vied PU v Prešove, pôsobiace v jej gestorstve prvý koncert absolvuje v stredu 21. novembra o 18.30 v starobylom Karolíne - Aule maxima Karlovej univerzity (KU) v Prahe. Zahrá diela českého skladateľa Jana Zacha a súčasných slovenských komponistov Jozefa Podprockého a Milana Nováka.
    22.11.2001
    0
  • Výstavné priestory Šarišského osvetového strediska v Prešove zdobia od stredy fotografie žiakov SOU Služieb v Prešove. Výstava fotografií pod názvom Predstava... Fotografov... je každoročnou prezentáciou tvorby študentov všetkých ročníkov, v odbore fotograf. V osvetovom stredisku bude do konca novembra.
    22.11.2001
    0
  • „Zemřela matka a do hrobu dána, siroty po ní zůstaly; i přicházely každičkého rána a matičku svou hledaly.“
    20.11.2001
    0
  • Vo svetovej premiére uviedol večer 17. novembra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove inscenáciu hry La Musica od súčasného slovenského dramatika Karola Horáka. Text preložený do rusínčiny dramaturgom Vasilom Turkom a režírovaný hosťujúcim Rastislavom Ballekom nemá klasický príbeh a na postave viac neúspešnej ako úspešnej speváčky dokumentuje v náznakoch popri histórii jedného storočia, predovšetkým plynutie času.
    19.11.2001
    0
  • Plná sála Čierneho orla prešovského PKO bola dôvodom na spokojnosť organizátorov dvojdňového festivalu Jazz Prešov 2001, na ktorom sa zišlo viacero zvučných mien...
    19.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Katedra estetiky a vied o umení Prešovskej univerzity (PU) organizuje ďalší ročník Akademického Prešova (AP). „Ide už o 36. ročník AP, ak ma pamäť neklame, pretože v niektoré roky sa akcia pre zlé načasovanie konala dvakrát. Kvalita predstavení sa po nešťastnom období minima financií opäť dostáva na nadštandardnú úroveň,“ povedala hovorkyňa „ápéčka“ Zuzana Kostelníková a dodala: „Akademický Prešov je celoslovenská prehliadka vysokoškolských divadiel. Svoju históriu píše od roku 1968, kedy nadviazal na prvú súťažnú prehliadku umeleckej tvorivosti vysokoškolákov, ktorá sa konala v roku 1966 v Nitre. Sprievodnými akciami sú súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy, súťaž vo vlastnej tvorbe a odborné semináre. Tento rok sa bude konať konferencia na tému: Alternatívne divadlo včera a dnes. Od minulého roku sa tradícia rozšírila aj o stredoškolské divadlá. Toto obohatenie súťažnej prehliadky sa ukázalo ako veľmi hodnotné a perspektívne aj do budúcnosti.“
    12.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Najočakávanejší film poslednej doby Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa sa čoskoro dostane na plátna kín. Ide o filmový prepis slávneho rovnomenného románu J. R. R. Tolkiena. Svetová premiéra Pána prsteňov má byť 19. decembra. V prešovskom denníku Korzár sme už priniesli správu, že medzi mestami, v ktorých sa má celosvetová premiéra uskutočniť, je aj Prešov... Okolo premiéry je v Európe neustále veľa nejasností, niektoré informácie zase naschvál zadržiavajú distribučné spoločnosti (distribúciu spoločnosti New Line Cinema prevzal Warner Bros, ktorá sfúzovala so Sony a jeho partneri v jednotlivých štátoch). Predbežne je ohlásená svetová premiéra v Spojených štátoch amerických na 19. decembra, siedmu hodinu večer. "Zatiaľ nie je oficiálne stanovený presný dátum premiéry, definitívne sa rozhodne tento týždeň," uviedol pre Prešovský denník Korzár riaditeľ kina Klub Igor Slivenský.
    7.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Jubilejný, desiaty ročník medzinárodného džezového festivalu Jazz Prešov 2001 začína už zajtra (7. 11. 2001) o 18. hodine v sále Čierneho orla prešovského PKO. Dvojdňový džezový sviatok otvorí domáce teleso Top Big Band. „Je v tom kus symboliky, pretože práve Top Big Band otváral pred desiatimi rokmi prvý ročník festivalu,“ uviedol pre Prešovský denník Korzár známy džezový hudobník Peter Adamkovič, jeden z organizátorov festivalu.
    6.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Súbežne na dvoch miestach v Prešove sa v novembri (16. a 17.) uskutoční akcia Semtex East Club Party. Organizuje ju Boardcore Agency, ktorá má za sebou viaceré podujatia (East Side Music Fest, Snowboardfest - Big Jump, festival Alternatíva...).
    2.11.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Party spojenú s krstom CD pripravil na minulý piatkový večer prešovský Time pub. Bratislavská skupina Para a košický Puding pani Elvisovej spoločne po druhýkrát vystúpili na pôde metropoly Šariša. Večer o pol deviatej otvorila trojica Košičanov. Hoci je ich produkcia už známa z viacerých rádií na Slovensku a svojou skladbou pripomína party mixy, kdesi medzi rockom a housom, prítomní ostali počas ich exhibície zväčša pokojne načúvajúci.
    26.10.2001
    0
  • Komediálne majstrovstvo, s akým napísali hru Kaviár alebo šošovica dvaja talianski dramatici Renzo Tarabusi a Giulio Scarnicci by malo byť hlavným predpokladom toho, že jej inscenácia na scéne prešovského Divadla Jonáša Záborského (DJZ) získa priazeň diváka. S touto ambíciou jej premiéru na piatok 26. októbra chystá činoherný súbor pod režijným vedením hosťujúceho Ľubomíra Pauloviča.
    24.10.2001
    0
  • Po prvých záberoch, po prvých tónoch ma... mrazilo. Tim Burton sa vrátil a v kulisách Planéty opíc znova ožil Metropolis - temný, cynický, nádherný. Aj keď ovinutý lianami... No intro nie je všetko, film bežal ďalej. Minúta za minútou plynuli a moje čelo krčila jedna vráska za druhou. Pomaly, ale isto som sa menil na ľudoopa. Mračil som sa a mračil, až sa to nedalo vydržať. Našťastie pre divákov som však vybuchol až mimo kinosály. A kričal som: "Prečo? Čo malo toto znamenať, Tim?" Hneď na úvod si totiž pozrite celkové hodnotenie filmu, ktorému som nemohol dať viac ako päť bodov z desiatich :(
    19.10.2001
    0
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK