PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/10115/letnu_sezonu_na_lubovnianskom_hrade_otvori_stretnutie_kralov.html

Letnú sezónu na Ľubovnianskom hrade otvorí Stretnutie kráľov

Hradné brány Ľubovnianskeho hradu sa otvoria pre verejnosť v nedeľu 29. apríla. Letnú sezónu odštartuje dramatizácia historickej udalosti z roku 1412, Stretnutie kráľov na hrade Ľubovňa spojené s vystúpeniami Skupiny historického šermu Páni Spiša, Sokoliarov sv. Bavona, Pantomímy Mira Kasprzyka a stredovekej hudby Stromyrad.
(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Otília Barlíková z Ľubovnianskeho múzea informovala, že počas nadchádzajúcej letnej sezóny sa môžu návštevníci hradu tešiť na množstvo sprievodných podujatí. Okrem iného sú to už tradičné vystúpenia Sokoliarov sv. Bavona, Noc múzeí, v rámci ktorej sprístupnia expozíciu obnoveného renesančného paláca a v novembri vydá Slovenská pošta poštovú známku s podobizňou Ľubovnianskeho hradu.

V druhej polovici mája tu bude Medzinárodný deň múzeí a galérií, 19. mája sa uskutoční tradičná Noc v múzeu. "Hrad Ľubovňa po 400 rokoch sprístupní aj stredoveký hradný pivovar. Program sa začne o 20. hodine, pričom sprístupnená bude aj ďalšia nová expozícia liehovarníctva, " vysvetlila Barlíková. V tento deň sa uskutoční i ohňová šou v podaní Skupiny historického šermu Páni Spiša, vystúpi aj tanečná skupina Fatima.

Počas leta, od 1. júna do 31. augusta, sa môžu návštevníci tešiť na každodenné vystúpenie Sokoliarov sv. Bavona, a to vždy o 11. , 13. , 15. a 16.30. hodine. Prvý júnový víkend bude patriť podujatiu Hrad a skanzen deťom. "Od 9. do 15. júla sa môžu turisti tešiť na podujatie pod názvom Medvedia koža, ide o hradné divadlo s pesničkami. Posledný júlový víkend sa u nás budú konať Stredoveké slávnosti, v rámci ktorých odprezentujeme rekonštrukciu historickej udalosti z roku 1312", zdôraznila Barlíková.

Na posledný júlový piatok (27.7.) je pripravený večerný koncert orchestra v podarí Štátnej hudobnej školy F. Chopina z Nového Sandeca, o deň neskôr nočná prehliadka hradu Ľubovňa. V polovici augusta (12.8.) sa uskutoční 4. ročník podujatia Deň medu, začiatkom septembra zase 9. ročník vzdelávacieho podujatia venovaného žiakom 5. ročníkov základných škôl Múzeum školám. "Máme tiež naplánovaný Koncert Európskeho jazzového orchestra, a to na 16. septembra, na konci septembra sa u nás uskutoční aj Medzinárodný šachový turnaj grófa Jána Zamoyského, 30. septembra sa môžu návštevníci tešiť na Hubertovské slávnosti, ktoré sú akýmsi ukončením letnej turistickej sezóny", doplnila Barlíková.

Ľubovniansky hrad však neostane prázdny ani počas nasledujúcich mesiacov. V polovici októbra sa tu napr. uskutoční Medzinárodný turnaj grófa Jána Zamoyského v bridži a 8. novembra vydá Slovenská pošta v emisnom rade historického výročia poštovú známku s podobizňou Ľubovnianskeho hradu. "Uskutoční sa tiež vedecká konferencia o Spišskom zálohu, ktorý bol v rokoch 1412 – 1772", vysvetlila Barlíková.

 
27.4.2012 | Autor: TASR | Kultúra a voľný čas | čítané: 2161 krát