Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Vo Veľkom Šariši si pripomenú 700. výročie bitky o hrad

Rekonštrukciou historickej udalosti zápasu o hrad Šariš si dobrovoľníci z Veľkého Šariša v nedeľu (22.4.) pripomenú 700. výročie tejto udalosti.

(ilustračné foto: greatmilan)
(ilustračné foto: greatmilan)

Tento zápas o korunu uhorského kráľovstva neskôr vyvrcholil v rozhodujúcej bitke pri Rozhanovciach.

V nedeľu 22. apríla si dobrovoľníci z Veľkého Šariša a blízkeho okolia pripomenú 700. výročie zápasu o korunu uhorského kráľovstva, ktorý neskôr vyvrcholil v rozhodujúcom boji pri Košiciach, známom tiež pod názvom Bitka pri Rozhanovciach. Približne hodinový program sa začne na hrade o 14:00.

Martin Sárossy z organizačného výboru informoval, že do programu, ktorý sa začne na hrade o 14. 00 h a bude trvať približne hodinu, sa zapoja desiatky dobrovoľníkov v dobových kostýmoch. Spresnil, že vystúpenie bude mať tri dejstvá: dobývanie hradby, súboj na nádvorí a ústup útočníkov po tom, ako posol prinesie na hrad správu o blížiacom sa vojsku Matúša Čáka. Ten pred 700 rokmi zachránil svojimi posilami Omodejovcov, ktorí bránili hrad Šariš pred vojskami kráľa Karola Róberta.

"Nebude to filmovo-profesionálna rekonštrukcia stredovekého obliehania hradu. Sme dobrovoľníci a chceme prispieť k oživeniu hradu. Útočiace vojsko bude prekračovať úsek hradby, ktorý vlani opravili nezamestnaní. Odviedli tu poriadny kus práce a aj týmto podujatím sa im chceme poďakovať", povedal Sárossy.

Organizátormi podujatia sú občianske združenie Rákociho cesta a Kultúrno-informačné centrum Veľký Šariš. Vystúpenie je súčasťou projektu, ktorý podporila Karpatská nadácia. Sárossy pripomenul, že účinkujúcich na vystúpenie pripravovali členovia prešovských skupín historického šermu COHORS a SARUS.

http://pis.sk/podujatie/1965/dobyvanie_sarisskeho_hradu.html

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK