Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Vzdelávanie a školstvo

  • „Chceme dodržať predsavzatie, ktoré sme si dali na začiatku tohoto roka, priblížiť umelcov, ktorí žijú v Prešove, alebo tu majú svoje korenie, prípadne tu pôsobili,“ povedal nám o blížiacom sa 36. ročníku Prešovskej hudobnej jesene (PHJ) Ján Frisík z programového oddelenia Parku kultúry a oddychu v Prešove. Ako uviedol, žánrovo i vekovo bude dramaturgia tohoročnej PHJ pestrá.
    8.10.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Vrátil sa. Ten, ktorý kráča pod aureolou temnoty, ten, ktorý nenávidí svetlo, striebro a kríž. Skupinka lupičov vykradla sejf, v ktorom spal - pre niekoho roky, pre iného od čias Francisa Coppolu a Garyho Oldmana. Najstarší z upírov znova ožil, aby naplnil kinosály a vrecká producentov. Aj keď bez charizmatického podania Belu Lugošiho, no zato s poriadnou dávkou sexapealu, hnevu a túžby po pomste. Dracula 2000, s perami zaliatymi krvou - v produkcii Wesa Cravena (Vreskot). Horor? Akčný film? Paródia...?
    5.10.2001
    0
  • Stará pravda hovorí, že peňazí nikdy nie je dosť. Pre filmový priemysel to platí obzvlášť a pridáva sa tzv. hollywoodske ponaučenie: "Ak bola úspešná jednička, dvojka tiež - tak prečo nenakrútiť tretí diel?!" Po revolučnom Jurskom parku (1993) tu bol v deväťdesiatom siedmom Stratený svet a dnes je akurát vhodný čas na Jurský park III. A verte tomu, že v súlade s nepísaným pravidlom, nedostatok invencie v názve je obrazom scenáristickej slaboduchosti. Ak čakáte niečo nové, na tento film do kina nechoďte...
    28.9.2001
    0
  • V súvislosti s barbarskými teroristickými akciami 11. septembra 2001 v New Yorku a Washingtone boli prijaté mimoriadne opatrenia na zabezpečenie ochrany a obrany obyvateľstva aj na území mesta Prešov.
    28.9.2001
    0
  • Edo Klena. Toto meno je už pojmom nielen prešovskej, ale i slovenskej folkovej scény, na ktorú vstúpil ešte za komunistického režimu. Ľudia ho poznajú ako pesničkára, ale i ako člena skupín Núdzový východ a Východ. Napriek tomu, že neustále organizuje pravidelnú koncerty folkových interpretov známe ako Večery Eda Klenu, propaguje akustickú hudbu a má rešpekt aj u kritiky, je večným skeptikom. Dôkazom toho je aj tento rozhovor, ktorý vznikol po Klenovom vystúpení na prešovskom Festivale dobrej hudby - Sigord 2001.
    24.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Dvadsiate štvrté narodeniny oslávil jam-om prešovský gitarista Vladimír Soško. Sám sebe, spolu s ďalšími prešovskými inštrumentalistami zahral v utorok na akcii VS Jam.
    21.9.2001
    0
  • Na nedávnom Festivale dobrej hudby - Sigord 2001 v prešovskom amfiteátri vystúpil aj moravský Fleret, s ktorým si - tak, ako predvlani - zaspievala aj Jarmila Šuláková, ktorá nám po koncerte povedala, že ju „stále baví hrať s týmito príjemnými mladými ľuďmi“. Rozhovor s gitaristom Fleretu Zdenkom Hrachovým vznikol po tomto vystúpení.
    21.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Tlačová správa: V primárkach SDKÚ kandidujú na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja dvaja kandidáti – MUDr. Milan Gaľa a Ing. Juraj Kopčák. Víťaz sa stane kandidátom SDKÚ do riadnych volieb a má právo vyjednávať aj o koalíciách do týchto volieb.
    20.9.2001
    0
  • Za prejav hlúpej ignorancie označil 11. septembra na tlačovej besede v Prešove dramaturg miestneho rusínskeho Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) Vasil Turok skutočnosť, že činoherný súbor tohto divadla nepozvali na blížiacu sa prehliadku Divadelná Nitra. Zarážajúce je to podľa neho o to viac, že člen DAD Jevhen Libezňuk je nominovaný na výročnú cenu Dosky 2001 za stvárnenie hlavnej postavy v inscenácii Oblomov.
    15.9.2001
    0
  • Na zriadení stálej expozície Z dejín slovenského divadla 20. storočia v rekonštruovanej historickej budove Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove sa dohodli 11. septembra na porade zástupcovia Divadelného ústavu (DÚ), DJZ a jeho zriaďovateľa Krajského úradu (KÚ) v Prešove. Zmluvu o tom podpíšu DÚ a DJZ do 1. októbra t. r. s tým, že do 15. decembra by mala byť inštalovaná a sprístupnená verejnosti ako súčasť otvárania obnovenej historickej divadelnej budovy. Tak prednosta KÚ Jozef Polačko, ako i riaditeľka DÚ Sylvia Hroncová vyjadrili spokojnosť s dosiahnutým riešením a nevidia už žiadne ohrozenie jeho naplnenia.
    15.9.2001
    0
  • Dvoma svetovými premiérami začne činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove sezónu 2001/2002. Uvedie ich ešte v tomto roku, ďalšie dva nové tituly má pripravené na druhú polovicu sezóny. Ako na tlačovej besede 11. septembra povedal riaditeľ DAD Marián Marko, nemajú ešte finančné krytie realizácie nových inscenácií, ale to je už v ostatných rokoch normálnou situáciou, preto si z toho prehnane ťažkú hlavu nerobia.
    14.9.2001
    0
  • Na priestranstve prešovského skateparku bude od piatku do nedele netradičná multimediálna kultúrna akcia Koloseum Art 2001 - Všetci pre všetkých.
    13.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • „Petruškovi mrkvu!“ Takto si zaskandovali na lídra skupiny Hudci prérie Ľuba Petrušku návštevníci Festivalu zlej hudby v sobotu v prešovskom Time pube. Petruška je známy aj z Chiki Liki Tu-a, ktorých spevák Višňo a trombónista Maco sú tiež členmi Hudcov prérie, ktorých dopĺňa gitarista Dušan Papp.
    10.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Kto do teba kopijou, ty doňho... tiež! Diváci burácajú, občas spravia mexickú vlnu a vo vzduchu sa mieša pach konského potu, prachu a vzrušenia. Heroldi trúbia a po prvých rifoch sa ozývajú The Queen. Vlajky sa pyšne vzpínajú vo vetre, rovnako ako kone, bujné a sedlané vysokým sedlom. Heroldi trúbia... Ale, kde je Sir Ector? Nuž, prosím pekne, leží pod stromom, páchne a akosi sa nehýbe. A kto teda bude bojovať? A tak sa pokrývačov syn William chytá príležitosti, z panoša sa stáva nádejným mladým rytierom a bojuje za právo na lepší život (svojich kamarátov) a za lásku panien (spočiatku - ku koncu filmu už bojuje len za lásku). Kedysi William, dnes Sir Ulrich z Lichtenštajnska, v oddychovom filme Briana Helgelanda, oskarového scenáristu za L.A. Confidental...
    7.9.2001
    0
  • Požiadavky na zvýšenie miezd umeleckých aj neumeleckých pracovníkov Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove zazneli 4. septembra na aktíve k otvoreniu novej divadelnej sezóny 2001/2002. K ich reálnemu splneniu sa nevyjadril ani Roland Čura poverený výkonom funkcie riaditeľa DJZ a ani prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko ako zástupca zriaďovateľa DJZ.
    7.9.2001
    0
  • Amfiteáter v Prešove v týchto dňoch na tri dni ožíva piatym ročníkom hudobného Festivalu dobrej hudby - Sigord 2001. Tejto tradičnej akcii však, zdá sa, rastie nová konkurencia - Festival zlej hudby. Ten sa uskutoční v sobotu o 20. hodine (teda v čase, keď sa bude hrať i v amfiteátri) v prešovskom Time Pube a vystúpia na ňom skupiny Hudci prérie a Punkrevival.
    7.9.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Stabilizovať finančnú aj personálnu situáciu v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove v novej divadelnej sezóne 2001/2002 je podľa Rolanda Čuru, povereného výkonom funkcie riaditeľa, hlavnou úlohou "dočasného" vrcholového manažmentu. Ako 30. augusta ďalej informoval na tlačovej besede, dramaturgický plán ráta s ôsmimi novými titulmi, čo by malo naspäť prilákať divákov a ich skladba zvýšiť reputáciu oboch súborov.
    31.8.2001
    0
  • Festival dobrej hudby - Sigord 2001, ktorý sa uskutoční 7., 8. a 9. septembra v prešovskom amfiteátri, napíše už svoju piatu kapitolu. „Snažili sme sa pripraviť kvalitný program, udržať si vybudovanú úroveň,“ skonštatoval šéf združenia Sicortus Alexander Hudák, pričom dodal, že trochu pozmenili dramaturgiu.
    31.8.2001
    Autor: Michal Frank
    0
  • Miliónom počítačových hráčov sa pri slovách Tomb Raider vybaví krehká žienka s výraznými prednosťami, vrkočom a s revolvermi prekliato nízko (na prekliato pekných stehnách). Lara Croft zažiarila na monitoroch a preto bolo len otázkou času, kedy nás jej úsmev očarí na bielych plátnach. Do jej priliehavého trička sa napokon obliekla (vyzliekla?) Angelina Jolie, ona si obula jej ťažké topánky, pripla už zmienené revolvery na dotyčné partie, našpúlila pery a... hups! Bezhlavo, s eleganciou rodenej aristokratky sa vrhla do dobrodružstiev - v palácoch, džungliach, kráteroch, no najmä... v hrobkách! Slovensky nezneje Vykrádač Hrobov až tak elegantne, no nezabúdajte - rovnaký koníček si zvolil aj Dr. Jones, zvaný Indiana...
    24.8.2001
    0
  • Keď v nedávnej dobe prebleskla médiami správa, že David Duchovny prijal úlohu v novej akčnej SF komédii Ivana Reitmana, určite nielen mne prebehla v hlave otázka, do akej miery sa tomuto hercovi podarí vymaniť z hereckej polohy, do ktorej ho zaškatuľkoval kultový seriál Akty X. O filme sa toho pred premiérou veľa nepopísalo a aj tých pár informácií a ukážok, ktoré sa kde-tu objavili, pôsobilo dosť rozporuplne. Niekto proklamoval tvrdú scifáreň, niekto len okrajové SF prvky, niekto SF komédiu...atď. Bol som zvedavý, čo z toho nakoniec bude. Keď však film potom konečne dorazil na plátna kín, nabehol som naň hlavne z tvrdo pragmatických dôvodov - v kinách už dlho absentuje akákoľvek schopná sci-fi.
    23.8.2001
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK