Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Na vodnej nádrži Domaša platí od dnešného dňa nový manipulačný poriadok

Od dnešného dňa platí pre vodnú nádrž Domaša nový manipulačný poriadok, na základe ktorého vypúšťajú vodohospodári do rieky Ondava 3,5 kubických metrov (m3) vody za sekundu.

Ďalšie zvýšenie odtoku z priehrady uvedú do praxe pravdepodobne začiatkom mája.

Na základe nízkeho stavu vodnej hladiny, ktorý bol dôsledkom nedostatku zrážok, platil na Domaši od decembra 2011 až do marca tohto roka mimoriadny manipulačný poriadok, keď sa z vodnej nádrže vypúšťalo do Ondavy iba 2,5 m3 vody za sekundu.

Ako TASR informoval prednosta Krajského úradu životného prostredia (KÚŽP) v Prešove Juraj Hurný, platnosť mimoriadneho manipulačného poriadku s hodnotou vypúšťanej vody 2,5 m3 za sekundu predĺžili následne až do 10. apríla.

Od dnešného dňa do 30. apríla sa bude z Domaše vypúšťať 3,5 m3 vody za sekundu. Po tomto termíne bude platiť pravdepodobne pôvodný manipulačný poriadok, ktorý ukladá povinnosť vypúšťať do Ondavy 4,9 m3 vody za sekundu“, vysvetlil prednosta KÚŽP.

Hladina Domaše dosiahla v decembri minulého roka vplyvom nedostatku zrážok úroveň 151 metrov nad morom (m. n. m.), historicky najnižšie bola 4. februára 2004 - 149,97 m. n. m. Topiaci sa sneh ako aj mimoriadny manipulačný poriadok mali v uplynulom období priaznivý dopad na opätovné napĺňanie vodnej nádrže. K dnešnému dňu dosahuje hladina úroveň vyše 157 m. n. m.

Ďalší vývoj stavu hladiny vody na Domaši bude závislý od zrážok. Dnešný prítok je na úrovni 8 m3 za sekundu, v nedeľu 8. apríla bol dokonca 20 m3 za sekundu“, uzavrel Hurný.

Situácia na Domaši začiatkom tohoto roku (foto: TASR)

Situácia na Domaši začiatkom tohoto roku (foto: TASR)
Súvisiace články
17.4.2012 Vodné toky sú na východe suché, vodohospodári zatiaľ problémy nehlásia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK