Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

PSK na výrobu propagačných materiálov využíva zdroje z eurofondov

Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v minulom roku investoval do prípravy propagačných materiálov necelých 39.000 eur.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes pre TASR uviedla, že išlo predovšetkým o prezentáciu kultúry, histórie, ale aj aktívne trávenie voľného času, v podobe tlačových materiálov.

Zdôraznila, že tvorbu a tlač väčšiny z týchto materiálov, ktoré v minulom roku vydal Úrad PSK, mohli financovať vďaka nenávratným finančným prostriedkom získaným z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – SR 2007 – 2013. Okrem toho do prezentácie investujú prostriedky aj kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.

Vzhľadom na to, že peňazí na túto činnosť je pomerne málo, musíme hľadať mimorozpočtové zdroje. Pre ďalší rozvoj regiónu je totiž nevyhnutné, aby sa medzi ľudí dostalo čo najviac informácií, ktoré náš kraj robia zaujímavejším a atraktívnejším“, konštatovala Fitzeková. Dodala, že prostriedkom je kvalitný a obsahovo dobre spracovaný materiál.

Podľa nej je ocenením kvality aj skutočnosť, že napríklad kalendár vydávaný prešovským VÚC v posledných rokoch získava niektorú z cien udeľovanú Klubom fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov. Spresnila, že v rámci tohtoročného jubilejného 20. ročníka súťaže Najkrajší kalendár Slovenska 2012 získali v kategórii nástenný kalendár 2. miesto.

„Kalendár Najkrajšie panorámy Prešovského kraja vznikol vďaka podpore z európskych zdrojov a je vytvorený prevažne zo záberov profesionálneho fotografa Milana Kapustu. Nachádzajú sa v ňom aj avíza na významné kultúrne podujatia v regióne“, povedala Fitzeková.

Ďalším ocenením je 1. miesto v súťaži Najkrajšia kniha a propagačný materiál o Slovensku, ktoré udelila porota v kategórii kniha o kraji.

Získalo ju Ľubovnianske múzeum, ktorého zriaďovateľom je PSK, za publikáciu Sedem storočí hradov Ľubovňa a Dunajec. Kniha vznikla vďaka podpore z eurofondov a autorsky sa na nej podieľali Miroslav Števík, Tadeusz Trajdos a fotografi Jozef Česla a Krzysztof Mazur“, spresnila Fitzeková.

Doplnila, že ceny klubu fotopublicistov budú odovzdávať 11. apríla v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, kde zároveň otvoria výstavu najlepších publikácií a kalendárov. Neskôr sa táto výstava presunie aj do ďalších slovenských miest.

Súvisiace články
6.11.2002 Kolo pred koncom je istým jesenným majstrom Atak B
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK